Laadpaal Waadhoeke

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dat heeft als gevolg dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een privé laadpaal in Waadhoeke aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW iX3 of bijvoorbeeld de Tesla Model 3 Long Range Performance. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Hier lees je extra informatie over meerdere laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers werkzaam in jouw regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Altijd een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Extra goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €990.
 • Een individueel laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Waadhoeke

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. de Tesla Model 3 Long Range Dual Motor gaat steeds eenvoudiger. Een slimme eigen goedkope laadpaal Waadhoeke kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Hij is altijd beschikbaar en je hebt dan de zekerheid van een optimale actieradius. Ook is het een stuk goedkoper dan een laadstation in de omgeving. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de initiële aanschaf + installatie en de stroomprijzen (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Je moet wel de beschikking hebben over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn auto en mijn situatie? Op deze pagina check je tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Waadhoeke. Zie ook aanvullende informatie over Alle elektrische auto’s.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Waadhoeke kun je op twee wijzen aanbrengen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of je installeert het op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Bekijk kritisch de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal werkt met de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt tegen geringe kosten je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Waadhoeke. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De goedkoopste oplossing en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het pluspunt van een vastzittende kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Verder is het zo dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er door wind en regen water in kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het wat rommelig oogt. Bovendien is het in de praktijk zo dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het grote voordeel van een losse kabel (dus met alleen een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Daarvoor neem je de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Bovendien oogt het netter en blijft de kabel langer goed. Waar je op moet letten is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Het station met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Waadhoeke.

Enkele vs dubbele laadpaal
Jij kunt gaan voor een enkel of een dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 stekkeringang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk tref je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Waadhoeke vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kostprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €700 tot €3100. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Bovendien zijn er allerlei slimme laadpunten met innovatieve functies als gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Waadhoeke.

Laadstation typeLaadvermogenLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€515- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€510- €650
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€655- €800
3-fase laadpaal22 kW2 uur€875- €980
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Populaire systemen

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Veilig, gemakkelijk en snel opladen.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Ideaal op de campingplaats of bij een hotel.
 14. Zie ook merken als: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Waadhoeke liggen tussen de €370 en €1950. Dit wordt grotendeels bepaalt door of er iets in de meterkast omgezet moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het terrein, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Kosten van het laadpas abonnement
Vaak wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar geeft verschillende voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €7,50 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Zoek ervaren installateurs uit jouw regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De investering in een elektrische auto en jouw thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Op deze pagina bieden wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1046 kilometer per maand. Met dit aantal kilometers becijferen we wat de verwachte kostenbesparing is. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Waadhoeke):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,140€146,44€1757,28
Elektrisch rijden€0,050€52,30€627,60
Besparing€0,0900€94,14€1129,68
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Waadhoeke

Rijd je een elektrische auto, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Waadhoeke aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente wijst uit of en op welke locatie de laadzuil gemonteerd wordt. Ze checken daarvoor variabelen als toegankelijkheid en of het technisch kan. Iedereen met een elektrische auto mag gebruik maken van het oplaadpunt. Extra achtergrondinfo is beschikbaar gesteld op www.waadhoeke.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Daar kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Beste laadpassen.

Openbare oplaadpunten zoeken (juni 2024)

Laadstations in Waadhoeke zijn 24/7 actief. Iedereen met een EV kan hier parkeren en laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,240 tot wel €0,585 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In onze maps kaart zie jij alle openbare laadstations in Waadhoeke. Check tevens laadmogelijkheden en verkopers in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Heerenveen, Westerveld en Ooststellingwerf.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden waadhoeke-8814

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Zoek je naar opties voor een bedrijfspand met 10 parkeervakken of meer? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door derden te laten betalen voor het gebruik.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen en laten installeren kost +/- tussen de €1075 & €2100. De uiteindelijke kostprijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw vaste energieleverancier zoals NLE, Engie, Eneco, Energiedirect, Budget energie en Vandebron, Pure energie, Oxxio, Vattenfall. Dat is doorgaans zo’n €0,235 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,30 p/100 km. Even om te vergelijken: een benzineauto komt uit op zo’n €10,20 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een reguliere EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De vakman zal enkele aanpassingen moeten doen in de meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanuit de stroomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de installateur overleg je wat de beste manier is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Waadhoeke monteert het als wallbox of op een speciale paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Meestal is elke woning geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). Innovatieve elektrische wagens worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit kennen we ook als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Waadhoeke kan jou hierin ontzorgen. De onkosten van deze installatieservice bedragen ongeveer €975. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 stekkers komen we tegen bij verschillende merken binnen de EU. Veel van de favoriete elektrische auto’s in Waadhoeke beschikken over een type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Waadhoeke heeft momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt vragen of het laadpunt in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Bekijk ook www.waadhoeke.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie