Laadpaal Baaium

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Hierdoor zien we ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een eigen laadpaal in Baaium aan huis. Op basis van een laadstation van jezelf geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Mercedes EQA en/of Lucid Air Pure. Niet meer wachten op een vrije plek en je hebt het snel terugverdiend. Op deze pagina tref je waardevolle informatie over populaire laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en vind je ervaren leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Dankzij een elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Altijd een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €960.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Baaium

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het laden van een elektrisch voertuig zoals de Polestar 2 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Baaium kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Hij is altijd beschikbaar en je kunt rekenen op een volgeladen accu. Bovendien is het stukken betaalbaarder dan onderweg laden. Wel heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroom / verbruikskosten (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Het enige wat je verder moet hebben is een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning (meterkast) en auto? Verderop delen we belangrijke aspecten om over na te denken ten aanzien van laadpaal laten installeren in Baaium. Of klik door voor meer informatie over Elektrische auto prive rijden.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Baaium kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Bekijk kritisch de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1-fase laadstation gaat via de reguliere 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale vermogen is 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Tegen een kleine meerprijs kan je jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Baaium. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse stekker. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (of je moet de auto binnen opladen). Een ander nadeel is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij moet je opletten dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het gemak van een losse kabel (net als socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je gebruikt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbovenop oogt het netter en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Een punt van kritiek is dat je een stap extra moet uitvoeren als je de accu gaat opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel is vaak de beste keuze. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dat geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Baaium.

Enkel of dubbel laadstation
Jij kunt gaan voor een enkele of een dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit biedt uitkomst als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme functies
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder vind je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Baaium vergelijken

De prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De prijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €500 tot en met €3400. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Des te hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop zijn er allerlei slimme palen met leuke extra’s als voice of gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Baaium.

Laadpaal typeLaadvermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€550- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€515- €630
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€695- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€880- €1030
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top merken

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Keba & Tritium, Efacec, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Baaium komen uit tussen de €440 en +/- €2025. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of er iets in de meterkast omgezet moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Laadpas
Tegenwoordig wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het kan ook prima zonder, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen ongeveer €2,50 per maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Bekijk ervaren deskundigen uit jouw gemeente.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1063 km op maandbasis. Met dit getal ramen we wat je kunt besparen. In onze berekening zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Baaium):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
TypeTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,125€132,88€1594,50
Elektrisch€0,045€47,84€574,02
Besparing€0,080€85,04€1020,48
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Waadhoeke

Een elektrische auto gekocht, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Baaium aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale elektrische actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente zal concluderen of en waar de laadzuil komt te staan. Ze onderzoeken factoren als zichtbaarheid en doorstroming. Elke inwoner kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Uitgebreide informatie vind je op www.waadhoeke.nl. Daar lees je ook welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Flink wat gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Bijtelling EV’s.

Lijst met openbare laadpunten (maart 2024)

Laadstations in Baaium nemen in rap tempo toe. Iedereen met een abonnement heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De tarieven bedragen tussen de €0,265 tot €0,575 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In onze maps kaart treft jij de openbare laadstations in Baaium. Op deze site vind je ook oplaadpunten en aanbieders in Easterlittens, Baard, Leons, Húns en Winsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden baaium-8841

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door je personeel en relaties. Zoek je naar opties voor een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder verschillende subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Verder kan je extra geld verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Informatie over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal aan huis kopen met daarbij de installatie zit qua kostprijs tussen de €975 en €2525. De kosten van het hele pakket wordt grotendeels bepaalt door af het soort systeem (wel/geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Essent, NLE, Budget energie, Eneco, Engie en Vattenfall, Oxxio, Vandebron, Pure energie. Dit is nu ongeveer €0,235 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,70 per 100 kilometer. Ter illustratie: een benzineauto kost je zo’n €10,25 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een basis EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De specialist legt een nieuwe stroomgroep aan in de meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overleg met de expert wordt besloten waar het station moet komen om het graafwerk te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Baaium monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een stevige paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Over het algemeen is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De huidige types hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). We spreken ook wel over krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Baaium kan dit uit handen nemen. De onkosten van deze installatieservice zijn zo’n €1075. Belangrijk: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij de Europese leveranciers. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Baaium beschikken over een type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Waadhoeke biedt op dit moment geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het laadpunt niet al te ver van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.waadhoeke.nl.

Plaats een reactie