Elektrisch Leasen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De meeste leasemaatschappijen zijn ondertussen zover dat zij de mogelijkheid bieden om een elektrische auto te leasen. In sommige gevallen wordt het leasecontract zelfs aangeboden in combinatie met het plaatsen van een laadpaal bij uw bedrijf of privé lokatie. Je kunt kiezen voor private lease of zakelijke lease. Op deze leggen we uit welke vormen van financiering er bestaan, wat de voordelen en nadelen zijn en waarom jij absoluut eens moet overwegen om voor een leaseconstructie voor je elektrische auto te kijken.

Er zijn in hoofdzaak 2 vormen van leasing :

  1. financial lease
  2. operationele lease

Financial lease

Financial lease is feitelijk een bedrijfsmatige financiering van het bedrijfsmiddel, in dit geval de elektrische auto. U leent het bedrag en lost dit met of zonder slottermijn af tegen een tevoren afgesproken looptijd en rente. Onderhoud en aanverwante zaken zijn niet inbegrepen en het restwaarde-risico ligt bij u. In sommige gevallen kan deze constructie gunstig zijn met het oog op uw liquiditeitspositie.

Operationele lease

Operationele lease is een full service lease contract waar alle componenten van autorijden zijn ingesloten. U kunt ervoor kiezen om vervangend vervoer en verzekering uit te sluiten maar in zijn algemeenheid geld dat de leasemaatschappij de auto verzekerd. Zij kunnen dit goedkoper als u want zij hebben een groot wagenpark en dus een grote inkoopkracht. Verder ligt het eigendomsrecht bij operationele leasing bij de leasemaatschappij alsmede het restwaarderisico. Wel is het vaak mogelijk om een koopoptie te nemen waarbij u aan het einde van het leasecontract de auto kunt kopen van de maatschappij. Jaarkilometrage en looptijd worden bij een operationeel leasecontract van tevoren afgesproken en kunnen tussentijds aangepast worden maar probeer van tevoren om dit zo precies mogelijk in te schatten. Tussentijds aanpassen kan duur zijn omdat u geen onderhandelingspositie heeft.

Hoe kan ik een elektrische auto leasen?

Omdat de onderhoudscijfers en restwaarde op dit moment voor elektrische auto’s nog onduidelijk zijn geniet operationele leasing vaak nog voorkeur. Alle risico’s liggen bij de leasemaatschappij en u heeft elke maand vaste autokosten en dus geen onaangename verassingen. Ook zit vaak plaatsing van een oplaadpunt in het contract. Een goed vergelijk tussen verschillende maatschappijen kan lonend zijn maar let u tevens goed op de voorwaarden. Hier kunnen verschillen in zitten zoals bijvoorbeeld een hoge meerkilometer prijs. Wanneer u meer rijdt dan afgesproken in het contract gaat u dan alsnog meer betalen. Ook is het verstandig goed de voorwaarden bij een total loss te overleggen met uw maatschappij. Het kan voorkomen dat u het verschil tussen dagwaarde en boekwaarde moet betalen in een geval van total loss. Maakt u dit bespreekbaar met de adviseur om vervelende verrassingen uit te sluiten. Ook is het van belang te kijken naar het eigen risico bij schade. Dit kan namelijk behoorlijk verschillen tussen maatschappijen.

Korte periode een EV huren

Shortlease was een nieuwe vorm van auto leasen, inmiddels is shortlease een goede en betrouwbare vorm voor het leasen van een tijdelijke auto. Shortlease is flexibel en de leaseprijzen zijn ook goed. Het is een stuk goedkoper dan het huren van een auto, maar is wel duurder dan een vast leasecontract met een vaste looptijd. Shortlease is vaak de beste oplossing voor het leasen van een auto voor een periode van 1 t/m 12 maanden. Een kortere looptijd is niet mogelijk en wordt de looptijd langer dan 12 maanden, dan is het aangaan van een vast leasecontract meestal voordeliger. Er zijn heel veel aanbieders die shortlease aanbieden, vaak gaat dit in bepaalde klasse voertuigen. Het is dus niet zoals bij een lease auto dat u de exacte merk type en uitvoering kan kiezen.

Wanneer is een leaseauto financieel interessant?

Elektrische auto’s komen steeds meer in opkomst. En uiteindelijk komt er een omslagpunt door de techniek en zullen de kosten voor het elektrisch rijden goedkoper worden als het rijden op benzine of diesel. Hierdoor zullen er ook veel meer EV lease-opties komen. Het leasen zal dan veel financieel interessanter worden. Nu al zijn er veel bedrijven die elektrisch een auto leasen, maar nu vooral uit het oogpunt van marketing en duurzaamheid. Zodat er wordt aangetoond dat het bedrijf milieuvriendelijk bezig is. Echter niemand is het er echt over eens wanneer dat omslagpunt komt. Maar het moment zal echt snel komen in de nabije jaren dat het elektrisch leasen van een auto goedkoper wordt dan de traditionele voertuigen. Dit zal het autorijden compleet gaan veranderen.

Gebruike EV leasen

Bij occasion lease worden gebruikte lease auto’s opnieuw ingezet. Hierdoor pakt u voordelen als een gunstige leaseprijs en de auto is direct uit voorraad leverbaar. Het opnieuw inzetten van een leaseauto is een veel voorkomende constructie. Dit is niets meer dan het inzetten van een gebruikte auto. Meestal een auto die al een aantal maanden of jaren in de lease heeft gezeten. Tegenwoordig zien we de vraag naar jonge occasions stijgen. In de branche is het 2e hands EV leasen beter bekend als ‘occasion lease’. Occasionlease bewijst steeds meer zijn kracht, vooral in de voordelen naar de ondernemer toe. Een nieuwe auto schrijft de eerste jaren het meeste af, wat de leaseprijzen hoog maakt over de gehele lease periode. Een jonge occasion heeft deze “hoge” afschrijving al gehad.  Naast de gunstige leasetarieven die voortvloeien uit het leasen van een jonge occasion, zijn er nog enkele voordelen verbonden aan occasionlease. Onder andere dat het leasen van een jonge occasion per direct uit voorraad mogelijk is, dus direct beschikbaar is. Ook de zeer gewilde korte looptijd en de flexibilisering van de looptijd is een zeer gunstige factor in de beslissing te kiezen voor een 2e hands lease EV.