Zakelijk elektrische auto leasen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Een leaseauto van de zaak lijkt heel mooi. U krijgt een mooie nieuwe auto, de motorrijtuigenbelasting en de verzekering (en vaak ook de benzine) worden voor u betaald en ook bij een reparatie heeft u geen kosten leaseauto. Maar, is het allemaal wel zo mooi? Wat zijn de verborgen kosten of wat zijn de kosten die u door uw roze bril niet ziet of wilt zien? Zie ook onze pagina over private lease.

Bijdrage aan werkgever

Allereerst verlangt uw baas vaak een eigen bijdrage van u voor betaling van de maandelijkse premie voor het leasecontract. Als u de auto zowel zakelijk als privé gebruikt is dat ook niet meer dan logisch. Uw baas hoeft immers niet voor uw plezierritjes of uw dagelijkse rit naar de supermarkt te betalen. U komt samen met uw baas overeen wat redelijk is al eigen bijdrage. Deze kosten vormen dus een het eerste deel van uw maandelijkse kosten aan uw leaseauto.

Bijtelling

Niet alleen uw baas vindt dat u mee moet betalen aan de auto indien er sprake is van privé-gebruik, ook de belastingdienst vindt dat. Iedere auto kent daarom een bijtelling. De laagste bijtelling is 12% welke geldt voor elektrische auto’s. Vroeger was het zo dat – naar gelang de CO-2 uitstoot van de auto toenam – de bijtelling ook toenam. Tegenwoordig is er 1 vast tarief voor alle zakelijke auto’s die Co-2 uitstoten (dus ook hybride auto’s). Dit ligt in 2024 op 22%.

Wat betekent deze bijtelling voor mij?

Dit betekent dat u bij uw jaarlijkse belastingaangifte een bepaald percentage van de nieuwwaarde van de leaseauto bij het inkomen moet optellen. Stel de nieuwwaarde is €50.000, dan moet je bij een elektrische auto jaarlijks €6.000 bij je loon optellen. Afhankelijk van de belastingschaal waar je in valt betaal je dan zo’n €3.000 extra belasting. Hier moet je dus wel goed rekening mee houden als je een nieuwe elektrische auto zakelijk mag leasen. Aan de ene kant heb je dus deze extra kostenpost. Maar aan de andere kant bespaar je ook veel geld aan laadkosten, wegenbelasting, autoverzekering, onderhoud, etc. Juist bij EV’s kan het onderhoud behoorlijk duur zijn, en je weet dat dit binnen de leasetermijn is inbegrepen.


Zakelijke Full operational Lease

Dit is de meest voorkomende vorm van lease. Dit komt mede door het feit dat zowel de klant/bereider volledig is uitgesloten van de administratieve rompslomp en risico’s rondom te auto. Veel grote landelijke aanbieders zijn in deze vorm van lease de ideale partner. Dit komt doordat wij eenvoud, gemak en professionele ondersteuning bieden.

Full service

Full Operational Leasen is in het kort eigenlijk Full Service! Er zijn een aantal standaard componenten die volledig zitten verwerkt in de leaseprijs. Onderstaand een duidelijk overzicht van deze componenten.

 1. Afschrijving
 2. Houderschapsbelasting
 3. Reparatie & onderhoud
 4. Rente
 5. Verzekering
 6. Vervangend vervoer

Extra leasing mogelijkheden

Er zijn natuurlijk nog extra voordelen aan Operationele Lease. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen investering te doen waardoor uw liquide middelen voor uw bedrijf beschikbaar blijft. De balans van het bedrijf wordt niet extra belast waardoor de solvabiliteit van uw bedrijf verbeterd. Daarnaast heeft u nog de keuze om extra componenten ook mee te nemen in de leaseprijs. Dan bent u echt van alle gemakken van Full Operationele Lease voorzien.

 • Winterbandenregeling (inclusief wissel en opslag).
 • Brandstofbeheer.
 • Pech onderweg service (binnen&buitenland) met vervangend vervoer.

Short lease voor de ZZP’er

Shortlease, ook wel kort leasen, is de verzamelnaam voor een full operational leasecontract met een korte looptijd. Vaak worden hiervoor (jong) gebruikte voertuigen ingezet, met ‘de kop er af’ waardoor er vaak tegen een gunstig maandbedrag geleased kan worden. Shortlease contracten worden vaak ingezet in situaties zoals;

 • Medewerker met een tijdelijk contract, waarbij op voorhand niet zeker is dat deze persoon op een langer verblijf kan rekenen.
 • Projectmatige inzet.
 • Bedrijven die een aanvulling zoeken op hun huidige wagenpark (denk aan pool auto o.i.d.).
 • Voor startende ondernemers welke nog geen jaarcijfers hebben of het kapitaal om direct te investeren.

Shortlease combineert het flexibele karakter van een auto huren en het gemak van een auto leasen. Voor gunstige tarieven rijdt u een representatieve, vrijwel nieuwe, auto welke dagelijks opzegbaar is. Shortlease tarieven liggen gemiddeld iets hoger dan van het traditionele leasecontract. Bij een leasecontract tekent u echter voor een langere periode wat gunstig is voor de maandelijkse lasten. Daarentegen beperkt u zichzelf in de flexibiliteit van uw wagenpark. Het is (vaak) niet mogelijk om deze reguliere leasecontracten kosteloos te ontbinden. Een huurauto kan hier een uitkomst in bieden echter zijn deze tarieven, zeker op langere termijn, veel hoger.