Hybride auto

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De Hybride auto is de afgelopen jaren sterk in opkomst gekomen begonnen met de populaire Toyota Prius. Een hybride auto is een benzineauto die is aangevuld met een elektromotor. De elektromotor springt bij in de toerengebieden waar de benzinemotor inefficiënt werkt zoals bij lage snelheden en snel optrekken. Bij het afremmen wordt energie van het remmen in de accu opgeslagen. Nadeel van het systeem is wel het hogere gewicht en de complexe techniek die nodig is.

Een deels hybride auto
Een half hybride auto kan niet zoals een volledig hybride voor 100% op de elektromotor rijden. De elektromotor is alleen bedoeld om de brandstofmotor te ondersteunen. Hierdoor kan een brandstofbesparing van 15% in de stad en 10% gemiddeld worden bereikt. In Nederland komt de half hybride niet veel voor. Naast de half hybride kennen we ook nog de micro hybride. In de praktijk omvat dit niet veel meer dan een start / stop systeem. Dit zorgt ervoor dat bij stilstand de motor even afslaat ( bijvoorbeeld voor een stoplicht ) om op deze manier brandstof te besparen.

Plug-in hybride

De plug-in hybride is tevens uitgerust met een stekkerdoos. Van een gewone hybride wordt de accu alleen tijdens het rijden opgeladen. Bij een plug-in hybride kan dit ook aan de stekker bij je thuislaadstation of aan een oplaadpaal onderweg. Dit zorgt voor een flinke toename in de capaciteit om elektrisch te rijden. Daarnaast is dit natuurlijk erg voordelig doordat elektriciteit aanzienlijk minder kostbaar is dan benzine. De Plug in Hybride is geschikt voor het feitelijke autogebruik omdat een gemiddelde rit in Nederland 16,7 kilometer is en de gemiddelde woon-werk afstand 22,9 kilometer. Met een plug in hybride kan men deze afstanden in principe volledig elektrisch afleggen. Ook psychologisch is het een mooi concept omdat de zogenaamde actieradius angst, de angst om de afstand niet elektrisch te halen, hierdoor weggenomen wordt door de combinatie met de brandstofmotor.

Range extender

Dicht bij de plug in hybride onderscheiden we de elektrische auto met range extender. Bij deze auto’s ligt het accent nog meer bij de elektromotor en is er slechts een kleine brandstofmotor gemonteerd om de actieradius te verlengen wanneer de accu’s leeg zijn. Het is dus een volwaardige elektrische auto alleen met een zogenaamde ‘range extender’. Het concept is in principe een hybride maar met de nadruk op de elektromotor. Neem natuurlijk wel altijd je laadpas mee, want kocht je onderweg moet bijladen heb je hiervoor wel de juiste spullen nodig.