Laadpaal Westhoek

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Hierdoor zien we ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. De oplossing is een handige laadpaal in Westhoek aan huis. Middels jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Volkswagen ID.4 1st of Lucid Air Pure. Niet meer wachten op een vrije plek en het is een stuk voordeliger. Middels onze vergelijker lees je uitgebreide informatie over diverse laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €905.
 • Een laadstation op eigen grond heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Westhoek

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Jouw elektrische auto opladen als onder andere de Volvo XC40 P8 AWD Recharge kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Westhoek kopen is steeds meer in trek. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan elk moment van de dag een goede actieradius. Ook is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een laadpunt in de wijk. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de laadpaal zelf, de installatiekosten en de tarieven voor de elektriciteit (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal past bij mijn woning (meterkast) en auto? Op deze pagina bespreken we aantal belangrijke aandachtspunten wat betreft laadpaal laten installeren in Westhoek. Of klik door voor meer informatie over Laadpalen.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Westhoek kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Bekijk altijd goed de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1-fase laadstation kan laden met de reguliere 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elk adres beschikt over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt hierin investeren en deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Westhoek. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadstation aan huis

Spotgoedkoop opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grootste gemak van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander pluspunt is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij EV-box tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Daarbij is het zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote voordeel van een losse kabel (ofwel een socket) is de vrijheid in het opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de reguliere meegeleverde kabel. Tevens ziet het er wat netter uit en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het minpunt is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadzuil met losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Koop je een nieuwe elektrische auto? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Westhoek.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn twee keuzes: één aansluiting of twee aansluitingen. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Nuttig als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of juist voor bedrijven.

Smart toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hieronder vind je extra details over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Westhoek vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De prijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €650 t/m €3075. De aanschafkosten hangen vooral af van de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop onderscheiden we slimme systemen met innovatieve opties als voice of gezichtsherkenning die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Westhoek.

Type laadpaalLaadvermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€550- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€540- €645
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€695- €795
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€840- €1015
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Goede leveranciers

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Keba & Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Westhoek variëren van €400 & €2100. Dit wordt grotendeels bepaalt door het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Optioneel wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €6,50 op maandbasis.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Achterhaal betrouwbare deskundigen uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte vind je een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1135 km per maand. Op basis van dit gemiddelde berekenen we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze berekening nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Westhoek):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
TypeKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,100€113,50€1362,00
Elektrisch rijden€0,040€45,40€544,80
Besparing€0,060€68,10€817,20
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Waadhoeke

Rijd je elektrisch, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Westhoek aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente wijst uit of en op welke plek de laadzuil komt te staan. Ze overwegen daarbij facetten als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner mag hier parkeren en laden. Alle info is beschikbaar op www.waadhoeke.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Elektrische auto leasen.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Westhoek zijn veel beschikbaar. Iedereen met een abonnement kan daar gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten schommelen tussen de €0,230 tot €0,615 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In onze maps kaart vind jij de openbare laadstations in Westhoek. Doorzoek daarnaast laadplekken en verkopers in Hallum, Marrum, Nij Altoenae, Alde Leie en Readtsjerk.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden westhoek-9075

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij uw bedrijf is een prettige service voor werknemers en klanten. Zoek je naar opties voor een kantoor of bedrijf met 10 parkeerplekken of meer? Naar de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder meerdere subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarbovenop kan je extra geld verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis inclusief installatie zit qua kostprijs tussen de €975 en €2150. De uiteindelijke kostprijs hangt vooral af van het soort laadsysteem (additionele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat kost een auto thuis opladen?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw leveranciers van energie zoals Eneco, NLE, Budget energie, Engie, Energiedirect en Vattenfall, PowerPeers, Pure energie, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,220 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,30 p/100 km. Ter illustratie: een auto met benzinemotor kost je zo’n €10,35 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een normale EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De leverancier plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de stroomkast in de woning. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Van de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In samenspraak met de vakman bepaal je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Westhoek plaatst het als wallbox aan de muur of op een bevestigingspaal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Doorgaans is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De oude modellen EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De huidige auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Westhoek kan dit uit handen nemen. De onkosten van deze installatieservice bedragen ongeveer €925. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij de Europese leveranciers. Veruit de meest populaire elektrische auto’s in Westhoek dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Waadhoeke verschaft op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het oplaadpunt niet al te ver van jouw woning geplaatst mag worden. Een verzoek indienen kan op www.waadhoeke.nl.

Plaats een reactie