Laadpaal Readtsjerk

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een eigen laadpaal in Readtsjerk aan huis. Dankzij een laadstation van jezelf weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Audi e-tron GT of jouw Lucid Air Pure. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op EVPlan.nl lees je praktische informatie over populaire type laadpunten, een handige keuzehulp en vind je de beste installateurs bij jou in de regio.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Voordelige autorijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €965.
 • Een particulier laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Readtsjerk

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. de BMW i4 gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Readtsjerk kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en veilig en je hebt dan elk moment van de dag een volgeladen accu. Overigens is het een stuk goedkoper dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten worden gevormd door een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de tarieven voor de elektriciteit (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je verder moet hebben is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning en auto? Hieronder check je bruikbare informatie voor laadpaal laten installeren in Readtsjerk. Op EVplan.nl lees je ook meer over Accu.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Readtsjerk kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een montagepaal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Achterhaal de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen apparaat
Een 1-fase laadzuil kan laden met de standaardaansluiting van 230V. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Readtsjerk. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Voordelig opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse kabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het gemak van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er wat rommelig bij hangt. Ten derde is het goed om je te bedenken dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Daarvoor neem je de reguliere meegeleverde kabel. Tevens oogt het netter en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Het grote nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Het station met een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Readtsjerk.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden 2 soorten: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Heel erg praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Readtsjerk vergelijken

De kosten van laadpalen zijn nogal verschillend. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis varieert van €925 tot en met €3000. De prijs hangt vooral af van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe meer vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Tevens zien we steeds meer slimme wallboxen en palen met innovatieve snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Readtsjerk.

Type laadpaalCapaciteitOplaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€545- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€520- €650
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€670- €790
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€835- €1010
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Goede leveranciers

 1. EVBox:De beste laadpaal voor thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Enovates, Delta, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Hypercharger en Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Readtsjerk komen uit tussen de €370 en €2000. Dit hangt vooral af van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Kosten van het laadpas abonnement
Tegenwoordig wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je hoeft dit niet te nemen, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen zo’n €5,75 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Automatische firmware-updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk betrouwbare specialisten in de regio.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Bijgaand kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1130 kilometer per maand. Hiermee ramen we welke besparing er mogelijk is. In het rekenvoorbeeld gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Readtsjerk):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
SoortPrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,130€146,90€1762,80
Elektrisch rijden€0,046€51,98€623,76
Besparing€0,084€94,92€1139,04
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Dantumadiel

Heb je een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Readtsjerk aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke locatie de laadzuil gemonteerd wordt. Ze checken daarvoor zaken als bereikbaarheid en technische haalbaarheid. Iedereen kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle details is te vinden op www.dantumadiel.frl. Daar lees je ook of je in aanmerking komt voor een subsidie. Flink wat gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Daar kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Laadpalen.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (maart 2024)

Laadstations in Readtsjerk zijn veel beschikbaar. Elke weggebruiker heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De tarieven wisselen tussen de €0,260 tot wel €0,595 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het onderstaande kaartje vind jij de openbare laadstations in Readtsjerk. Check tevens oplaadpunten en verkooppunten in Aldtsjerk, Mûnein, Oentsjerk, Gytsjerk en Jelsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden readtsjerk-9067

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal naast kantoor is een prettige service voor klanten, bezoekers en personeel. Gaat het om een bedrijfspand met 10 parkeerplekken of meer? Op basis van de huidige wetgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er verschillende subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Verder verdient een zakelijke laadpaal zich terug door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief de installatieservice zit zo tussen de €825 & €2075. De definitieve prijs wordt bepaald door het soort systeem (additionele slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Wat betaal ik voor een volle accu?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals Essent, Eneco, Energiedirect, NLE, Engie en PowerPeers, Pure energie, Vandebron, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,235 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,20 p/100 km. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost ongeveer €10,00 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een basis EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomkast in de woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Via de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In samenspraak met de vakman bepaal je wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Readtsjerk zet het als wallbox tegen de muur of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Meestal is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige modellen worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Readtsjerk kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €1125. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veruit de meest populaire elektrische auto’s in Readtsjerk kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Dantumadiel heeft momenteel geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Voor extra info verwijzen we je naar www.dantumadiel.frl.

Plaats een reactie