Laadpaal Mûnein

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Mûnein aan huis. Met behulp van een zelfvoorzienend laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV en/of Tesla Model Y Long Range Performance. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en je hebt het snel terugverdiend. Hier lees je waardevolle informatie over populaire type laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je de beste installateurs uit jouw gemeente.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €905.
 • Een privaat laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Mûnein

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Volkswagen ID.3 Pro S is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een extra goedkope laadpaal Mûnein kopen biedt veel voordelen. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je bent altijd verzekerd van een perfect opgeladen accu. Ook is het stukken betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. Wel heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de kosten van jouw eigen stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Alles wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? Hierbij check je een aantal kooptips voor laadpaal laten installeren in Mûnein. Zie ook onze informatie over Duurzaam rijden.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Mûnein kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een stevige paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Analyseer de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadpaal maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Het 3-fase systeem heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Mûnein. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadstation aan huis

Goedkoop laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ook kan het zijn dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Verder oogt het een stuk georganiseerder en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Waar je op moet letten is dat het altijd even iets langer duurt als je jouw EV wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Mûnein.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekker aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s of voor zakelijke doeleinden.

Smart functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf check je meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Mûnein vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €875 tot +/- €3175. De prijs hangt vooral af van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger je systeem, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Daarnaast zijn er allerlei slimme palen met leuke features als gezichts- en gebarenherkenning die een stukje prijziger zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Mûnein.

Type laadpaalVermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€520- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€500- €635
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€650- €765
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€840- €940
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Top systemen

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Laadsessies op afstand starten en stoppen met slimme App.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge of Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Mûnein wisselen tussen de €410 en plus minus €2025. Dit wordt berekend aan de hand van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het terrein, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen ongeveer €7,25 p/maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gastgebruik toestaan.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Achterhaal de beste verkooppunten die werken in je omgeving.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. In de tabel hieronder kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1128 km (maandelijks). Met dit gemiddelde als uitgangspunt checken we wat jouw potentiële besparing is. In onze begroting hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Mûnein):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€135,36€1624,32
Elektrisch rijden€0,044€49,63€595,58
Besparing€0,076€85,73€1028,74
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tytsjerksteradiel

Heb je een EV, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Mûnein aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente wijst uit of en in welke straat de laadzuil geactiveerd wordt. Ze onderzoeken aspecten zoals zichtbaarheid en of het technisch kan. Elke EV-eigenaar mag gebruik maken van het oplaadpunt. Uitgebreide informatie is te vinden op www.t-diel.nl. Daar kom je er ook achter of er eventueel subsidie beschikbaar is. Flink wat gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Beste laadpassen.

Openbare oplaadpunten zoeken (juni 2024)

Laadstations in Mûnein kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een abonnement heeft de mogelijkheid daar te laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten wisselen tussen de €0,280 – €0,555 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de onderstaande kaart treft je de openbare laadstations in Mûnein. Check tevens laadzuilen en verkooppunten in Oentsjerk, Gytsjerk, Jelsum, Koarnjum en Britsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden munein-9063

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk is heel praktisch voor bijv. je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een pand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Naar de nieuwste wetgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. meerdere subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief installatie zit zo tussen de €1075 & €2225. De totaalprijs komt tot stand door het soort systeem (softwarematige slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw vaste energieleverancier zoals Eneco, NLE, Essent, Energiedirect, Engie en Vattenfall, Oxxio, PowerPeers, Pure energie. Dit is nu ongeveer €0,230 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,65 per 100 kilometer. Goed om te weten: een benzine aangedreven auto komt uit op zo’n €9,95 per 100 kilometer. Met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De huidige EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De specialist zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar de laadpaal wordt geplaatst om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Mûnein zet het als wallbox tegen de muur of op een montagepaal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Doorgaans is elke woning aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Hierbij is van belang of de woning beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De hedendaagse EV’s vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Mûnein zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor zijn zo’n €1000. Belangrijk: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij verschillende merken binnen de EU. Veel van de populaire elektrische auto’s in Mûnein beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of het openbare laadpunt dichtbij jouw huis kan komen te staan. Zie ook de website van de gemeente www.t-diel.nl.

Plaats een reactie