Laadpaal Britsum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dat betekent ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Britsum aan huis. Dankzij een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus + Tesla Model Y Long Range Performance. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook financieel gezien een goede investering. Op dit portaal tref je praktische informatie over betrouwbare type laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en kom je in contact met leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Met een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €910.
 • Een privé laadstation aan huis heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Britsum

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de Tesla Model 3 Long Range Dual Motor gaat steeds eenvoudiger. Een eigen goedkope laadpaal Britsum kopen is iets wat we steeds meer zien. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je kunt rekenen op een optimale actieradius. Verder is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de stroomprijzen (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn situatie? In onze keuzehulp check je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden omtrent laadpaal laten installeren in Britsum. Of klik door voor meer informatie over Elektrische autoverzekering.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Britsum kan op 2 manieren worden aangebracht. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Analyseer de afstand tussen de auto en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase installatie gaat via de normale 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. In principe heeft elke woning minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Voor een paar honderd euro kun jij dit laten aanleggen door een elektricien in Britsum. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop en snel laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse variant. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, vaak wel 6 – 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel een minder lange levensduur heeft door de (soms) slechte weersomstandigheden (tenzij je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Ten derde is het zo dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Hiervoor gebruik je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Ook is het een strakker geheel en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Waar je op moet letten is dat er een extra stap is als je jouw EV wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Het station met een losse kabel is vaak de beste keuze. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Britsum.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee mogelijkheden: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Dit is praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve toepassingen
De huidige oplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hierbij bekijk jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Britsum vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €600 tot €3275. Het prijskaartje hangt met name af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe meer vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. In aanvulling hierop zijn er allerlei slimme palen met features als gezichts- en gebarenherkenning die een stukje prijziger zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Britsum.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€505- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€540- €610
3-fase laadpaal11 kW4 uur€650- €770
3-fase laadpaal22 kW2 uur€830- €1040
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende merken

 1. EVBox:De beste laadpaal voor thuis.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Betaalbare en krachtige laders voor thuisgebruik.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Dankzij Loadbalancing blijven apparaten in huis altijd functioneren.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Britsum schommelen tussen de € 320 & €2025. Dit hangt vooral af van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Des te groter deze afstand is, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Eventueel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn zo’n €3,75 per maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Bekijk aangesloten installateurs in de regio.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie hebben een korte terugverdientijd. Op deze pagina kan je een rekenvoorbeeld zien. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1123 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde becijferen we wat de mogelijke besparing zal zijn. Daarbij gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Britsum):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,150€168,45€2021,40
Elektrisch€0,050€56,15€673,80
Besparing€0,100€112,30€1347,60
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Rijd je elektrisch, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Britsum aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente neemt een besluit over of en op welke locatie de laadzuil komt te staan. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als zichtbaarheid en geschatte drukte. Elke EV-eigenaar mag het gebruiken. Uitgebreide informatie is te vinden op www.leeuwarden.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Meer en meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Duurzaam rijden.

Openbare oplaadpunten vergelijken (juni 2024)

Laadstations in Britsum zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedere EV-bezitter kan hier parkeren en laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten bedragen tussen de €0,285 – €0,615 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het volgende schema doorzoek je de openbare laadstations in Britsum. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en aanbieders in Hijum, Feinsum, Stiens, Minnertsga en Bitgummole.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden britsum-9055

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je bedrijf is een prettige service voor klanten, bezoekers en personeel. Gaat het om een bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Verder kan je extra geld verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief installatiewerk zit qua kostprijs tussen de €975 – €2550. Het hele prijskaartje wordt grotendeels bepaalt door af het type laadpaal (wel of geen slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en laadstation en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan de stroomaanbieder van je huis zoals Engie, Energiedirect, NLE, Essent, Budget energie en Pure energie, Vandebron, PowerPeers, Vattenfall. Dat is om en nabij de €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,05 p/100 km. Even om te vergelijken: een benzineauto kost je al snel €10,40 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een EV anno 2024 heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De leverancier zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomkast in de woning. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen met de installateur overleg je waar het station moet komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Britsum plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een stevige paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De oude modellen EV’s werden geladen op 220V (1-fase). De actuele elektrische auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Britsum kan dit uit handen nemen. De tarieven hiervan bedragen circa €950. Disclaimer: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabels / stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij verschillende merken binnen de EU. Een groot deel van de favoriete elektrische auto’s in Britsum hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook vrijwel alle openbare laadpunten zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Leeuwarden verstrekt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of het laadpunt nabij jouw woning kan komen. Voor meer info en aanvragen zie www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie