Laadpaal Hijum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Een gevolg is dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Je kunt dan beter kiezen voor een privé laadpaal in Hijum aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Audi e-tron GT of bijvoorbeeld de Porsche Taycan 4S Plus. Niet meer wachten op een vrije plek en je hebt het snel terugverdiend. Op deze pagina lees je handige informatie over meerdere laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw omgeving.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €900.
 • Een thuis-laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hijum

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Tesla Model 3 Standard Range Plus kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een slimme eigen goedkope laadpaal Hijum kopen is steeds meer in trek. Hij is altijd beschikbaar en je bent altijd verzekerd van een goede actieradius. Tevens is het stukken betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. Wat betreft kosten heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroom / verbruikskosten (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Het enige wat je verder moet hebben is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn woning (meterkast) en auto? In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met een aantal kooptips met betrekking tot laadpaal laten installeren in Hijum. Op deze website lees je ook meer over Betrouwbare elektrische auto.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Hijum installeren kan op 2 manieren. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een montagepaal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Bekijk altijd goed de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen installatie
De 1 fase installatie werkt met de standaard 230 voltage. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie maakt gebruik van krachtstroom (400V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Een 3-fase laadstation kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt gemakkelijk de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Hijum. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het grote voordeel van de vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een bijkomend voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(tenzij je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Daarbij is het in de praktijk zo dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (of een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Eveneens ziet het er niet zo chaotisch uit en profiteer je van een langere levensduur. Belangrijk nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je de accu gaat opladen. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een paal met een losse laadkabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Hijum.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekkeringang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Heel erg praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Bijgaand vind jij meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Hijum vergelijken

De tarieven van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kosten van een laadstation voor thuis varieert van €750 tot +/- €3450. Het prijskaartje hangt met name af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Tevens zijn er allerlei slimme systemen met speciale mogelijkheden als Autostart die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Hijum.

Type laadpaalLaadcapaciteitTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€520- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€505- €635
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€685- €785
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€865- €1075
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top merken

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Koppeling aan uw eigen afreken- of toegangssysteem.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge & Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Hijum lopen uiteen tussen de €330 en €2175. Dit wordt berekend aan de hand van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Kosten van het laadpas abonnement
Soms wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn zo’n €5,75 p/maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk ervaren verkooppunten uit jouw gemeente.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1122 kilometer per maand. Hiermee verwachten we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hijum):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
AandrijvingTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,145€162,69€1952,28
Elektrisch€0,049€54,98€659,74
Besparing€0,096€107,71€1292,54
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Heb jij de beschikking over een EV, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Hijum aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een noemenswaardige actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor facetten als bereikbaarheid en drukte. Iedere woningbezitter mag hier parkeren en laden. Meer details is te vinden op www.leeuwarden.nl. Daar kom je er ook achter welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Via deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Milieuvriendelijke EV.

Openbare oplaadpunten in de buurt (maart 2024)

Laadstations in Hijum kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De prijzen bedragen tussen de €0,265 en €0,600 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het Google Maps overzicht zie jij alle openbare laadstations in Hijum. Check tevens oplaadpunten en installatiebedrijven in Feinsum, Stiens, Minnertsga, Bitgummole en Bitgum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hijum-9054

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij uw bedrijf kan worden gebruikt door klanten, bezoekers en personeel. Zoek je naar opties voor een parkeerterrein met tenminste 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Verder kan je iets bijverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het laden.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief installatie zit qua kostprijs tussen de €800 en €2225. De kosten van het hele pakket is afhankelijk van het type laadstation (eventuele slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en laadstation en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan de stroomaanbieder van je huis zoals NLE, Budget energie, Energiedirect, Essent, Engie en Oxxio, Vandebron, Pure energie, PowerPeers. Over het algemeen niet meer dan €0,220 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,80 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €10,00 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De vakman legt een nieuwe stroomgroep aan in de stroomvoorziening van je woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanaf dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat de meest efficiënte route is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Hijum zet het laadstation vast tegen de muur of installeert het op een paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Al met al is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste EV’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve auto’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Hijum kan jou hierin ontzorgen. De totale onkosten zijn circa €800. Goed om te weten: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit de Europese Unie. De meeste populaire elektrische auto’s in Hijum zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Iedere regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Leeuwarden verschaft op dit ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of de paal nabij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie