Beste elektrische auto

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Iedereen die zoekt naar een nieuwe elektrische auto wil natuurlijk het beste model uitzoeken. Maar dat is relatief ingewikkeld. Om iets als de beste EV te bestempelen moet je namelijk kijken naar heel veel verschillende factoren. Denk aan actieradius, design, snelheid, support, garantie en onderhoud bijvoorbeeld. Toch zijn wij van mening dat we met een lijst met de 10 beste EV’s van mei 2024 zijn gekomen. Op basis van jou eigen wensen kun je natuurlijk zelf je top lijst samenstellen met de beste wagens. Op deze pagina lees je daar alles over.

Wat is belangrijk bij de aankoop van een goede EV?

Om je een goed beeld te geven van welke aspecten er allemaal komen kijken bij een goed beoordeelde elektrische auto hebben we hieronder een korte opsomming geplaatst. Je moet zelf bepalen welke onderdelen voor jou het meest belangrijk zijn en dit vervolgens laten meewegen in je eindoordeel.

  • Snelheid: Wat is de maximale snelheid van de auto? Hoe snel kan deze naar de 100 kilometer per uur? Voor veel mensen is dit een belangrijk aspecten. Let wel op dat een snelle auto vaak minder zuinig rijdt. Zo zullen de kosten per kilometer toenemen en zal je minder efficiënt rijden.
  • Actieradius: Hoe lang kan je rijden op 1 accu? Gebruik je de auto dagelijks en rijdt je verre afstanden? Dan wil je niet van oplaadpunt naar laadstation rijden. Je hebt dan wel een goede actieradius nodig van minimaal 400 kilometer. Gelukkig komen er steeds meer modellen met een zogenaamde “long range” batterij.
  • Laadcapaciteit: Is de auto geschikt voor snelladen? Binnen hoeveel tijd is de batterij weer 100% gevuld? Zeker wanneer je veel rijdt is dit een belangrijk onderdeel. Niet elke auto heeft dezelfde stekker en laadvermogens verschillen nogal.
  • Design: Natuurlijk wil het oog ook wat. Je hebt luxe modellen en standaard uitvoeringen. Vaak kun je beste veel customizen aan je nieuwe elektrische auto. Dat maakt het extra speciaal en persoonlijk. Wielen, velgen en de lakkleur bepalen het uiterlijk. Ook aan de binnenkant, het interieur, is doorgaans veel aan te passen. Luxere bekleding, sportstuur, andere lampen, navigatie en auto: alles is mogelijk.
  • Garantie: Dit onderdeel wordt nog wel eens vergeten. Het is erg belangrijk om goed te letten op de garantie van je elektrische auto. Met name ook op de accu. Er nog veel onduidelijk over de levensduur van deze apparaten. Je wilt natuurlijk niet voor verassingen komen te staan.
  • Zelfrijdende optie: Als laatste zijn er ook softwarematig keuzes te maken bij sommige merken en leveranciers. Denk dan bijvoorbeeld aan de zelfrijdende functies, softwareupdates op afstand, internet in de auto en 24/7 livesupport.

Overzicht met de beste EV’s van 2024

In de tabel hieronder kun je onze lijst met top 10 beste elektrische wagens bekijken. Eventueel kun je ook een overzicht vinden met alle wagens op evplan.nl (daarbij staan ook zaken zoals maximale snelheid, hoe snel de wagen van 0 naar 100 km/u kan gaan en natuurlijk het verbruik in Wh per kilometer).

#MerkModelActieradiusPrijs
1LucidAir Grand Touring660 km€140.000
2LightyearOne575 km€150.000
3TeslaModel S Long Range Plus540 km€86.000
4TeslaModel X Long Range Plus470 km€95.000
5VolkswagenID.3 Pro S450 km€43.000
6FordMustang Mach-E ER RWD440 km€58.000
7NissanAriya 87kWh440 km€50.000
8PorscheTaycan 4S Plus430 km€116.000
9SkodaEnyaq iV 80405 km€48.000
10HyundaiKona Electric 64 kWh400 km€42.000
Tabel met de beste elektrische auto’s van mei 2024

Thuis laden en openbaar laden

Om met je nieuwe EV overal goed voor de dag te komen heb je natuurlijk wel een volle accu nodig. Je wilt tenslotte altijd overal gebruik kunnen maken van de volledige actieradius. Kies daarom altijd voor een degelijke thuislaadpaal en goede laadpas.

  1. Laadpaal: Ten eerste heb je thuis een laadpaal nodig zodat je wagen altijd kan opladen wanneer jij even wat anders doet. Heb je geen ruimte op de oprit dan kun je een openbaar laadpunt aanvragen via de gemeente. De beste laadpaal is er een die goed kan omgaan met de laadcapaciteit van je EV. Vergelijk daarom altijd goed alle mogelijkheden en laat er een installeren door een vakman.
  2. Laadpas: Ten tweede moet het opladen ook financieel goed verwerkt worden. Je wilt natuurlijk inzicht in waar je hebt opgeladen, hoeveel / hoelang dit is geweest en wat het gekost heeft. Op die manier kun je de kosten verrekenen met bijvoorbeeld je werkgever (via leasen) of gebruiken voor je eigen administratie. Een goede laadpas is er een die overal in Europa werkt, een online omgeving heeft waarop je kunt inloggen en die door middel van een abonnement voordelig opladen en snelladen mogelijk maakt.