Beste Laadpaal

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Wil jij jouw elektrische auto thuis opladen? Dan zul je een laadpaal moeten laten plaatsen. Maar wat is nu de beste laadpaal voor thuis? Tegenwoordig zijn er veel verschillende merken en types waar je uit kunt kiezen. Op deze pagina vergelijk je de beste merken en vertellen wij jou welk thuislaadpunt het beste aansluit bij jouw wensen en budget. 

 • Een eigen laadpaal aan huis is de goedkoopste manier om jouw EV op te laden
 • Nooit meer wachten bij een openbare laadplek en altijd voorzien van een volle accu
 • Er zijn in Nederland tientallen merken en modellen waar je uit kunt kiezen
 • Wat voor jou de beste keuze is hangt af van verschillende factoren:
  • Wat is de max. laadcapaciteit van mijn auto?
  • Welke aansluiting is er aanwezig in mijn meterkast?
  • Wat vind ik belangrijk (design, losse/vaste kabel, slimme functies, etc). 
 • Op basis hiervan kan jij uiteindelijk een keuze maken voor een kwalitatief laadstation voor thuis

Waar moet mijn laadstation thuis aan voldoen?

Voordat jij de beste laadpaal kunt kiezen moet je eerst weten waar jouw laadpaal aan moet voldoen. Pas dan kan je een goede keuze maken. De volgende aspecten zijn hierbij van belang:

 • Maximale laadvermogen van de onboard lader in mijn auto
 • Ondersteunt de lader in mijn auto 1-fase of 3-fase laden?
 • Is mijn meterkast thuis voorzien van een 3-fase aansluiting (of kan dit geregeld worden?)

Door naar de specificaties van jouw elektrische auto te kijken weet je wat het maximale laadvermogen is. Dit kan bijvoorbeeld zijn 7,4 kW of 22 kW. Op basis hiervan kan je vervolgens kijken welke laadpaal hier bij past, en of die wel aangesloten kan worden op jouw meterkast. Let op: een laadpunt aan huis kan nooit te veel stroom leveren.

De beste 3-fase laadpalen voor thuis (juni 2024)

Tegenwoordig zien we dat veel auto’s worden opgeladen met een 3-fasen oplaadpaal. Bijvoorbeeld de nieuwste modellen van Audi en Tesla.  Met het oog op de toekomst is een 3-fase laadpaal vaak een goed idee. Zeker als jouw meterkast hiervoor klaar is (bijvoorbeeld 3x25A). Hiermee kan je namelijk tot wel 3 keer sneller laden. Ook al kan je jouw huidige auto op 1-fase laden, dan nog is het vaak slim om te kijken naar een 3-fase laadpaal. De prijsverschillen zijn niet enorm en zo weet je ook dat je bij de aanschaf van een eventueel nieuwe EV niet opnieuw hoeft te investeren in een nieuwe laadpaal.  

Merk AdviesprijsLaadvermogenVoordeel
Wallbox Pulsar Plus€689,00tot 22 kWFraai design, altijd online inzicht
Alfen Pro-line€1.199,00tot 22 kWMet handig display en load balancing
EVBox Elvi€849,00tot 22 kWLoad balancing, plug & play
De beste laadpalen voor thuis (juni 2024)

Welke slimme functies zijn er, en wat heb ik er aan

Tegenwoordig zien we dat laadpalen steeds meer slimme functies hebben. Op die manier past jouw laadpaal zich nog beter aan op jouw wensen en gedrag en wordt het opladen van jouw auto echt een feestje. Hieronder noemen we een aantal populaire extra slimme functie die je ook terugziet in de beste laadpaal van Nederland. Zie ook ons overzicht met de goedkoopste laadpalen voor thuis

 • Dynamic Load Balancing: Optimale stroomverdeling zodat de stoppen er niet uit vliegen
 • Peak Shaving: alleen laden in de daluren
 • Gezichts- en gebarenherkenning: handsfree jouw laadpaal bedienen met je gezicht, gebaren of zelfs met voice
 • Plug & Charge: nadat je de stekker in jouw auto hebt geplaatst begint de laadpaal direct met opladen
 • Online inzicht: verschillende aanbieders bieden een extra abonnement waarbij je altijd online inzicht hebt in jouw laadsessies en gebruik. Vaak in combinatie met een abonnement (zie beste laadpas). 
Waar moet een goede laadpaal aan voldoen?

Een goede laadpaal moet voldoen aan het laadvermogen van jouw elektrische auto. De onboard lader van jouw auto vraagt om een bepaalde hoeveelheid stroom, het laadstation moet dit dan leveren. Kijk dus allereerst of het laadstation hieraan voldoet. Vervolgens kan je kijken naar slimme functies als load balancing en automatisch reiskosten verrekenen met je werkgever.

Wat zijn de beste leveranciers in Nederland?

In Nederland zijn er een aantal zeer erkende en betrouwbare merken van laadpalen actief. Dit zijn onder andere Wallbox, Alfen en EVBox. Dit zijn stuk voor stuk gerenommeerde partijen met veel ervaring en ook veel installatiepartners.

Wat kost een kwalitatieve laadpaal?

Een gewoon goede laadpaal die klaar is voor de toekomst (dat wil zeggen een laadvermogen van ten minste 22 kW) kost ongeveer €1.000. Wil je daarbij slimme functies als load balancing of je reiskosten verrekenen met je baas? Dan ga je richting de €1.500, exclusief installatiekosten.