Goedkoopste Laadpaal

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Een elektrische auto opladen is het meest voordelig met een eigen laadstation aan huis. En het is helemaal goedkoop als je ook nog eens flink kunt besparen op de aanschaf van de laadpaal zelf. Op deze pagina vind je daarom een overzicht van de meest goedkope laadpalen van Nederland in juni 2024. Let op: kijk altijd eerst naar het maximale laadvermogen van jouw elektrische auto, en wat er mogelijk is vanuit de meterkast. Pas dan kan je een keuze maken voor een goed en betaalbaar laadstation. 

  • De kosten van een laadpaal liggen tussen de €500 – €1.500
  • De kosten hangen af van het vermogen (1-fase of 3-fase), het type station (wallbox of losse paal) en de aanwezigheid van slimme functies als dynamic load balaning
  • Het meest goedkoop zijn de plug & charge laadpalen die werken zonder pasje
  • De montagekosten liggen tussen de €350,00 tot €1.000 (afhankelijk van wat er in de meterkast moet gebeuren en de afstand tussen laadstation en de meterkast)
  • In Nederland zijn er geen landelijke subsidieregelingen voor het plaatsen van een laadpaal. Zakelijk zijn die er overigens wel

Overzicht met goedkope laadpalen juni 2024

Heb je een elektrische auto, en heb je een eigen oprit of garage? Dan is het laten plaatsen van een eigen thuislaadpunt heel interessant. Je bent dan niet meer afhankelijk van de openbare laadpunten (die steeds voller raken), en het is ook nog eens veel voordeliger. In de tabel hieronder vind je de meest voordelige laadstations voor thuis van dit moment. Eventueel kan je hier ook een goedkope laadpas bij nemen. 

Merk + typeLaadvermogenAantal fasenMax. ingang stroomPrijs
Ratio Home Box22,2kW3 fase32A€520,00
Webasto Pure Black11kW1 of 3 fase16A€595,00
Alfen S-Line7,4kW1 fase32A€699,00
EV-Box Elvi22KW1 of 3 fase32A€810,00
Wallbox Pulsar Plus7,4kW1 fase32A€829,99
Tabel met kwalitatieve en betaalbare laadpalen in Nederland

Let op: goedkoop kan duurkoop zijn

Met het kopen van een laadpaal moet je hee goed kijken naar jouw elektrische auto. Uiteindelijk is de lader van jouw auto leidend in welke laadpaal geschikt is. Wanneer je een spotgoedkope laadpaal koopt die veel te weinig of misschien wel veel te veel vermogen heeft, dan kan dat onder aan de streep helemaal niet meer zo voordelig zijn. Voor meer informatie raadpleeg ook onze informatie over het kiezen van een goede laadpaal

Kies voor de toekomst
De ontwikkelingen rondom elektrisch rijden en laden volgen elkaar in rap tempo op. Het is dus ook slim om vast naar de toekomst te kijken. Je kunt nu een heel goedkope 1-fase oplaadpaal kopen, maar wat als jouw volgende auto veel meer capaciteit heeft en misschien wel een 3-fase laadpunt vereist? Dan zou je opnieuw een laadpaal moeten aanschaffen en laten plaatsen, en dat is niet wat je wil. Daarom is het juist nu verstandig om te kijken naar een laadstation die klaar is voor de toekomst. Bij voorkeur een laadpunt met 22kW die ook 3-fase kan laden. 

Wat kost een laadpaal?

Laadpalen zijn er tussen de €500 tot wel €1.500 of meer. De prijs hangt sterk af van het vermogen en eventuele slimme functies zoals load balancing.

Vanaf welke prijs kan ik een laadpaal laten plaatsen?

Een complete laadpaal inclusief installatie zodat je ‘m direct in gebruik kan nemen is er vanaf €1.000.

Waarom moet ik niet alleen naar prijs kijken?

Bij het kiezen van de juiste laadpaal moet je zeker niet alleen naar prijs kijken. Uitgangspunt is altijd de onboard lader in de auto zelf. Op basis daarvan kijk je welke laadpalen geschikt zijn, en kan je eventueel een keuze maken op basis van prijs.

Wat is op dit moment de goedkoopste laadpaal in Nederland?

Een van de goedkoopste modellen is op dit moment de Ratio Home Box. Dit is een 1fase (32A) lader met een degelijk design en die ook nog eens relatief eenvoudig aan te sluiten is.