Goedkoopste Laadpas

Rijd jij elektrisch? Dan zul je ook zo nu en dan de accu van jouw EV moeten opladen. Heb je zelf geen laadpaal? Dan doe je dit op een openbaar laadpunt. Hiervoor heb je een laadpas nodig. Op deze pagina vertellen we je alles over het aanvragen van een goedkope laadpas. Hoe werkt het, waar moet ik op letten, wat kost het, en wat is nu eigenlijk de goedkoopste laadpas van juli 2024? 

  • In Nederland zijn er zo’n 20 aanbieders van laadpassen
  • De prijzen lopen zeer uiteen, het ligt heel erg aan jouw rijgedrag wat voor jou de voordeligste optie is
  • Er zijn gratis laadpassen en betaalde passen met een abonnement
  • De gratis laadpassen lijken interessant, maar je betaalt vaak een veel hoger tarief
  • De gratis laadpas is eigenlijk alleen interessant als je heel zelden een openbaar laadpunt gebruikt
  • De betaalde laadpassen zijn er vanaf circa €3,50 – €5,00 per maand
  • De kWh prijs is variabel en ligt zo tussen de €0,22 tot wel €0,60 per kWh

De laadpas met de laagste maandelijkse kosten

Uiteindelijk wil iedereen met een elektrische auto zo voordelig mogelijk rijden. Als je zelf thuis geen laadpaal hebt dan is het dus slim om te vergelijken en te zoeken naar het goedkoopste laadpas abonnement. Er is niet één provider aan te wijzen als de allergoedkoopste van Nederland. Dit heeft namelijk sterk te maken met hoe vaak je gaat laden, wat voor elektrische auto je hebt, of je veel in het buitenland komt, enzovoort. Om een vergelijking te maken gaan we hier even uit van de prijs van 150 kWh. Hiermee kan je ongeveer 750 kilometer afleggen. 

AanbiederPrijs per 150 kWh
E-Flux€52,50
Vandebron€53,50
NewMotion (Shell)€55,00
Maingau€55,50
Eneco€62,00
De goedkoopste laadpassen van Nederland (juli 2024)

Goedkope aanbieders van snelladen

Soms wil je even snel je auto opladen. In dat geval staan er door heel Nederland verschillende snelladers voor je klaar. Bij zo’n snellaadstation is jouw elektrische auto binnen mum van tijd weer opgeladen. De kosten van snelladen liggen wel een stukje hoger dan bij een regulier oplaadpunt. Waar je bij een openbaar laadpunt al kunt laden vanaf €0,22 ligt dat bij snelladers zo rond de €0,35. Maak jij regelmatig gebruik van zo’n snellaadpunt? Hieronder vind je de twee voordeligste aanbieders. Wil jij weten wat voor jou de beste optie is? Bekijk dan ons overzicht met beste laadpassen

AanbiederPrijs / kWhVoordeel
Shell Recharge€0,35 /kWhBinnen 15 min. laden, gratis koffie op vertoon van pas
Maingau€0,35 /kWhAltijd scherpste tarief, handige app met alle laadpunten
VandebronvariabelAltijd vooraf transparantie over de kosten
Vergelijking van de goedkoopste aanbieders van laadpassen voor snelladen

Waar kan ik een gratis pas aanvragen?

Zoek je specifiek een laadpas met de laagste vaste kosten? Dan kun je kiezen voor een van de beschikbare gratis laadpassen. Veel aanbieders bieden inmiddels een gratis variant van hun pas. Het voordeel is dat je geen extra vaste kosten aan elektrisch rijden kwijt bent. Het nadeel is dat je een toeslag per laadsessie betaalt en/of een toeslag per kWh betaalt. Een gratis laadpas is eigenlijk met name rendabel voor automobilisten die heel zelden opladen bij een openbaar laadpunt. De volgende leveranciers bieden een gratis pas: E-flux, Shell (NewMotion), Maingau, Ecotap, NLMAB, EVCompany, Vattenfall (InCharge), Flowcharging, EvenSnelLaden, ANWB, Elec2go, JustPlugin.

Wat kost een laadpas?

Een laadpas kost tussen de €0,00 tot €5,00 per maand. Gratis laadpassen kan iedereen aanvragen, kan je overal gebruiken, maar hebben een hoger tarief. De betaalde laadpassen hebben geen vaste laadkosten en hierbij profiteer je van een vast laag kWh-tarief.

Hoeveel ben ik gemiddeld kwijt aan het laden?

Bij een openbare laadpaal betaal je omgerekend ongeveer €0,08 per kilomter. Bij een snellaadpunt ligt dat op ongeveer €0,012 per kilometer. Bij 1.000 kilomter per maand betaal je dus tussen de €80,00 en €120,00 aan oplaadkosten.

Welke laadpas is goedkoop?

Dit hangt heel erg af van hoeveel kilometer je rijdt en hoe vaak je kiest voor een openbaar laadpunt en/of een snellaaddpunt. Als je heel zelden openbaar laadt dan is een gratis laadpas van bijvoorbeeld ANWB of Shell een goede keuze. Laad je jouw auto regelmatig op bij een openbaar laadpunt? Dan zijn E-Flux, Vandebron en Maingau goede opties.