Laadpaal Stiens

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Een gevolg is dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Het alternatief is een eigen laadpaal in Stiens aan huis. Met behulp van een laadstation van jezelf hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus + Skoda Enyaq iV 80X. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en je hebt het snel terugverdiend. Hier zoek je waardevolle informatie over populaire soorten laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Altijd een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Nog voordeliger rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €970.
 • Een thuis-laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Stiens

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van de accu van een EV zoals een Audi e-tron GT is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een extra goedkope laadpaal Stiens kopen is een uitstekend idee. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een lange actieradius. Verder is het stukken betaalbaarder dan laden bij openbare stations. De kosten bestaan uit: de aanschaf en installatie van de paal en de kosten van jouw eigen stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning (meterkast) en auto? Hieronder kan je aan de slag met belangrijke aspecten om over na te denken m.b.t. laadpaal laten installeren in Stiens. Bekijk ook meer info over Bijtelling EV’s.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Stiens kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een montagepaal. Verder zijn er geen verschillen. Houd rekening met de afstand tussen de auto en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1-fase laadstation maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadpaal kan maar liefst 3x 230V leveren. Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadpaal kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Tegen een kleine meerprijs kan je je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Stiens. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Spotgoedkoop opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een verplaatsbare kabel. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een ander voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij EV-box tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er water in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Wat je ook vaak ziet is dat het er wat rommelig bij hangt. Als laatste is het zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote voordeel van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het laadproces doe je met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Bovendien oogt het minder rommelig en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het minpunt is dat er een extra stap is als je even snel wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dit geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Stiens.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: een enkel of een dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit biedt uitkomst wanneer je 2 auto’s in bezit hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve functies
De huidige oplossingen hebben steeds vaker slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder lees jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Stiens vergelijken

De tarieven van laadpalen liggen nogal uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis varieert van €675 tot +/- €3000. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Ook onderscheiden we slimme opladers met toffe extra’s als Dynamic Load Balancing die kostbaarder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Stiens.

Type stationCapaciteitOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€520- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€515- €610
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€650- €780
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€825- €945
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Met innovatieve Hidden Laadpaal.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Ideaal op de campingplaats of bij een hotel.
 14. Andere leveranciers: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge en Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Stiens liggen tussen de €430 en +/- €1800. Deze prijs komt tot stand door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Kosten van het laadpas abonnement
Soms wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Je hoeft dit niet te nemen, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn circa €4,00 (maandelijks).

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vergelijk populaire installatiebedrijven uit jouw omgeving.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De aanschaf van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. In de tabel hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1120 km per 4 weken. Met dit gemiddelde als uitgangspunt verwachten we wat de mogelijke besparing zal zijn. Daarbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Stiens):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,135€151,20€1814,40
Elektrisch rijden€0,047€52,64€631,68
Besparing€0,088€98,56€1182,72
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Heb je een EV, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Stiens aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze onderzoeken factoren als zichtbaarheid en doorstroming. Elke EV-rijder mag het gebruiken. Extra achtergrondinfo is beschikbaar gesteld op www.leeuwarden.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Flink wat gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Smart Charging.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Stiens vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een laadpas heeft de mogelijkheid daar te laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De prijzen liggen tussen de €0,295 en €0,550 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In de afbeelding hieronder treft jij de openbare laadstations in Stiens. Vergelijk ook laadplekken en aanbieders in Minnertsga, Bitgummole, Bitgum, Wier en Berltsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden stiens-9051

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Beschik je over een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis en laten installeren zit qua kostprijs tussen de €825 & €2150. De definitieve prijs komt tot stand door welk merk je kiest (wel/geen slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw leveranciers van energie zoals Engie, Eneco, Budget energie, Energiedirect, Essent en PowerPeers, Vattenfall, Oxxio, Pure energie. Gemiddeld is dat +/- €0,240 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,35 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een benzine aangedreven auto kost om en nabij de €9,80 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een EV anno 2024 eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De monteur integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Stiens monteert het als wallbox of op een speciale paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is elke stroomkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse auto’s vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Stiens zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor bedragen zo’n €950. Belangrijk: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 wordt gebruikt door de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel van de beschikbare elektrische auto’s in Stiens zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Leeuwarden verstrekt op het ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of deze laadpaal niet al te ver van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Een verzoek indienen kan op www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie