Laadpaal Wier

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een privé laadpaal in Wier aan huis. Op basis van een particulier laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Aiways U5 & DS 3 Crossback E-Tense. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Op dit portaal bekijk je bruikbare informatie over populaire laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw omgeving.

 • Met een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Altijd een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Rijden zonder kosten op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al voor €950.
 • Een privaat laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wier

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van jouw EV als o.a. een CUPRA el-Born kan op diverse manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Wier kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het is ontzettend handig in gebruik en je hoeft niet onzeker te zijn over een lange actieradius. Daarbovenop is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Wat betreft kosten heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de tarieven voor de elektriciteit (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Je moet wel de beschikking hebben over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn EV en mijn woning/meterkast? Op deze pagina check je een aantal kooptips omtrent laadpaal laten installeren in Wier. Op deze website lees je ook meer over Elektrische auto zakelijk rijden.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Wier kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadpaal is compatibel met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elk adres beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt tegen geringe kosten de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Wier. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De goedkoopste oplossing en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Een ander voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, vaak wel 6 – 8 meter. Een punt van kritiek is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat deze sneller nat wordt (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Als laatste moet je er rekening mee houden dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het handige van een losse kabel (dus met alleen een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Je pakt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Eveneens oogt het minder rommelig en gaat jouw kabel langer mee. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Wier.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit is praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf bekijk je extra uitleg over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Wier vergelijken

De prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €525 tot +/- €3100. De prijs hangt vooral af van de laadcapaciteit van het station. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Ook zijn er slimme laadpunten met innovatieve mogelijkheden als Dynamic Load Balancing die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Wier.

Laadstation typeLaadcapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€550- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€530- €610
3-fase laadpaal11 kW4 uur€675- €750
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€850- €980
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende producten

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Robuust, mooi van vorm, aansluitklaar.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme daltarief instellingen mogelijk.
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Andere opties: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge of Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Wier bedragen tussen de €340 & €2175. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het perceel, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Soms wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €3,50 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk populaire specialisten die werken in je omgeving.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Bijgaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1116 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt calculeren we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. Hierbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wier):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,115€128,34€1540,08
Elektrisch rijden€0,043€47,99€575,86
Besparing€0,072€80,35€964,22
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Waadhoeke

Rijd je elektrisch, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Wier aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale elektrische actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en waar precies de laadzuil werkzaam zal worden. Ze overwegen daarbij invalshoeken zoals vindbaarheid en of het technisch kan. Iedere woningbezitter mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle details kun je terugvinden op www.waadhoeke.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op die site kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Voordeligste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten vergelijken (mei 2024)

Laadstations in Wier zijn dagelijks beschikbaar. Elke laadpashouder kan hier parkeren en laden. Het is relatief wel duur. De kosten wisselen tussen de €0,250 tot wel €0,590 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het Google Maps overzicht onderzoek jij de openbare laadstations in Wier. Doorzoek daarnaast oplaadpunten en aanbieders in Berltsum, Ingelum, Slappeterp, Menaam en Dronryp.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wier-9043

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij uw bedrijf is een prettige service voor je personeel en relaties. Betreft het een parkeerterrein met 10 parkeervakken of meer? Tegenwoordig zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Ook kan je extra geld verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het opladen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een thuis-laadpaal inclusief installatiewerk varieert qua prijs tussen de €1050 – €2575. Het tarief wordt berekend aan de hand van het soort systeem (eventuele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een extra groep aanleggen.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, Engie, Essent, Energiedirect, Budget energie en Pure energie, Vattenfall, PowerPeers, Oxxio. Rekenen op zo’n €0,225 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,20 p/100 km. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost ongeveer €9,80 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een reguliere EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman treft de nodige voorbereidingen in jouw meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanaf de stoomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen wordt besloten waar het station moet komen om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Wier bevestigt het laadstation aan de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Nieuwere modellen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit kennen we ook als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Wier kan dit allemaal regelen. De kosten daarvoor zijn circa €1000. Goed om te weten: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we vooral terug bij merken uit de Europese Unie. Veel favoriete elektrische auto’s in Wier kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke regio kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Waadhoeke heeft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of het laadpunt dichtbij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor meer informatie zie www.waadhoeke.nl.

Plaats een reactie