Laadpaal Menaam

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Een gevolg is dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het alternatief is een 100% eigen laadpaal in Menaam aan huis. Op basis van een laadstation van jezelf weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Mini Electric en/of Kia e-Soul 64 kWh. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op dit portaal zoek je praktische informatie over velerlei type laadpalen, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit de buurt.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, en dus een maximale actieradius.
 • Gratis rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €900.
 • Een privaat laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Menaam

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van de accu van een EV zoals een Volkswagen ID.4 1st kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Menaam kopen is een zeer interessante optie. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een goed geladen accu. Evenzeer is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. De kosten worden gevormd door de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroom / verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? Op deze pagina bieden wij belangrijke aspecten om over na te denken rondom laadpaal laten installeren in Menaam. Op EVplan.nl lees je ook meer over Voordeligste laadpaal.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Menaam kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Denk goed na over de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation is compatibel met de reguliere 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt tegen geringe kosten deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Menaam. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Losse of vaste kabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse stekker. De meerwaarde van de vaste variant is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Tenslotte is het in de praktijk zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Daarvoor neem je de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Verder oogt het minder rommelig en profiteer je van een langere levensduur. Een punt van kritiek is dat het altijd even iets langer duurt als je even kort wilt opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om daarna het geheel te connecten. De oplossing met een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Menaam.

Enkel of dubbel laadstation
Je hebt de keuze uit een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit is praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of juist voor bedrijven.

Slimme functies
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. Hieronder tref jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Menaam vergelijken

De kosten van laadpalen zijn heel divers. De prijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €750 t/m €3125. De prijs wordt bepaald door de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Ook zijn er slimme stations met mogelijkheden als Peak Shaving die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Menaam.

Type laadstationVermogenLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€550- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€540- €605
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€665- €765
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€845- €1030
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Ook interessant: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Menaam lopen uiteen tussen de €340 en ongeveer €2075. Dit wordt berekend aan de hand van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Heb ik een laadpas nodig?
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen liggen rond de €4,00 op maandbasis.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Bekijk betrouwbare installatiebedrijven die werken in je omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Het kopen van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Bijgaand tonen we een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1112 kilometer per 4 weken. Met dit aantal kilometers calculeren we wat je kunt besparen. Daarbij gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Menaam):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,150€166,80€2001,60
Elektrisch€0,050€55,60€667,20
Besparing€0,100€111,20€1334,40
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Waadhoeke

Heb jij de beschikking over een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Menaam aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en waar de laadzuil komt te staan. Hierbij bekijken zij zaken als vindbaarheid en parkeerdruk. Elk huishouden mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer informatie kan je bekijken op www.waadhoeke.nl. Daar lees je ook of de gemeente subsidies verstrekt. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Overzicht elektrische auto’s.

Openbare oplaadpunten in de regio (mei 2024)

Laadstations in Menaam kan je op meer en meer plekken vinden. Elke weggebruiker kan daar gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten wisselen tussen de €0,300 tot €0,600 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de afbeelding hieronder doorzoek jij de openbare laadstations in Menaam. Doorzoek daarnaast laadstations en leveranciers in Dronryp, Marsum, Deinum, Blessum en Boksum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden menaam-9036

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk is relevant voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Betreft het een gebouw met 10 parkeervakken of meer? Op basis van de huidige wetgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij een aantal subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Verder kan je extra geld verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een privé laadpaal aan huis en laten installeren varieert kostentechnisch tussen de €950 & €2475. De totale investering komt tot stand door het type laadstation (wel/geen slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier zoals Budget energie, NLE, Essent, Energiedirect, Eneco en Vattenfall, Vandebron, PowerPeers, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,225 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,10 p/100 km. Om een indicatie te geven: een auto met benzinemotor kost al gauw €9,80 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De leverancier integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de stroomvoorziening van je woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Van dit stroompunt wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen met de monteur bespreek je wat de beste manier is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. Jouw laadpaal installateur in Menaam monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een bevestigingspaal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Al met al is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste EV’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne EV’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Menaam zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten zijn circa €1075. Goed om te weten: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt vooral gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. Veel favoriete elektrische auto’s in Menaam kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Waadhoeke verschaft momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt aanvragen of de laadzuil in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.waadhoeke.nl.

Plaats een reactie