Laadpaal Leeuwarden

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Door deze trend zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een eigen laadpaal in Leeuwarden aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw CUPRA el-Born of bijvoorbeeld de Ford Mustang Mach-E GT. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en je hebt het snel terugverdiend. Op EVPlan.nl vind je extra informatie over velerlei soorten laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je ervaren leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd een optimale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €935.
 • Een individueel laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Leeuwarden

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen zoals de Tesla Model 3 Long Range Dual Motor kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Leeuwarden kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het werkt snel en veilig en je bent altijd verzekerd van een perfect opgeladen accu. Daarbovenop is het een stuk voordeliger dan bij een laadstation in de omgeving. De kosten bestaan uit: de aanschaf en installatie van de paal en de verbruikskosten (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mij EV en woning? Verderop bespreken we handige tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Leeuwarden. Bekijk ook meer info over Goedkoopste elektrische auto.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Leeuwarden kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een speciale paal. De werking is verder helemaal identiek. Achterhaal de afstand tussen de auto en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase installatie maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elk woonadres in ons land heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadpaal kan dus veel sneller een auto opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Voor een paar honderd euro kun jij deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Leeuwarden. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop en snel laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Tenslotte kan het zijn dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (ofwel een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Hiervoor gebruik je de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarnaast ziet het er wat netter uit en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Waar je op moet letten is dat je een stap extra moet uitvoeren als je de accu gaat opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Leeuwarden.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk vind je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Leeuwarden vergelijken

De prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De adviesprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €950 tot +/- €3400. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop zijn er allerlei slimme palen met opties als Hub/Satellite die kostbaarder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Leeuwarden.

Soort laadstationVermogenOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€540- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€525- €645
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€700- €750
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€855- €1030
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme daltarief instellingen mogelijk.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme NRGkick plug-adapters altijd de juiste connector.
 14. Overweeg ook: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Keba, Flexicharge, Hypercharger en Tritium, Efacec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Leeuwarden lopen uiteen tussen de €450 en ongeveer €2050. Dit hangt af van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas
Tegenwoordig wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je kunt natuurlijk zonder, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen zijn zo’n €3,00 op maandbasis.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk aangesloten leveranciers uit jouw regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Onderstaand hebben wij een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1050 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde becijferen we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze berekening kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Leeuwarden):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,105€110,25€1323,00
Elektrisch rijden€0,043€45,15€541,80
Besparing€0,0620€65,10€781,20
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Rijd je elektrisch, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Leeuwarden aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en in welke straat de laadzuil werkzaam zal worden. Ze overwegen daarbij facetten als vindbaarheid en of het technisch kan. Iedere woningbezitter kan terecht bij dit oplaadpunt. Meer details is terug te lezen op www.leeuwarden.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Veel gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Stekkers.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Leeuwarden zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een abonnement kan terecht bij deze punten. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten liggen tussen de €0,250 tot wel €0,555 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In de afbeelding hieronder bekijk jij de openbare laadstations in Leeuwarden. Doorzoek daarnaast laadmogelijkheden en verkooppunten in Vlieland, Terschelling, Harlingen, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden leeuwarden-8922

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door klanten, bezoekers en personeel. Zoek je naar opties voor een bedrijfspand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Verder kunnen bedrijven verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen met daarbij de installatie kost +/- tussen de €925 en €2525. De prijsindicatie komt tot stand door het type laadpaal (additionele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw huidige energieleverancier zoals Engie, Budget energie, Essent, Eneco, Energiedirect en Oxxio, Pure energie, Vattenfall, PowerPeers. Dat is doorgaans zo’n €0,220 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,25 per 100 kilometer. Goed om te weten: een auto met benzinemotor kost ongeveer €10,00 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Van de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In samenspraak met de vakman bepaal je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Leeuwarden monteert het als wallbox of op een montagepaal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). We spreken ook wel over krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Leeuwarden kan dit allemaal regelen. De prijzen van deze service bedragen zo’n €1000. Goed om te weten: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we met name terug bij merken uit Europa. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Leeuwarden kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Iedere provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Leeuwarden verstrekt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het laadpunt vlakbij jouw woning kan komen. Zie ook de website van de gemeente www.leeuwarden.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie