Laadpaal Hilaard

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Door deze trend zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een handige laadpaal in Hilaard aan huis. Middels een laadstation van jezelf rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Polestar 2 en/of Tesla Model X Long Range Plus. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is een stuk voordeliger. Op dit portaal ontdek je praktische informatie over betrouwbare soorten laadpalen, een handige keuzehulp en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog voordeliger rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €920.
 • Een laadstation op eigen grond heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hilaard

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van jouw EV zoals bijv. de Aiways U5 is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Hilaard kopen is een zeer interessante optie. Het is ontzettend handig in gebruik en je bent altijd verzekerd van een volle accu. Bovendien is het een stuk goedkoper dan een laadpunt in de wijk. Wel heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de stroomprijzen (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? Hieronder bespreken we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden omtrent laadpaal laten installeren in Hilaard. Op EVplan.nl lees je ook meer over Vergelijk laadpassen.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Hilaard kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Onderzoek de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
Het 1 fase systeem draait op de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt dit laten aanleggen door een elektricien in Hilaard. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop en snel laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Je hebt de opties voor een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse variant. Het pluspunt van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, vaak wel 6 – 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook kan het zijn dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Je pakt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbovenop oogt het een stuk georganiseerder en profiteer je van een langere levensduur. Een punt van kritiek is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je even snel wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Hilaard.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 mogelijkheden: één aansluiting of twee aansluitingen. Het enige verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkele paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Heel erg praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
Laadpalen hebben tegenwoordig meer en meer slimme laadfuncties. Bijgaand bekijk je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Hilaard vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis ligt tussen de €550 tot en met €3075. Het prijskaartje hangt met name af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Bovendien zien we steeds meer slimme stations met extra mogelijkheden als gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Hilaard.

Laadpaal typeCapaciteitOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€530- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€550- €615
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€660- €780
3-fase laadpaal22 kW2 uur€845- €1065
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Minimalistisch design met krachtige performance.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Overweeg ook: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge of Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Hilaard bedragen tussen de €350 en €2025. De totale kosten hangen af van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas
Soms wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het kan ook prima zonder, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen circa €2,50 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • 24/7 helpdesk support.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Bekijk aangesloten adviseurs uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1106 km (maandelijks). Met dit getal begroten we wat de mogelijke besparing zal zijn. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hilaard):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€132,72€1592,64
Elektrisch€0,044€48,66€583,97
Besparing€0,076€84,06€1008,67
Kosten elektrisch vs benzine rijden in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Heb je een EV, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Hilaard aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil komt te staan. Ze analyseren hiervoor zaken als zichtbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke EV-rijder mag hier parkeren en laden. Updates en informatie is beschikbaar op www.leeuwarden.nl. Hier kan je ook lezen of je een subsidie kunt krijgen. Het merendeel van de gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Aansluitingen.

Overzicht openbare laadpunten (maart 2024)

Laadstations in Hilaard zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen met een abonnement mag daar in principe gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,300 tot wel €0,555 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht onderzoek je de openbare laadstations in Hilaard. Op deze site vind je ook oplaadpunten en verkopers in Jellum, Bears, Weidum, Jorwert en Mantgum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hilaard-9027

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Beschik je over een parkeerterrein met minimaal 10 parkeerplaatsen? Op basis van de huidige wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Bovendien kan je extra geld verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis incl. de benodigde installatie zit qua kostprijs tussen de €875 & €2350. De totale investering hangt vooral af van het type laadstation (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, Budget energie, Energiedirect, Eneco, NLE en Oxxio, Pure energie, Vattenfall, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,95 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost circa €10,00 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een EV anno 2024 heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De installateur zal enkele aanpassingen moeten doen in jouw meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanuit de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overleg met de expert wordt besloten waar het laadpunt het beste kan komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De ervaren laadpaal installateur in Hilaard plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een speciale paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Doorgaans is iedere meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De vroegere modellen werden geladen op 220V (1-fase). De huidige elektrische wagens worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Hilaard zal al dit werk voor je oplossen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €950. Bedenk wel: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 stekkers komen we tegen bij de Europese merken. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Hilaard hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Leeuwarden verstrekt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of de laadzuil vlakbij jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie