Laadpaal Mantgum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarbij komt ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Mantgum aan huis. Via een laadstation op eigen terrein hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw BMW iX3 of Kia e-Soul 64 kWh. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze website lees je uitgebreide informatie over diverse laadpunten, een handige keuzehulp en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers die werken in jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al voor €945.
 • Een particulier laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Mantgum

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig zoals de BMW iX3 kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Mantgum kopen biedt veel voordelen. Het is gemakkelijk en snel en je kunt rekenen op een optimale actieradius. Daarbovenop is het veel betaalbaarder dan een publiek laadpunt. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kWh prijs voor de stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn voertuig en mijn woning? Hieronder vind je tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Mantgum. Op deze website lees je ook meer over Milieu.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Mantgum installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Check de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen installatie
De 1-fase variant is compatibel met een standaard 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elke woning in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale vermogen is 11 kW. De 3-fase installatie kan dus veel sneller een auto opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Tegen een kleine meerprijs kan je de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Mantgum. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse kabel. Het gemak van de vaste variant is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Daarbij moet ook opgemerkt worden dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het grote gemak van een losse kabel (als mede een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Opladen kan altijd en overal met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Eveneens ligt de kabel niet zo in het zicht en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het belangrijkste nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je even kort wilt opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Mantgum.

Enkel of dubbel laadstation
Je hebt de keuze uit een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Erg handig als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken maar ook voor bedrijven en kantoren.

Smart toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door steeds vaker slimme laadfuncties. Bijgaand tref je extra uitleg over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Mantgum vergelijken

De prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De prijs van een laadstation voor thuis varieert van €900 – €3275. De prijs wordt bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Bovendien kan je kiezen voor slimme palen met leuke functies als gezichtsherkenning die in aanschaf duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Mantgum.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€525- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€550- €610
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€680- €770
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€835- €1045
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Goede merken

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Betaalbare en krachtige laders voor thuisgebruik.
 8. Ecotap: Minimalistisch design met krachtige performance.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Zie ook merken als: ABB, Enovates, Delta, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Mantgum schommelen tussen de € 430 en plus minus €2000. Dit is afhankelijk van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe langer deze afstand, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Informatie over laadpassen
Soms wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Men hoeft dat niet af te nemen, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn circa €2,50 p/maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vergelijk de beste deskundigen in de regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Op deze pagina vind je een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1101 km per 4 weken. Met dit getal checken we wat je kunt besparen. In het rekenvoorbeeld hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Mantgum):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,150€165,15€1981,80
Elektrisch rijden€0,050€55,05€660,60
Besparing€0,100€110,10€1321,20
Kosten elektrisch vs benzine rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Lease of koop jij een elektrische auto, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Mantgum aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil aangesloten wordt. Ze analyseren hiervoor invalshoeken zoals toegankelijkheid en veiligheid. Elke EV-eigenaar mag het gebruiken. Meer details is ook gepubliceerd op www.leeuwarden.nl. Daar kom je er ook achter of er een subsidie mogelijk is. Veel Nederlandse gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Daar kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Vergelijk laadpassen.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Mantgum zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten variëren tussen de €0,265 – €0,600 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In het Google Maps overzicht vind je de openbare laadstations in Mantgum. Op deze site vind je ook laadstations en installatiebedrijven in Easterwierrum, Tersoal, Poppenwier, Raerd en Jirnsum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden mantgum-9022

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door je personeel en relaties. Heb je een pand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarbovenop kan je het laadpunt versneld terugverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis incl. de benodigde installatie varieert kostentechnisch tussen de €900 – €2450. De totaalprijs komt tot stand door het soort laadsysteem (eventuele slimme functies), de laadcapaciteit, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw vaste energieleverancier zoals Engie, Essent, Energiedirect, Eneco, Budget energie en Vandebron, PowerPeers, Oxxio, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,240 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,60 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een benzine aangedreven auto kost je al snel €9,55 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De expert zal enkele aanpassingen moeten doen in jouw meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Vanuit dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen wordt besloten waar het station moet komen om het graafwerk te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Mantgum zet het als wallbox tegen de muur of op een bevestigingspaal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Meestal is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Moderne EV’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit komt neer op krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Mantgum zal al dit werk voor je oplossen. De kosten daarvoor zijn zo’n €1125. Goed om te weten: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij merken uit Europa. Veel populaire elektrische auto’s in Mantgum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Iedere provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Leeuwarden verstrekt op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt aanvragen of het oplaadpunt nabij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor meer informatie zie www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie