Laadpaal Easterwierrum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Je kunt dan beter kiezen voor een slimme laadpaal in Easterwierrum aan huis. Door middel van een laadstation op eigen terrein rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Audi e-tron GT en/of Porsche Taycan 4S. Niet meer wachten op een vrije plek en het is veel voordeliger. Op dit portaal tref je handige informatie over betrouwbare soorten laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Nog goedkoper rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €985.
 • Een particulier laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Easterwierrum

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. een Mercedes EQA is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Easterwierrum kopen is iets wat we steeds meer zien. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je kunt rekenen op een optimale actieradius. Bovendien is het veel betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de eenmalige aanschafprijs, installatie en uiteraard de verbruikte stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning (meterkast) en auto? Hierbij bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten wat betreft laadpaal laten installeren in Easterwierrum. Zie ook onze informatie over Zero Emission.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Easterwierrum kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. De werking is verder helemaal identiek. Check hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant functioneert met een standaard 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Ieder huis in Nederland heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt dan de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Easterwierrum. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse kabel. Het pluspunt van een vastzittende kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er wat rommelig bij hangt. Als laatste moet je er rekening mee houden dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het handige van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je gebruikt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Bovendien ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Waar je op moet letten is dat je een stap extra moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dat geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Easterwierrum.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er bestaan 2 types: een enkel of een dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben steeds vaker slimme laadfuncties. Hieronder delen we meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Easterwierrum vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €750 en €3150. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het laadvermogen van het systeem. Des te hoger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Ook onderscheiden we slimme wallboxen en palen met toffe functies als Peak Shaving die een grotere investering vereisen. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Easterwierrum.

Soort laadpaalVermogenTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€500- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€515- €625
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€665- €775
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€880- €1075
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger of Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Easterwierrum wisselen tussen de €340 – €1850. De prijs wordt bepaald door of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het terrein, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementskosten laadpas
Vaak wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn circa €4,50 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Zoek ervaren leveranciers die werken in je omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Bijgaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1100 km op maandbasis. Op basis daarvan becijferen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In onze berekening gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Easterwierrum):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,145€159,50€1914,00
Elektrisch rijden€0,049€53,90€646,80
Besparing€0,096€105,60€1267,20
Kosten elektrisch vs benzine rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Lease of koop jij een elektrische auto, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Easterwierrum aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Mits je voldoet aan de eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente bepaalt of en in welke omgeving de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij zaken als bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke EV-rijder mag hier parkeren en laden. Meer details is beschikbaar op www.sudwestfryslan.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektriciteitsnet.

Overzicht met openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Easterwierrum zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen kan terecht bij deze punten. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De kosten bedragen tussen de €0,255 en €0,580 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In onze maps kaart vind jij de openbare laadstations in Easterwierrum. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en verkooppunten in Tersoal, Poppenwier, Raerd, Jirnsum en Friens.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden easterwierrum-9021

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Gaat het om een bedrijfspand met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Tevens verdient een zakelijke laadpaal zich terug door andere gebruikers te laten betalen voor het opladen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een particulier laadpaal voor huis met daarbij de installatie varieert kostentechnisch tussen de €900 – €2050. De totale investering is afhankelijk van het type laadpaal (wel/geen slimme functies), de laadcapaciteit, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van de stroomaanbieder van je huis zoals Engie, Energiedirect, Essent, NLE, Budget energie en Pure energie, PowerPeers, Vandebron, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,230 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,55 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een normale auto op benzine kost circa €9,50 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De huidige EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De installateur treft de nodige voorbereidingen in de stroomvoorziening van je woning. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanaf de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In samenspraak met de vakman bepaal je waar de laadpaal wordt geplaatst zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De ervaren laadpaal installateur in Easterwierrum plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een losse paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste modellen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Moderne auto’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. We spreken ook wel over krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Easterwierrum zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor liggen rond de €1050. Disclaimer: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Europese leveranciers en fabrikanten. Veel van de beschikbare elektrische auto’s in Easterwierrum kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Elke provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het laadpunt dichtbij jouw huis kan komen te staan. Zie ook www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie