Zero Emission

Regelmatig hoor je de term “zero emission” voorbij komen. Maar wat betekent dit eigenlijk? In deze blog lees je meer over rijden zonder uitstoot en waarom dat juist nu zo belangrijk is. Van écht ‘ZE-rijden’, ofwel rijden zonder uitstoot (Zero Emission), is pas sprake wanneer de energie die gebruikt wordt om te rijden, ook zonder enige uitstoot wordt opgewekt. Hoewel het merendeel van de energie nu nog wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen is een overgang naar echt duurzame energie onvermijdelijk. Waarom?

  • Fossiele brandstoffen raken op, of worden onrendabel om te winnen;
  • De prijs van olie en kolen stijgt snel;
  • De gevolgen voor het klimaat en het milieu vragen van ons om snel om te schakelen naar alternatieve energiebronnen

Hoe wordt Zero Emission gestimuleerd?
Deze overgang wordt al op veel manieren gestimuleerd. Elektrisch rijden neemt al toe, fabrikanten van EV’s maar ook de energiemaatschappijen die de stroomvoorziening van de beste laadpalen voor rekening nemen zorgen ervoor dat EV’s ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Energie uit water, zon, wind of biomassa wordt al dagelijks gebruikt om EV’s op te laden. Op dit gebied valt echter nog steeds veel te winnen.

Rijden zonder uitstoot
Ook voertuigen met een verbrandingsmotor worden steeds zuiniger, en stoten steeds minder uit. De basis van deze voertuigen blijft echter altijd gelijk: olie. En dat is juist het mooie van elektrisch rijden: er vàlt nog veel te winnen. Des te duurzamer de opwek, des te schoner het verbruik. Het schone karakter van een EV komt dus pas volledig tot zijn recht wanneer de energie die wordt gebruikt om te rijden ook daadwerkelijk op een duurzame manier is opgewekt.

Plaats een reactie