Elektriciteitsnet

De exacte invloed van elektrisch vervoer op ons elektriciteitsnet is nog onbekend. In deze blog vind je trends en verwachtingen in welke richting we mogelijk gaan. Een van de vragen die we regelmatig horen als we het hebben over elektrisch vervoer is of het energienetwerk niet te veel belast wordt door elektrisch rijden. Een logisch vraagstuk want wanneer iedereen elektrisch zou gaan rijden, fietsen of varen ontstaat er een grote extra behoefte aan energie. Het energienetwerk is hier natuurlijk niet op afgestemd en dus zullen we maatregelen moeten nemen.

De afgelopen jaren is duurzaamheid een belangrijk onderwerp geworden in onze samenleving. We hechten steeds meer waarde aan een schone en gezonde leefomgeving en zijn ook bereid om hiernaar te handelen. Hierbij zijn we nog steeds mensen en zien we dat er in de praktijk vaak een financieel voordeel moet zijn om te handelen. Daarom stimuleert onze overheid duurzaam leven en ondernemen en hanteert zij subsidies om projecten te steunen die ervoor zorgen dat de CO2 uitstoot in Nederland omlaag gaat.

Duurzaamheidstrend zet door

Een nieuwe trend is duurzaam leven in en om huis. Sinds enige tijd zijn er energielabels voor huizen die langzaam maar zeker gehanteerd gaan worden. Een mooi voorbeeld is ook de LED lamp die enorm in populariteit is toegenomen. Ook zonnepanelen nemen in populariteit toe en worden hierdoor steeds beter betaalbaar. In sommige gebieden van Nederland zien we windmolenparken die voor groene stroom in onze huishoudens zorgen. Een windmolen kan grote voordelen opleveren. Wist u dat u 80 tot 100% van uw eigen energie kunt opwekken met een windturbine op uw huis ? En dat het mogelijk is een warmtepomp bij u thuis te plaatsen die de warmte uit de grond haalt ? Er zijn al ontelbaar veel mogelijkheden om op uw energie te besparen.

Zelfvoorzienend
We worden in Nederland straks zelfvoorzienend. Er zijn al wijken in Nederland die vrijwel onafhankelijk van de energieleverancier zijn en TU Delft voert diverse haalbaarheidsstudies uit om te kijken op welke manier groene stroom en groen gas ervoor kunnen zorgen dat we zelfvoorzienend kunnen worden.

Past ons energienetwerk nog bij de situatie?
Door deze ontwikkelingen loopt het huidige energienetwerk sterk achter op de realiteit. Ons energienetwerk stamt alweer uit de zestiger jaren en is onderhand aan vervanging toe. Het Smart energy Collective voert uitgebreid onderzoek naar slimme netwerken uit en heeft hiervoor al diverse proefprojecten uitgevoerd. In Groningen is bijvoorbeeld  getest met energievoorziening middels slimme netten en dit is bijzonder positief uitgevallen. Men is dan ook optimistisch over de toekomst van deze slimme netwerken.

Wat is de rol van elektrische auto’s?
Elektrisch vervoer gaat in deze netwerken een grote rol spelen. Een elektrische auto heeft de belangrijke eigenschap om niet alleen te kunnen opladen maar tevens te kunnen ontladen. Hierdoor kan hij als middel worden ingezet in de slimme netwerken van de toekomst. Dit geeft dan ook antwoord op de vraag of we straks zonder stroom komen te zitten. Dit is zeker niet het geval want de ontwikkeling van groene stroom gaat gewoon door en we zullen in de toekomst dus over meer energie kunnen beschikken en dit vele malen efficiënter gaan inzetten.

Plaats een reactie