Effect zelfrijdende auto op autoverzekering en premies

Zelfrijdende auto’s. Vroeger kwamen ze voor in science fiction films, net zoals geavanceerde computers die met je stem bediend konden worden. Het is de laatste jaren echter duidelijk geworden dat zelfrijdende auto’s sneller op de openbare weg verschijnen dan veel mensen hadden verwacht. Er wordt dan ook al langere tijd gespeculeerd over de gevolgen van zelfrijdende auto’s. Wat gebeurt er met bepaalde beroepen, zoals taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en bus-chauffeurs? Zou het verkeer veiliger door zelfrijdende auto’s? En wat ook zeker een belangrijke vraag is: wat is het effect van zelfrijdende auto’s op je autoverzekering?

Gevolgen zelfrijdende auto’s op verkeersongelukken

Google is al jaren serieus bezig met het ontwerpen van een zelfrijdende auto. Sinds 2010 worden deze auto’s op de openbare wegen van Californië en Nevada in de Verenigde Staten getest. De autonome auto’s mogen op die wegen rijden onder de voorwaarde dat er altijd een bestuurder achter het stuur zit die in kan grijpen indien nodig. Volgens Chris Urmson, hoofdonderzoeker van Google, rijden de auto’s inmiddels beter dan menselijke chauffeurs. De zelfrijdende auto’s remmen bijvoorbeeld minder hard en houden meer afstand met andere auto’s. Volgens de gegevens van Google is er bij auto’s met een menselijke bestuurder dan ook vaker een bijna-botsing geweest dan dat bij de autonome auto’s het geval is geweest. Uit onderzoek van de Amerikaanse overheid is gebleken dat zelfrijdende auto’s in de toekomst zelfs zorgen voor 81% minder ongelukken.

Autonome auto’s in de nabije toekomst

Google is lang niet enige fabrikant die een zelfrijdende auto aan het ontwikkelen is. Tesla verwacht bijvoorbeeld in 2021 modellen te kunnen lanceren die voor negentig procent zelfrijdend zijn. Dat wil zeggen dat ze zo’n negentig procent van alle gereden kilometers zelfstandig kunnen rijden. Autofabrikant Audi is ook bezig met het ontwerpen van een zelfrijdende auto. Deze autonome sportauto rijdt ongeveer even snel over het circuit als wanneer de auto bestuurd wordt door een professionele coureur. Naast Audi, Tesla en Google zijn o.a. Volkwagen en BMW zelfrijdende auto’s aan het maken.

Zelfrijdende auto’s in Nederland

Er zijn tot nu toe weinig testen met zelfrijdende auto’s uitgevoerd in Nederland. In 2021 komt daar echter verandering in. Minister Schultz van Haegen gaat namelijk regels aanpassen waardoor er meer testen uitgevoerd mogen worden. Zij wilt namelijk dat Nederland een voortrekkersrol speelt bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en vrachtwagens, juist vanwege de positieve effecten van autonome auto’s, waaronder een betere doorstroming en natuurlijk minder ongelukken.

Invloed autonome auto’s op kosten autoverzekering

Als er in de toekomst bijna geen ongelukken meer zijn, wat is dan het gevolg voor de kosten van de autoverzekering? En moeten auto’s eigenlijk nog wel verzekerd worden? Een verzekering zal naar alle waarschijnlijkheid altijd nodig blijven. Er zijn dan misschien geen ongelukken in het verkeer meer, maar er kan altijd een barst in je ruit komen of ingebroken worden. Naar verwachting wordt een autoverzekering wel een stuk goedkoper. Het Britse verzekeringsmagazine InsuranceDay schat bijvoorbeeld dat al in 2022 autoverzekeringen de helft goedkoper zijn.

Dilemma’s van verzekeraars m.b.t. autoverzekering

Aanvankelijk zal er nog een tijd zijn dat er zowel zelfrijdende auto’s als auto’s met een menselijke bestuurder tegelijkertijd op de openbare weg rijden. Dit kan wellicht nog wel eens voor interessante (of vervelende) situaties zorgen, ook voor de verzekeraars. Want kan een zelfrijdende auto op alle situaties die zich voor kunnen doen voorbereid zijn? En wie is eigenlijk de schuldige als er een ongeluk heeft plaatsgevonden? De autobestuurder, de autofabrikant of de bestuurder van de autonome auto?

Plaats een reactie