Lange afstanden tijdens de zomervakantie: Verschillen tussen benzineauto’s en elektrische auto’s

Het is zomer en de vakantie staat voor de deur. Veel mensen kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Maar welke auto kies je voor die lange reis: de vertrouwde benzineauto of een moderne elektrische auto? In dit blog gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee soorten voertuigen, met name als het gaat om lange afstanden tijdens de zomervakantie.

Actieradius en tankstops

 • Benzineauto: Met een volle tank kun je met de meeste benzineauto’s een afstand van 600 tot 800 kilometer afleggen. Tankstations zijn overal te vinden, waardoor je snel en eenvoudig kunt bijtanken. Binnen 5 tot 10 minuten zit je weer op de weg.
 • Elektrische auto: De actieradius van elektrische auto’s varieert sterk per model en merk. Tegenwoordig zijn er EV’s die 400-500 kilometer of zelfs meer kunnen afleggen op één lading. Het opladen duurt echter langer dan tanken, hoewel snelladers het proces kunnen verkorten tot 20-40 minuten voor 80% lading.

Comfort tijdens de reis

 • Benzineauto: Omdat je minder vaak hoeft te stoppen, kan het reizen met een benzineauto als efficiënter worden ervaren. Echter, deze stops zijn vaak korter, wat minder rusttijd biedt.
 • Elektrische auto: De noodzaak om langer op te laden betekent automatisch langere pauzes. Dit kan juist als een voordeel gezien worden voor families die graag wat langer de benen strekken, wat eten of een ommetje maken.

Kosten onderweg

 • Benzineauto: De prijs van benzine kan sterk variëren per land en zelfs per regio. In sommige landen betaal je flink aan de pomp.
 • Elektrische auto: Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine, maar de prijs voor snelladen kan hoger zijn dan thuis opladen. Desondanks zijn er vaak ook goede betaalbare oplaadpunten te vinden bij bijvoorbeeld hotels of winkelcentra die werken met jou laadpas.

Beschikbaarheid van infrastructuur

 • Benzineauto: Tankstations zijn wijdverspreid en gemakkelijk te vinden in heel Europa.
 • Elektrische auto: Hoewel het netwerk van oplaadpunten snel groeit, kan het in sommige afgelegen gebieden nog een uitdaging zijn om een oplaadpunt te vinden. Goede voorbereiding en een betrouwbare navigatie-app zijn hierbij essentieel.

Milieu-impact

 • Benzineauto: Fossiele brandstoffen hebben een grotere CO2-voetafdruk. Daarnaast zijn er ook andere schadelijke emissies zoals NOx.
 • Elektrische auto: Elektrische auto’s stoten lokaal geen CO2 of andere schadelijke stoffen uit. De totale ecologische voetafdruk hangt af van hoe de elektriciteit wordt opgewekt. In landen met veel groene energie is de impact significant lager.

Ervaring en rijplezier

 • Benzineauto: Veel mensen waarderen de traditionele rijervaring van een benzineauto, met zijn motorgeluid en -sensatie.
 • Elektrische auto: EV’s bieden een rustige, soepele en vaak verrassend snelle acceleratie. De stilte kan bijdragen aan een ontspannen rijervaring, zeker bij lange afstanden.

Bagageruimte

 • Benzineauto: De bagageruimte kan beperkt zijn door de plaatsing van de brandstoftank en de motor.
 • Elektrische auto: Veel elektrische auto’s bieden extra opbergruimte omdat ze geen traditionele motor hebben. Sommige modellen hebben zelfs een ‘frunk’ – een voorste kofferbak.

Of je nu kiest voor een benzineauto of een elektrische auto voor je zomervakantie, beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Benzineauto’s bieden snelheid en gemak bij het ’tanken’, terwijl elektrische auto’s goedkoper in gebruik, milieuvriendelijker en vaak verrassend ruim zijn.

Plaats een reactie