Laadpaal Friens

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een 100% eigen laadpaal in Friens aan huis. Via een particulier laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw MG ZS EV of jouw Fiat 500e Berlina 42 kWh. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Hier tref je bruikbare informatie over meerdere type laadpalen, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs bij jou in de regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog goedkoper rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te koop vanaf €915.
 • Een individueel laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Friens

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een Volvo XC40 P8 AWD Recharge kan op steeds meer plekken. Een 100% eigen goedkope laadpaal Friens kopen is een uitstekend idee. Het is gemakkelijk en snel en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Eveneens is het vele malen goedkoper dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de aanschaf en installatie van de paal en uiteraard de verbruikte stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welk laadstation moet ik kiezen voor mij EV en woning? Op deze pagina bieden wij belangrijke aspecten om over na te denken m.b.t. laadpaal laten installeren in Friens. Bekijk ook meer info over Goedkoopste elektrische auto.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Friens kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Achterhaal de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1-fase variant is compatibel met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt hierin investeren en je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Friens. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

De goedkoopste oplossing en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. Het grote voordeel van de vaste stekker is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Verder is het zo dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij EV-box tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ten derde noemen we nog even dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je pakt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Evenzeer oogt het een stuk georganiseerder en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadzuil met losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dat geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Friens.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkel of een dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Ideaal als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Bijgaand bekijk jij extra uitleg over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Friens vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen zijn heel divers. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €825 – €3275. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe krachtiger je systeem, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Bovendien heb je de keuze uit slimme systemen met toffe opties als Hub/Satellite die kostbaarder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Friens.

Laadpaal typeLaadcapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€545- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€505- €600
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€695- €795
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€835- €950
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Bekende producten

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Zeer gebruiksvriendelijk en vandalismebestendig.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een unieke mobiele oplader met bluetooth.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge en Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Friens variëren van €390 en ongeveer €2100. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe hoger het aantal meters, des te meer graafwerk er bij komt kijken en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Informatie over laadpassen
Doorgaans wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €4,50 per maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Check goede vakmannen uit jouw streek.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je snel terugverdiend. Bijgaand kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1095 km (maandelijks). Op basis daarvan checken we wat de verwachte kostenbesparing is. In het rekenvoorbeeld gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Friens):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypeTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,120€131,40€1576,80
Elektrisch€0,044€48,18€578,16
Besparing€0,076€83,22€998,64
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Rijd je elektrisch, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Friens aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en op welke locatie de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor factoren als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke EV-rijder kan hier gebruik van maken. Uitgebreide informatie is beschikbaar op www.leeuwarden.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Zero Emission.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (juni 2024)

Laadstations in Friens zijn veel beschikbaar. Iedereen met een laadpas kan terecht bij deze punten. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen variëren tussen de €0,260 en €0,555 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de afbeelding hieronder vind je de openbare laadstations in Friens. Op deze site vind je ook oplaadpunten en installatiebedrijven in Reduzum, Idaerd, Eagum, Wergea en Warstiens.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden friens-9009

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij je werk is relevant voor personeel of bezoekers. Bezit je een bedrijfspand met meer dan 10 parkeervakken? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook kan je iets bijverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Het aankopen van een laadpaal inclusief de installatieservice varieert qua prijs tussen de €925 en €2025. De kosten van het hele pakket hangt af van welk merk je kiest (softwarematige slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals NLE, Budget energie, Eneco, Essent, Engie en Oxxio, Pure energie, Vandebron, PowerPeers. Dat is om en nabij de €0,245 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,40 p/100 km. Ter vergelijking: een auto met benzinemotor kost om en nabij de €9,80 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De huidige EV eist 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De installateur legt een nieuwe stroomgroep aan in jouw meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je wat de beste manier is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Friens zet het laadstation vast tegen de muur of op een montagepaal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De huidige elektrische auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Friens kan dit allemaal regelen. De totale onkosten liggen rond de €900. Belangrijk: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit de Europese Unie. De meeste bekende elektrische auto’s in Friens beschikken over een type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Leeuwarden biedt momenteel geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een openbaar laadstation aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het oplaadpunt nabij jouw huis kan komen. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie