Laadpaal Tersoal

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dat heeft als gevolg dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Tersoal aan huis. Op basis van jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Aiways U5 of jouw Tesla Model 3 Long Range Performance. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is veel voordeliger. Middels onze vergelijker lees je handige informatie over diverse laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit de buurt.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €975.
 • Een individueel laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Tersoal

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. de BMW iX3 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Tersoal kopen is een uitstekend idee. Het is gemakkelijk en snel en je rijdt elke ochtend weg met een goede actieradius. Eveneens is het vele malen goedkoper dan laden bij openbare stations. Je hebt te maken met de volgende kosten: de aanschaf en installatie van de paal en de kosten van jouw eigen stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal past bij mij EV en woning? Op deze pagina delen we belangrijke aspecten om over na te denken wat betreft laadpaal laten installeren in Tersoal. Op deze website lees je ook meer over Smart Charging.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Tersoal kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV om lange dure laadkabels te vermijden.

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1-fase laadstation maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elk woonadres in ons land heeft minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Het 3-fase systeem heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Tersoal. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Voordelig opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het pluspunt van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Verder is het zo dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, vaak wel 6 – 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze sneller nat wordt (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Ten derde noemen we nog even dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het grote gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Daarvoor neem je de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarnaast oogt het minder rommelig en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het minpunt is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even snel wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Een laadpaal zonder vaste kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Tersoal.

Enkel of dubbel laadstation
Men kan kiezen voor een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Nuttig als je 2 elektrische auto’s hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Hierbij bekijk je meer info over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Tersoal vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €825 tot €3325. De prijs hangt vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Tevens zien we steeds meer slimme stations met extra extra’s als Autostart die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Tersoal.

Type stationLaadvermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€520- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€505- €625
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€670- €755
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€880- €935
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Top systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en groen.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Andere leveranciers: ABB, Delta, Etrel, Enovates, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge & Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Tersoal schommelen tussen de € 300 en plus minus €1975. Dit wordt grotendeels bepaalt door of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Laadpas
Steeds vaker wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het is absoluut niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €3,25 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Automatische firmware-updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Achterhaal aangesloten deskundigen uit jouw regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Onderstaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1099 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt begroten we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In ons geval hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Tersoal):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
TypeKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,140€153,86€1846,32
Elektrisch€0,048€52,75€633,02
Besparing€0,092€101,11€1213,30
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Tersoal aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente geeft aan of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Ze checken daarvoor facetten als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Uitgebreide informatie is beschikbaar gesteld op www.sudwestfryslan.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of de gemeente subsidies verstrekt. Flink wat gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Actieradius.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (juli 2024)

Laadstations in Tersoal zien we steeds meer. Iedereen met een EV kan daar gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De prijzen schommelen tussen de €0,255 en €0,615 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In de afbeelding hieronder bekijk jij de openbare laadstations in Tersoal. Check tevens laadmogelijkheden en installateurs in Poppenwier, Raerd, Jirnsum, Friens en Reduzum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden tersoal-9014

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij uw bedrijf biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een parkeerterrein met 10 parkeerplekken of meer? Naar de nieuwste wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij meerdere subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Tevens kan je extra geld verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


Informatie over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een eigen laadpaal voor huis inclusief de installatieservice kost tussen de €775 en €2175. De totale investering wordt bepaald door het soort systeem (eventuele slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw leveranciers van energie zoals NLE, Energiedirect, Eneco, Budget energie, Engie en Pure energie, Vandebron, Vattenfall, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,15 p/100 km. Vergeet niet: een benzineauto komt uit op zo’n €9,85 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een EV anno 2024 heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De installateur plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de stroomkast in de woning. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanaf de stoomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Tersoal monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Al met al is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De vroegere modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele elektrische voertuigen vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Tersoal zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €1125. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door merken uit Europa. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Tersoal kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt op het ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt wel een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het laadpunt vlakbij jouw woning kan komen te staan. Een verzoek indienen kan op www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie