Stekkers

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Er zijn 3 mogelijkheden om uw auto op te laden. Op deze pagina vind je meer informatie over de type stekkers die nodig hebt bij het opladen van jouw elektrische auto. Meer technische informatie lees je ook op de installatie pagina. 

Type 1: 220 volt stekker
Type 1 of ook wel 220v is de huis, tuin en keuken aansluiting zoals we deze allemaal kennen. Dit is de minst snelle oplossing om uw auto te laden maar natuurlijk een prima oplossing om uw auto thuis te laden wanneer u de tijd heeft en de auto voor de deur staat.  We zien deze aansluiting soms nog op openbare plekken in het straatbeeld maar deze wordt langzamerhand vervangen voor de Type 2 Mode 3. Dit is de Europese norm voor openbare oplaadpunten geworden. De meeste voertuigen zijn hier dan ook mee uitgerust.

Mennekes Type 2 mode 3
De Mennekes Type 2 Mode 3 stekker is ( afbeelding hiernaast ) op dit moment de norm voor het laden van een elektrische auto. Hierbij bent u zelf in het bezit van de laadstekker die over het algemeen bij aanschaf van een elektrische auto wordt meegeleverd. Deze stekker is compatible met vrijwel alle laadpalen in Nederland en u kunt dus nadat u een laadpaal heeft gevonden gelijk opladen als de paal beschikbaar is. Wel kan het in sommige gevallen voorkomen dat de laadpaal het laadprotocol van de auto niet herkent. Daarom wordt er op dit moment hard gewerkt aan een Europese standaard hiervoor. De beste laadpalen in Nederland gebruiken tegenwoordig stekker 2. 

Snelladen
Het snelladen in Nederland is langzaam maar zeker in opkomst. Het heeft natuurlijk veel voordelen te bieden maar het is nog wel een hoge investering waardoor niet veel partijen bereid zijn om een snellaadstation aan te schaffen. Toch zien we er aan aantal in Nederland .Bij een snellaad station is de stekker aan het station zelf aanwezig en werkt het laden eigenlijk hetzelfde als het tanken van benzine. Uiteraard heeft u wel een pas nodig om te kunnen laden.

Instemming voor gebruik Type 2 / Type 2 combo stekker
Enkele van de belangrijkste Europese organisaties in de autobranche zijn het eens geworden over het gebruik van een gecombineerde stekker voor elektrische auto’s. The Union of the Electricity Industry (EURELECTRIC), de European Association of Automotive Suppliers (CLEPA) en de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) hebben ingestemd met het gebruik van de Type 2 / Type 2 combo stekker voor elektrische auto’s vanaf 2017. Volgens Eurelectric is het van wezenlijk belang dat er een goede afspraak over de standaard combistekker is om de infrastructuur voor elektrische voertuigen binnen de Europese unie verder te kunnen ontwikkelen. De Type2 / Type2 combostekker wordt gezien als de beste optie voor een stekker die zowel AC als DC kan laden.