Laadpaal Terschelling

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat betekent ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. De oplossing is een eigen laadpaal in Terschelling aan huis. Door middel van een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Mercedes EQA of jouw Jaguar I-Pace EV320. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Op deze pagina ontdek je bruikbare informatie over betrouwbare type laadstations, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Dankzij een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €980.
 • Een thuis-laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Terschelling

Elektrisch rijden is de toekomst. Jouw elektrische auto opladen zoals de Tesla Model 3 Standard Range Plus kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een 100% eigen goedkope laadpaal Terschelling kopen is iets wat we steeds meer zien. Je kunt eenvoudig laden en je kunt rekenen op een perfect opgeladen accu. Ook is het veel betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kWh prijs voor de stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? Hieronder check je belangrijke aspecten om over na te denken met betrekking tot laadpaal laten installeren in Terschelling. Of klik door voor meer informatie over Onderhoud.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Terschelling kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een speciale paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Denk vooraf na over de afstand van jouw EV en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1-fase laadstation is compatibel met de reguliere 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. In principe heeft elke woning minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadstation is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Terschelling. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Losse of vaste kabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse stekker. Het pluspunt van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een bijkomend voordeel is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze sneller nat wordt (of je moet de auto binnen opladen). Daarnaast kan het zijn dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Als laatste moet ook opgemerkt worden dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het handige van een losse kabel (als mede een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je gebruikt namelijk de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Daarbij ligt de kabel niet zo in het zicht en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een negatief aspect is dat het altijd even iets langer duurt als je de accu gaat opladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Terschelling.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 mogelijkheden: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekkeringang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve toepassingen
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder check jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Terschelling vergelijken

De prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De prijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €675 tot en met €3050. De prijs hangt vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Tevens zijn er allerlei slimme systemen met speciale mogelijkheden als Dynamic Load Balancing die kostbaarder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Terschelling.

Type laadpaalLaadvermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€510- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€530- €630
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€680- €755
3-fase laadpaal22 kW2 uur€865- €1035
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire producten

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Koppeling aan uw eigen afreken- of toegangssysteem.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Terschelling komen uit tussen de €350 & €2025. Dit hangt vooral af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Informatie over laadpassen
Eventueel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €3,00 (maandelijks).

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Check erkende installatiebedrijven in de regio.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie verdien je vrij vlot terug. In het onderstaande gedeelte tonen we een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1048 km per maand. Op basis van dit gemiddelde becijferen we wat je kunt besparen. In onze berekening hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Terschelling):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
SoortKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,150€157,20€1886,40
Elektrisch€0,041€42,97€515,62
Besparing€0,1090€114,23€1370,78
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Terschelling

Rijd je een elektrische auto, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Terschelling aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente zal concluderen of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Ze analyseren hiervoor relevante zaken als bereikbaarheid en of het technisch kan. Elke inwoner kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Uitgebreide informatie kan je lezen op www.terschelling.nl. Daar kom je er ook achter welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Steeds meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Laadpalen.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (mei 2024)

Laadstations in Terschelling nemen in rap tempo toe. Iedereen met een laadpas kan terecht bij deze punten. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten schommelen tussen de €0,290 tot €0,600 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het onderstaande kaartje bekijk je de openbare laadstations in Terschelling. Bekijk ook laadmogelijkheden en aanbieders in Harlingen, Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Heerenveen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden terschelling-8881

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal naast kantoor is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Zoek je naar opties voor een parkeerterrein met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Verder kan je het laadpunt versneld terugverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal inclusief de installatieservice kost tussen de €775 en €2075. De prijsindicatie komt tot stand door het model laadzuil (wel/geen slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en laadstation en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw huidige energieleverancier zoals NLE, Energiedirect, Budget energie, Essent, Engie en Pure energie, PowerPeers, Vandebron, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,240 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,65 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een gemiddelde benzineauto kost ongeveer €10,20 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een reguliere EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De vakman legt een aparte stroomgroep aan in de meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten waar het laadpunt het beste kan komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Terschelling plaatst het als wallbox aan de muur of op een bevestigingspaal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Over het algemeen is elke stroomkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Bekijk vooraf wel of je meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Innovatieve elektrische wagens vereisen een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Terschelling zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De prijzen van deze service bedragen zo’n €925. Belangrijk: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 zien we met name terug bij merken uit Europa. De meeste bekende elektrische auto’s in Terschelling hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Terschelling biedt op het ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of het laadpunt dichtbij jouw woning geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.terschelling.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie