Laadpaal Harlingen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Daarbij komt ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een slimme laadpaal in Harlingen aan huis. D.m.v. een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Skoda Enyaq iV 80 of bijvoorbeeld de Fiat 500e Berlina 42 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en het is erg goedkoop. Middels onze vergelijker tref je uitgebreide informatie over meerdere type laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Voordelige autorijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €975.
 • Jouw eigen laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Harlingen

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. een BMW i4 kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Harlingen kopen is een goede investering. Het is gemakkelijk en snel en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Ook is het veel betaalbaarder dan onderweg laden. Je hebt te maken met de volgende kosten: de installatie, hardware, kabels en de tarieven voor de elektriciteit (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? Verderop bespreken we handige tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Harlingen. Zie ook onze informatie over Hybride auto’s.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Harlingen kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of je installeert het op een paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Analyseer de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1 fase systeem is compatibel met de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Elk woonadres in ons land heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt tegen geringe kosten jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Harlingen. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde is het in de praktijk zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Opladen kan altijd en overal met de stekker die je in de auto hebt liggen. Daarbovenop oogt het een stuk georganiseerder en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Belangrijk nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je de accu gaat opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, daarna sluit je ‘m aan. Een laadzuil met losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Harlingen.

Enkel of dubbel laadstation
Je hebt de keuze uit één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkelvoudige paal is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Erg handig als je 2 elektrische auto’s hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Bijgaand bekijk je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Harlingen vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €800 tot €3175. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door het vermogen van de laadpaal. Des te hoger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zijn er allerlei slimme wallboxen en palen met extra mogelijkheden als gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Harlingen.

Laadpaal typeCapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€520- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€545- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€650- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€830- €945
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Ingebouwde elektrische beveiligingen.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge & Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Harlingen bedragen tussen de €400 – €1800. Dit hangt af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het perceel, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Vaak wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn zo’n €3,75 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Zoek de beste installatiebedrijven uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Bijgaand kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1047 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt calculeren we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In het rekenvoorbeeld gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Harlingen):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,145€151,82€1821,78
Elektrisch€0,040€41,88€502,56
Besparing€0,1050€109,94€1319,22
Kosten elektrisch vs benzine rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Harlingen

Heb jij de beschikking over een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Harlingen aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil aangesloten wordt. Daarbij bekijkt de gemeente aspecten zoals bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer details is te vinden op www.harlingen.nl. Daar lees je ook of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Goedkoopste laadpas.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Harlingen zijn er voldoende. Iedereen met een EV kan terecht bij deze punten. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten bedragen tussen de €0,240 tot €0,595 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de onderstaande kaart doorzoek je de openbare laadstations in Harlingen. Doorzoek daarnaast laadmogelijkheden en verkopers in Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Heerenveen en Westerveld.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden harlingen-8861

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is heel praktisch voor bijv. werknemers en klanten. Zoek je naar opties voor een bedrijfspand met 10 parkeerplekken of meer? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij meerdere subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Bovendien kan je het laadpunt versneld terugverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief plaatsing kost tussen de €850 en €2350. De kosten van het hele pakket wordt bepaald door het type laadstation (wel of geen slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw leveranciers van energie zoals Essent, NLE, Energiedirect, Budget energie, Engie en Vattenfall, Pure energie, Vandebron, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,235 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,80 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een auto met benzinemotor kost ongeveer €10,05 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een basis EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De specialist integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in je stroomkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Via dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen wordt besloten wat de beste manier is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De gecertificeerde laadpaal installateur in Harlingen plaatst het als wallbox aan de muur of installeert het op een paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Al met al is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste modellen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Innovatieve types kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Harlingen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €975. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij Europese leveranciers en fabrikanten. De meeste favoriete elektrische auto’s in Harlingen zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Harlingen verschaft momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het oplaadpunt vlakbij jouw huis kan komen. Voor meer informatie zie www.harlingen.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie