Laadpaal Wijnaldum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Een gevolg is dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. De oplossing is een eigen laadpaal in Wijnaldum aan huis. Met behulp van een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Audi e-tron GT of jouw Porsche Taycan 4S Plus. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina ontdek je uitgebreide informatie over populaire soorten laadpunten, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Altijd een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Nog voordeliger rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al voor €955.
 • Een thuis-laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wijnaldum

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het elektrisch laden van een EV zoals een Audi e-tron GT kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een extra goedkope laadpaal Wijnaldum kopen biedt veel voordelen. Het is ontzettend handig in gebruik en je rijdt elke ochtend weg met een volle accu. Eveneens is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de aanschaf en installatie van de paal en de stroomprijzen (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welk laadstation moet ik kiezen voor mij EV en woning? Verderop bieden wij handige tips en adviezen wat betreft laadpaal laten installeren in Wijnaldum. Op EVplan.nl lees je ook meer over Zero Emission.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Wijnaldum kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je installeert het op een paal. De werking is verder helemaal identiek. Bekijk altijd goed hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
De 1-fase variant is compatibel met de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Elke woning in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Wijnaldum. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop en snel laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste kabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grootste gemak van de vaste stekker is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Verder is het zo dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat je ook vaak ziet is dat het er wat rommelig bij hangt. Ook noemen we nog even dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote gemak van een losse kabel (net als socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Overigens ziet het er wat netter uit en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het minpunt is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In dat geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Wijnaldum.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekker aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Erg handig wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder tref jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Wijnaldum vergelijken

De prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De investering van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €625 tot €3150. De prijs wordt bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Bovendien kan je kiezen voor slimme stations met functies als voice of gezichtsherkenning die duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Wijnaldum.

Type laadpaalLaadvermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€540- €640
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€520- €625
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€650- €800
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€875- €925
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top systemen

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Maximaal inzicht dankzij slimme Smartphone App.
 14. Alternatieve marken: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric of Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Wijnaldum lopen uiteen tussen de €350 tot €1975. De prijs wordt bepaald door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter het perceel, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Vaak wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het is absoluut niet verplicht, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €6,00 op maandbasis.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk populaire verkooppunten uit jouw regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1074 kilometer (maandelijks). Hiermee berekenen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In onze begroting nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wijnaldum):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
TypeTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,125€134,25€1611,00
Elektrisch rijden€0,045€48,33€579,96
Besparing€0,080€85,92€1031,04
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Harlingen

Rijd je elektrisch, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Wijnaldum aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil gemonteerd wordt. Ze onderzoeken variabelen als vindbaarheid en of het technisch kan. Elke EV-eigenaar mag hier parkeren en laden. Uitgebreide informatie is ook te lezen op www.harlingen.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Meer en meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Energieleverancier.

Overzicht met openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Wijnaldum zijn 24/7 actief. Elke weggebruiker mag daar in principe gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De kosten bedragen tussen de €0,285 – €0,615 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het volgende schema treft je de openbare laadstations in Wijnaldum. Vind ook laadzuilen en verkopers in Pietersbierum, Sexbierum, Oosterbierum, Klooster Lidlum en Firdgum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wijnaldum-8857

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor klanten, bezoekers en personeel. Bekijk je de mogelijkheden voor een bedrijfspand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Verder kan je het laadpunt versneld terugverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief installatie zit qua kostprijs tussen de €975 & €2100. De prijsindicatie wordt berekend aan de hand van het soort laadsysteem (eventuele slimme functies), het totale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan je eigen energieleverancier zoals Eneco, NLE, Budget energie, Engie, Essent en Vattenfall, PowerPeers, Pure energie, Vandebron. Gemiddeld is dat +/- €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,75 per 100 kilometer. Goed om te weten: een normale auto op benzine komt uit op zo’n €10,15 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De standaard EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De monteur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in je stroomkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Via dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat de meest efficiënte route is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Wijnaldum monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of installeert het op een paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Al met al is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere elektrische auto’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit komt neer op krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Wijnaldum zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De tarieven hiervan bedragen ongeveer €1050. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door verschillende merken binnen de EU. Veruit de meest populaire elektrische auto’s in Wijnaldum hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een eigen thuislaadpunt. Elke provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Harlingen verschaft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt wel een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de paal dichtbij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Zie ook de website van de gemeente www.harlingen.nl.

Plaats een reactie