Laadpaal Midlum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Daarbij komt ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. De oplossing is een slimme laadpaal in Midlum aan huis. Via jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Dacia Spring Electric + Kia e-Soul 64 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en het is erg goedkoop. Op EVPlan.nl lees je waardevolle informatie over geschikte soorten laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw gemeente.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Voordelige autorijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al voor €975.
 • Een thuis-laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Midlum

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals de BMW iX3 kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Midlum kopen is een goede investering. Het is gemakkelijk en snel en je kunt rekenen op een goed geladen accu. Ook is het een stuk goedkoper dan laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de kWh prijs voor de stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? Hierbij kan je aan de slag met een aantal kooptips met betrekking tot laadpaal laten installeren in Midlum. Of klik door voor meer informatie over Milieuvriendelijke EV.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Midlum kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een montagepaal. Verder zijn er geen verschillen. Bekijk altijd goed de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1 fase aansluiting werkt met de doorsnee 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt dan de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Midlum. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadstation aan huis

Voordelig opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat er water in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij moet je er rekening mee houden dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is de vrijheid in het opladen. Je gebruikt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Eveneens is het een strakker geheel en gaat jouw kabel langer mee. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. De oplossing met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Midlum.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit biedt uitkomst als je 2 elektrische auto’s hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk tref je extra details over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Midlum vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen variëren enorm. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €800 – €3125. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen het station heeft, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast zien we steeds meer slimme opladers met toffe functies als Peak Shaving die in aanschaf duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Midlum.

Type laadpaalVermogenLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€505- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€550- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€685- €750
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€845- €1030
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Live-model met slimme Dynamic Load Balancing.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Een mobiel laadstation om mee te nemen.
 14. Andere leveranciers: ABB, Delta, Enovates, Etrel, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger of Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Midlum variëren van €320 en plus minus €1925. De totale kosten hangen af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Des te groter deze afstand is, hoe meer er gegraven moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Informatie over laadpassen
Doorgaans wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €5,25 (maandelijks).

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Achterhaal aangesloten installateurs die werken in je omgeving.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1075 kilometer (maandelijks). Op basis daarvan calculeren we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. Daarbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Midlum):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€139,75€1677,00
Elektrisch€0,046€49,45€593,40
Besparing€0,084€90,30€1083,60
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Harlingen

Rijd je een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Midlum aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente bepaalt of en in welke omgeving de laadzuil geplaatst wordt. Ze checken daarvoor zaken als vindbaarheid en veiligheid. Elke bewoner mag het gebruiken. Alle details is te vinden op www.harlingen.nl. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Veel Nederlandse gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpassen vergelijken.

Overzicht openbare laadpunten (maart 2024)

Laadstations in Midlum kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een abonnement kan terecht bij deze punten. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten wisselen tussen de €0,290 – €0,550 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de afbeelding hieronder vind je de openbare laadstations in Midlum. Op deze site vind je ook laadzuilen en verkopers in Wijnaldum, Pietersbierum, Sexbierum, Oosterbierum en Klooster Lidlum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden midlum-8872

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Beschik je over een kantoorpand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarnaast kan je het laadpunt versneld terugverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief plaatsing varieert qua prijs tussen de €750 – €2025. De totaalprijs komt tot stand door het type en model (met of juist zonder slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw vaste energieleverancier zoals Budget energie, NLE, Essent, Eneco, Energiedirect en Vattenfall, Vandebron, Oxxio, PowerPeers. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,55 p/100 km. Om een indicatie te geven: een auto met benzinemotor kost je zo’n €9,80 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een normale EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De vakman legt een nieuwe stroomgroep aan in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de beste manier is om het graafwerk te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Midlum monteert het als wallbox of op een stevige paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Doorgaans is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De nieuwste EV’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Midlum kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice liggen rond de €1025. Goed om te weten: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers van laadkabels heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De beschikbare elektrische auto’s in Midlum kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere gemeente vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Harlingen verstrekt op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de paal in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Zie ook de website van de gemeente www.harlingen.nl.

Plaats een reactie