Laadpaal Westerveld

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat heeft als gevolg dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Overweeg dan zeker eens een eigen laadpaal in Westerveld aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Audi Q4 e-tron of Hyundai Kona Electric 39 kWh. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en de kWh prijs is voordeliger. Op deze pagina check je handige informatie over velerlei type laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €985.
 • Een thuis-laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Westerveld

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van jouw EV zoals bijvoorbeeld de Audi Q4 e-tron kan op steeds meer plekken. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Westerveld kopen is een goede investering. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan de zekerheid van een perfect opgeladen accu. Daarbij is het een stuk goedkoper dan een openbaar laadpunt. De kosten worden gevormd door de aanschaf en installatie van de paal en de stroom / verbruikskosten (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn situatie? Hieronder bespreken we belangrijke aspecten om over na te denken wat betreft laadpaal laten installeren in Westerveld. Bekijk ook meer info over Beste laadpaal.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Westerveld kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een stevige paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Achterhaal de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1-fase laadstation werkt met de doorsnee 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil kan maar liefst 3x 230V leveren. Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. Het 3-fase systeem kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt hierin investeren en de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Westerveld. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een oplaadpaal aan huis?

Spotgoedkoop opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse kabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse variant. Het grootste gemak van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Ook is het goed om te weten dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander minpunt is dat het wat rommelig oogt. Ten derde moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is de vrijheid in het opladen. Daarvoor neem je de kabel die af-fabriek is geleverd. Overigens ziet het er niet zo chaotisch uit en profiteer je van een langere levensduur. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw auto gaat laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. De oplossing met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dit geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Westerveld.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Je hebt de keuze uit één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil heeft te maken met hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Erg handig wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve functies
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk bekijk jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Westerveld vergelijken

De prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De kostprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €925 en €3100. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder kan je kiezen voor slimme wallboxen en palen met extra’s als gezichts- en gebarenherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Westerveld.

Type stationVermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€540- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€530- €615
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€655- €750
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€850- €940
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Westerveld bedragen tussen de €360 & €1825. Dit hangt af van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementskosten laadpas
Steeds vaker wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement liggen rond de €4,00 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Achterhaal aangesloten leveranciers in de regio.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. Op deze pagina hebben wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1042 kilometer (maandelijks). Met dit getal berekenen we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze calculatie hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Westerveld):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
SoortKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€125,04€1500,48
Elektrisch rijden€0,046€47,93€575,18
Besparing€0,0740€77,11€925,30
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerveld

Lease of koop jij een elektrische auto, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Westerveld aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente geeft aan of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze overwegen daarbij relevante zaken als bereikbaarheid en doorstroming. Elk huishouden kan het gebruiken. Uitgebreide informatie is ook gepubliceerd op www.gemeentewesterveld.nl. Hier kan je ook lezen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Daar kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektrisch v.s. benzine.

Openbare oplaadpunten zoeken (april 2024)

Laadstations in Westerveld zijn er voldoende. Iedereen mag daar in principe gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De tarieven liggen tussen de €0,275 en €0,610 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het onderstaande kaartje onderzoek je de openbare laadstations in Westerveld. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en leveranciers in Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden westerveld-8437

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal naast kantoor is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Heb je een gebouw met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de laatste regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij een aantal subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Tevens kan je het laadpunt versneld terugverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal bij de woning inclusief installatie varieert kostentechnisch tussen de €775 en €2375. Het tarief hangt vooral af van het soort laadsysteem (additionele slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Eneco, Essent, Engie, Energiedirect, Budget energie en Vandebron, Vattenfall, PowerPeers, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,210 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,25 p/100 km. Goed om te weten: een normale auto op benzine komt uit op zo’n €9,70 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De gemiddelde EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Drenthe.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De vakman integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de meterkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanaf de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de beste manier is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Westerveld plaatst het als wallbox aan de muur of op een paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen kon men nog opladen op 220V (1-fase). De hedendaagse elektrische wagens worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Westerveld kan dit uit handen nemen. De kosten daarvoor bedragen circa €975. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers (van laadkabels) heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 zien we vooral terug bij merken uit Europa. De meeste favoriete elektrische auto’s in Westerveld dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Westerveld verstrekt momenteel geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of de laadzuil niet al te ver van jouw huis kan komen te staan. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.gemeentewesterveld.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie