Laadpaal Dwingeloo

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Door deze trend zien we ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een privé laadpaal in Dwingeloo aan huis. Door gebruik te maken van een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volkswagen ID.4 1st of jouw Lucid Air Pure. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze website lees je uitgebreide informatie over geschikte soorten laadpalen, geven we een duidelijk stappenplan en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Voordelige autorijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €895.
 • Jouw eigen laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Dwingeloo

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van de accu van een EV als o.a. een Volkswagen ID.3 Pro S kan op steeds meer plekken. Een 100% eigen goedkope laadpaal Dwingeloo kopen is een uitstekend idee. Je kunt eenvoudig laden en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Tevens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij onderweg laden. Wel heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de kosten van jouw eigen stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In het gedeelte hieronder bieden wij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden rondom laadpaal laten installeren in Dwingeloo. Op deze website lees je ook meer over Elektrisch of benzine.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Dwingeloo kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Denk vooraf na over de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen apparaat
Een 1-fase laadzuil functioneert met de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt eenvoudig deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Dwingeloo. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop en snel laden en altijd een vrije plek!

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een afneembare/losse kabel. Het gemak van de vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een bijkomend voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, vaak wel 6 – 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er door wind en regen water in kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander nadeel is dat het er niet zo netjes uit ziet. Als laatste kan het zijn dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (net als socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Hiervoor gebruik je de stekker die je in de auto hebt liggen. Ook oogt het netter en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het belangrijkste nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Dwingeloo.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme functies
Laadstations hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Hieronder check je meer informatie over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Dwingeloo vergelijken

De kosten van laadpalen zijn nogal verschillend. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €825 t/m €3175. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. In aanvulling hierop heb je de keuze uit slimme stations met toffe extra’s als Hub/Satellite die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Dwingeloo.

Type stationCapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€520- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€500- €630
3-fase laadpaal11 kW4 uur€670- €790
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€880- €1055
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Zie ook merken als: ABB, Enovates, Delta, Eaton, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger en Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2023
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Dwingeloo wisselen tussen de €350 en ongeveer €1975. Deze prijs komt tot stand door een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter het terrein, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Kosten van het laadpas abonnement
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €3,25 p/maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk erkende installatiebedrijven uit jouw streek.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlander rijdt zo’n 1041 kilometer op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt begroten we wat de mogelijke besparing zal zijn. In het rekenvoorbeeld gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Dwingeloo):

 • Benzine rijden 2023: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,040/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,100€104,10€1249,20
Elektrisch rijden€0,040€41,64€499,68
Besparing€0,060€62,46€749,52
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in november 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerveld

Heb jij de beschikking over een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Dwingeloo aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke omgeving de laadzuil werkzaam zal worden. Hierbij bekijken zij invalshoeken zoals bereikbaarheid en veiligheid. Elke inwoner kan hier gebruik van maken. Alle details kan je lezen op www.gemeentewesterveld.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Voordelige laadpas.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (november 2023)

Laadstations in Dwingeloo zijn 24/7 actief. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten bedragen tussen de €0,285 en €0,610 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de onderstaande kaart onderzoek jij de openbare laadstations in Dwingeloo. Bekijk ook laadzuilen en verkooppunten in Ruinen, Ruinerwold, Koekange, Veeningen en de Wijk.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden dwingeloo-7964

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Beschik je over een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je het laadpunt versneld terugverdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis met daarbij de installatie kost tussen de €875 – €2200. De definitieve prijs wordt bepaald door het type en model (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je eigen energieleverancier zoals Energiedirect, NLE, Eneco, Budget energie, Engie en Vattenfall, Vandebron, Oxxio, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,240 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,00 p/100 km. Belangrijk: een normale auto op benzine kost circa €9,50 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Drenthe.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De leverancier kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in je stroomkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Van dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Dwingeloo bevestigt het laadstation aan de muur of op een stevige paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is of de meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen kon men nog opladen op 220V (1-fase). Moderne elektrische voertuigen worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Dwingeloo kan het allemaal juist aansluiten. De prijzen van deze service bedragen zo’n €1100. Disclaimer: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel + stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt vooral gebruikt door de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel van de bekende elektrische auto’s in Dwingeloo kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Westerveld biedt momenteel geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook www.gemeentewesterveld.nl.

Plaats een reactie