Elektrisch of benzine

Zeg “elektrisch rijden” en 10 tegen 1 dat men zegt: goed voor het milieu! Zeker wanneer de elektriciteit die nodig is voor het opladen op een groene manier opgewekt wordt, is de elektrische motor veel minder belastend voor het milieu dan de verbrandingsmotor. De elektrische motor stoot helemaal geen CO2 en fijnstoffen uit

Vergelijkbare prestaties van de motor
De elektrische motor levert vergelijkbare of soms zelfs betere prestaties als de verbrandingsmotor. Dat komt doordat een elektrische motor zijn energie efficiënter omzet in beweging. Daarnaast is een elektrische motor lichter dan een conventionele verbrandingsmotor. De volledig elektrische Tesla Roadster trekt bijvoorbeeld op van 0 tot 100 km/uur in 4 seconden!

Betaalbaar door minder onderhoud en lagere kosten per kilometer
De elektrische vervoermiddelen hebben een relatief eenvoudig ontwerp. Er zit bijvoorbeeld geen versnellingsbak in een auto en motorolie hoeft niet meer bijgevuld te worden. Ook rammelende bougies komen niet meer voor. Een elektrische auto heeft minder draaiende delen en kent daardoor minder slijtage. Omgerekend zijn de kosten per kilometer voor elektrisch vervoer erg voordelig. Een accu opladen kost maar een paar euro! Waar de huidige aanschafkosten nog relatief duur zijn, wordt elektrisch vervoer dus steeds goedkoper door lagere onderhoud en energiekosten. Neem daarbij dat de verwachting is dat de olieprijzen steeds hoger zullen worden en dat dus elektrisch vervoer echt de toekomst heeft.

Accu opladen
Energie voor de elektrische motor wordt geleverd door een accu. De accu kan worden opgeladen via een gewoon snoer wat in een normaal huis-tuin-en-keukenstopcontact kan worden gestoken! Om de accu sneller op te kunnen laden kan ook gebruik gemaakt worden van zogenaamde oplaadpalen. Deze oplaadpalen staan in een steeds uitgebreider netwerk van openbare parkeergelegenheden en tankstations en ook bedrijven investeren al regelmatig in een oplaadpaal voor bezoekers en personeel.

Ontwikkeling
Elektrische auto’s, scooters en motoren zijn ideaal voor stads- en woon-werkvervoer! In de afgelopen jaren is met het verbeteren van de accu’s erg veel vooruitgang geboekt en kunnen met een volle accu steeds meer kilometers gereden worden. De verwachting is dat de komende jaren hier nog veel winst behaald kan worden.

Plaats een reactie