Laadpaal Havelterberg

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een handige laadpaal in Havelterberg aan huis. Via een zelfvoorzienend laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Dacia Spring Electric of jouw Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is een stuk voordeliger. Op deze pagina lees je waardevolle informatie over meerdere type laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je de beste installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Dankzij een elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Goedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al voor €915.
 • Een laadstation bij de woning verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Havelterberg

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van de accu van een EV zoals bijv. de BMW i4 kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal Havelterberg kopen is een uitstekend idee. Je kunt eenvoudig laden en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Ook is het een stuk voordeliger dan bij onderweg laden. Wel heb je te maken met de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroomprijzen (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Het enige wat je verder moet hebben is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mij EV en woning? Hierbij vind je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot laadpaal laten installeren in Havelterberg. Op EVplan.nl lees je ook meer over Voordelige laadpas.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Havelterberg kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een montagepaal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Analyseer de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadzuil gaat via een standaard 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt hierin investeren en deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Havelterberg. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De goedkoopste oplossing en altijd een vrije plek!

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een verplaatsbare kabel. Het pluspunt van de vaste variant is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Verder is het zo dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ook moet ook opgemerkt worden dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het handige van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Daarvoor neem je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Eveneens ligt de kabel niet zo in het zicht en blijft de kabel langer goed. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een paal met een losse laadkabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dat geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Havelterberg.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden twee soorten: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkelvoudige paal kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Heel erg praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of voor zakelijke doeleinden.

Slimme functies
De huidige oplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk lees jij meer informatie over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Havelterberg vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €875 t/m €3275. De aanschafkosten hangen vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Ook onderscheiden we slimme systemen met leuke mogelijkheden als Autostart die een stukje prijziger zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Havelterberg.

Soort laadpaalCapaciteitTijd volle batterijInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€550- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€545- €615
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€670- €795
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€860- €975
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Goede producten

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Veilig, gemakkelijk en snel opladen.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: De perfecte oplossing om te laden op de camping.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Enovates, Etrel, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Keba of Tritium, Xcharge, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Havelterberg komen uit tussen de €450 en ongeveer €2025. Dit wordt berekend aan de hand van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter het perceel, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementskosten laadpas
Tegenwoordig wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen zo’n €3,00 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vind erkende installateurs uit jouw regio.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Onderstaand tonen we een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1046 kilometer per 4 weken. Met dit getal becijferen we wat jouw potentiële besparing is. In onze berekening gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Havelterberg):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
TypeKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,125€130,75€1569,00
Elektrisch€0,045€47,07€564,84
Besparing€0,080€83,68€1004,16
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerveld

Lease of koop jij een elektrische auto, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Havelterberg aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze analyseren hiervoor aspecten zoals zichtbaarheid en geschatte drukte. Iedereen mag hier parkeren en laden. Uitgebreide informatie is terug te lezen op www.gemeentewesterveld.nl. Hier lees je bovendien welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Betrouwbare laadpaal.

Openbare oplaadpunten zoeken (mei 2024)

Laadstations in Havelterberg zijn goed vertegenwoordigd. Elke weggebruiker kan hier laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten wisselen tussen de €0,245 tot wel €0,560 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In de afbeelding hieronder zie je alle openbare laadstations in Havelterberg. Op deze site vind je ook laadzuilen en verkooppunten in Darp, Havelte, De Schiphorst, Ansen en Dwingeloo.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden havelterberg-7974

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is een extra stukje service richting je personeel en relaties. Beschik je over een kantoor of bedrijf met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Bovendien verdient een zakelijke laadpaal zich terug door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal inclusief plaatsing varieert kostentechnisch tussen de €1050 – €2100. De totaalprijs is afhankelijk van het model laadzuil (softwarematige slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en laadstation en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je eigen energieleverancier zoals Budget energie, Engie, Eneco, Energiedirect, Essent en Pure energie, Oxxio, PowerPeers, Vandebron. Dit is nu ongeveer €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,00 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een doorsnee benzinewagen kost circa €9,60 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een EV anno 2024 eist 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De leverancier zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomkast in de woning. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanaf de stoomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen wordt besloten wat de meest efficiënte route is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Havelterberg monteert ‘m in overleg tegen de muur of installeert het op een paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De vroegere modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne EV’s vereisen een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Havelterberg kan dit allemaal regelen. De totale onkosten bedragen ongeveer €1075. Goed om te weten: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veruit de meest populaire elektrische auto’s in Havelterberg zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Westerveld verstrekt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of het laadpunt dichtbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.gemeentewesterveld.nl.

Plaats een reactie