Laadpaal Wapse

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Door deze trend zien we ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Overweeg dan zeker eens een privé laadpaal in Wapse aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Aiways U5 + Audi e-tron Sportback 50 quattro. Niet meer wachten op een vrije plek en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over geschikte type laadpalen, krijg je inzicht in de mogelijkheden en vind je ervaren leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €895.
 • Een individueel laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wapse

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Jouw elektrische auto opladen als onder andere de Audi Q4 Sportback e-tron kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Wapse kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en veilig en je kunt rekenen op een volle accu. Ook is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de initiële aanschaf + installatie en de kosten van jouw eigen stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je verder moet hebben is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn woning (meterkast) en auto? Hierbij bieden wij tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Wapse. Bekijk ook meer info over Aansluitingen.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Wapse kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een speciale paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Check de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase aansluiting draait op de standaard 230 voltage. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Iedere woning heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal kan maar liefst 3x 230V leveren. Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt hierin investeren en de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Wapse. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een oplaadpaal aan huis?

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Vaste of losse kabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare kabel. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Ook is het goed om te weten dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het er wat rommelig bij hangt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (alsook voor een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Tevens ziet het er wat netter uit en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Waar je op moet letten is dat de drempel wat hoger wordt als je even kort wilt opladen. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadzuil met losse kabel is doorgaans toch praktischer. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n scenario ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Wapse.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Nuttig als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder lees jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Wapse vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis ligt tussen de €725 tot €3000. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Verder zijn er slimme opladers met opties als Peak Shaving die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Wapse.

Laadstation typeLaadvermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€530- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€515- €645
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€685- €755
3-fase laadpaal22 kW2 uur€870- €1065
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende systemen

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Compact systeem met slimme functies.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Alternatieven: ABB, Delta, Etrel, Enovates, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge of Tritium, Efacec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2023
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Wapse variëren van €380 en +/- €1850. Dit wordt berekend aan de hand van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Heb ik een laadpas nodig?
Hedendaags wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Men hoeft dat niet af te nemen, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn zo’n €3,75 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Zoek betrouwbare deskundigen uit jouw gemeente.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. Zo’n elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Op deze pagina maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1049 km (maandelijks). Met dit gemiddelde als uitgangspunt begroten we wat de verwachte kostenbesparing is. In het rekenvoorbeeld hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wapse):

 • Benzine rijden 2023: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,048/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,140€146,86€1762,32
Elektrisch rijden€0,048€50,35€604,22
Besparing€0,092€96,51€1158,10
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in september 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerveld

Heb jij de beschikking over een EV, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Wapse aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente wijst uit of en waar de laadzuil geactiveerd wordt. Daarbij bekijkt de gemeente invalshoeken zoals bereikbaarheid en technische haalbaarheid. Elk huishouden mag het gebruiken. Uitgebreide informatie is ook te lezen op www.gemeentewesterveld.nl. Daar kom je er ook achter of je in aanmerking komt voor een subsidie. Flink wat gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Elektrische auto zakelijk rijden.

Lijst met openbare laadpunten (september 2023)

Laadstations in Wapse vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een laadpas kan hier parkeren en laden. Het is relatief wel duur. De prijzen wisselen tussen de €0,245 en €0,555 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het volgende schema zie je alle openbare laadstations in Wapse. Bekijk ook laadmogelijkheden en verkopers in Diever, Uffelte, Havelterberg, Darp en Havelte.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wapse-7983

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal naast kantoor is een extra stukje service richting klanten, bezoekers en personeel. Gaat het om een pand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder meerdere subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarbovenop kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal inclusief installatiewerk varieert qua prijs tussen de €950 en €2050. De definitieve prijs hangt vooral af van het type laadstation (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je eigen energieleverancier zoals Engie, Eneco, NLE, Essent, Budget energie en PowerPeers, Vandebron, Pure energie, Vattenfall. Over het algemeen niet meer dan €0,235 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,15 p/100 km. Belangrijk: een doorsnee benzinewagen kost je al snel €10,15 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De gemiddelde EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De expert legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Van de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen met de monteur bespreek je waar de laadpaal wordt geplaatst om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Wapse zet het als wallbox tegen de muur of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is ieder huis geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Innovatieve elektrische voertuigen vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Wapse kan dit allemaal regelen. De tarieven hiervan zijn zo’n €950. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we met name terug bij verschillende merken binnen de EU. Veruit de meest favoriete elektrische auto’s in Wapse dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Westerveld verstrekt op het ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of deze laadpaal in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook www.gemeentewesterveld.nl.

Plaats een reactie