Laadpaal Wirdum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Hierdoor zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. De oplossing is een 100% eigen laadpaal in Wirdum aan huis. Dankzij een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor + Hyundai Kona Electric 39 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en het is erg goedkoop. Middels onze vergelijker tref je extra informatie over geschikte soorten laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en vind je de beste installateurs uit jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Niet meer wachten bij een dure snellader.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Goedkoper autorijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €905.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wirdum

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van jouw EV als o.a. een Volkswagen ID.3 Pro S kan op diverse manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Wirdum kopen biedt veel voordelen. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan elk moment van de dag een 100% actieradius. Daarbij is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een laadpunt in de wijk. Wel heb je te maken met de eenmalige aanschafprijs, installatie en de verbruikskosten (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn auto en mijn situatie? Op deze pagina bieden wij tips en adviezen omtrent laadpaal laten installeren in Wirdum. Zie ook onze informatie over Goedkoopste elektrische auto.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Wirdum kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Achterhaal de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase aansluiting maakt gebruik van de reguliere 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elk woonadres in ons land heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom (400V). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Wirdum. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De voordeligste manier van opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een verplaatsbare kabel. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Daarnaast kan het zijn dat het wat rommelig oogt. Tenslotte kan het zijn dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (net als een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Evenzeer heb je geen rommelige hangende kabels en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het grote nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel is vaak de beste keuze. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In dat geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Wirdum.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Je kan kiezen uit één aansluiting of twee aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkelvoudige paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Nuttig voor huishoudens met 2 EV’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Wirdum vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn heel divers. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €875 tot +/- €3375. De kosten worden tot stand door o.a. het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder zien we steeds meer slimme systemen met leuke snufjes als gezichtsherkenning die duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Wirdum.

Laadstation typeLaadvermogenOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€500- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€545- €620
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€690- €790
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€845- €1060
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare merken

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Een aantrekkelijk instapmodel vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Alternatieven: ABB, Etrel, Enovates, Delta, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Wirdum komen uit tussen de €320 en +/- €1825. Dit hangt af van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe langer deze afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Bij sommige aanbieders wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Je hoeft dit niet te nemen, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn circa €6,50 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Automatische firmware-updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vergelijk ervaren vakmannen uit jouw regio.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie verdien je vrij vlot terug. Hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1147 km op maandbasis. Op basis daarvan verwachten we met welke kosten je rekening moet houden. In ons geval gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wirdum):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
SoortTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,105€120,44€1445,22
Elektrisch€0,041€47,03€564,32
Besparing€0,064€73,41€880,90
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Heb je een EV, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Wirdum aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente bepaalt of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Ze onderzoeken zaken als toegankelijkheid en drukte. Elke inwoner kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle details kun je terugvinden op www.leeuwarden.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of de gemeente subsidies verstrekt. Veel Nederlandse gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Zero Emission.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Wirdum zien we steeds meer. Elke weggebruiker kan daar gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten lopen uiteen tussen de €0,265 tot €0,600 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het onderstaande kaartje doorzoek jij de openbare laadstations in Wirdum. Doorzoek daarnaast laadmogelijkheden en leveranciers in Swichum, Hempens, Teerns, Goutum en Snakkerburen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wirdum-9088

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is relevant voor klanten, bezoekers en personeel. Gaat het om een bedrijfspand met 10 parkeervakken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Bovendien kan je het laadpunt versneld terugverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief plaatsing kost tussen de €1050 – €2000. De prijsindicatie hangt vooral af van welk merk je kiest (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw huidige energieleverancier zoals Engie, NLE, Budget energie, Energiedirect, Eneco en Vattenfall, Vandebron, PowerPeers, Oxxio. Dit is nu ongeveer €0,215 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,30 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost circa €9,70 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De vakman integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in het centrale stroompunt in je huis. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Via de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Wirdum plaatst het als wallbox aan de muur of hij komt op een aparte paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Bekijk vooraf wel of je meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De allereerste elektrische auto’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse elektrische auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Wirdum kan jou hierin ontzorgen. De geschatte kosten van zo’n service bedragen ongeveer €1000. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door merken uit de Europese Unie. Veel van de populaire elektrische auto’s in Wirdum kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Leeuwarden biedt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een openbaar laadstation aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal dichtbij jouw huis kan komen te staan. Bekijk ook www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie