Laadpaal Hempens

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dit resulteert in het feit dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Je kunt dan beter kiezen voor een privé laadpaal in Hempens aan huis. Op basis van jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Audi e-tron GT & Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze website bekijk je extra informatie over diverse soorten laadpunten, een handige keuzehulp en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs bij jou in de regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Nog voordeliger rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €930.
 • Een particulier laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hempens

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van de accu van een EV als onder andere de BMW iX3 kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Hempens kopen biedt veel voordelen. Hij is altijd beschikbaar en je hebt dan elk moment van de dag een goede actieradius. Tevens is het een stuk voordeliger dan bij laden bij openbare stations. Wel heb je te maken met de eenmalige aanschafprijs, installatie en de tarieven voor de elektriciteit (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Alles wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mij EV en woning? Hieronder delen we belangrijke aspecten om over na te denken voor laadpaal laten installeren in Hempens. Op EVplan.nl lees je ook meer over Onderhoud.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Hempens kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Onderzoek de afstand tot de parkeerplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen apparaat
Een 1-fase laadzuil kan laden met de reguliere 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt hierin investeren en deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Hempens. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De goedkoopste oplossing en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een afneembare/losse kabel. Het belangrijkste voordeel van een vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(tenzij je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Als laatste is het zo dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het gemak van een losse kabel (net als socket) is dat elke soort EV kan opladen. Opladen kan altijd en overal met de reguliere meegeleverde kabel. Daarnaast heb je geen rommelige hangende kabels en gaat jouw kabel langer mee. Een negatief aspect is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Een laadpaal zonder vaste kabel is doorgaans toch praktischer. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Hempens.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkel of een dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkelvoudige paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Nuttig wanneer je 2 auto’s in bezit hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Bijgaand vind jij extra details over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Hempens vergelijken

De kosten van laadpalen variëren enorm. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €625 en €3450. De prijs wordt bepaald door de laadcapaciteit van het station. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Tevens kan je kiezen voor slimme palen met extra extra’s als Hub/Satellite die een stukje prijziger zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Hempens.

Type laadpaalLaadvermogenLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€535- €635
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€545- €635
3-fase laadpaal11 kW4 uur€670- €800
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€835- €1050
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top systemen

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Stevige, gebruiksvriendelijke en zelfvoorzienende palen.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Keba, Schneider Electric , Flexicharge of Tritium, Xcharge, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Hempens lopen uiteen tussen de €310 – €2050. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het perceel, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Kosten van het laadpas abonnement
Vaak wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, maar dan mis je wel enkele voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €4,00 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Check populaire installatiebedrijven uit jouw streek.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De elektrische auto en jouw thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Bijgaand hebben wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1145 kilometer (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde ramen we welke besparing er mogelijk is. Daarbij hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hempens):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,150€171,75€2061,00
Elektrisch rijden€0,050€57,25€687,00
Besparing€0,100€114,50€1374,00
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Leeuwarden

Een elektrische auto gekocht, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Hempens aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze onderzoeken aspecten zoals bereikbaarheid en drukte. Elk huishouden kan hier gebruik van maken. Extra achtergrondinfo vind je op www.leeuwarden.nl. Hier kan je ook lezen of de gemeente subsidies verstrekt. Veel gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Informatie over elektrisch rijden.

Kaart met openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Hempens zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen variëren tussen de €0,240 – €0,605 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In onze maps kaart doorzoek jij de openbare laadstations in Hempens. Vind ook laadplekken en installatiebedrijven in Teerns, Goutum, Snakkerburen, Miedum en Lekkum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hempens-9086

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Gaat het om een gebouw met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. verschillende subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief plaatsing kost +/- tussen de €800 & €2025. Het hele prijskaartje wordt bepaald door het soort laadsysteem (softwarematige slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan de stroomaanbieder van je huis zoals Engie, Budget energie, NLE, Energiedirect, Eneco en Oxxio, Vandebron, PowerPeers, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,235 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,90 per 100 kilometer. Belangrijk: een gemiddelde benzineauto kost ongeveer €9,70 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De installateur zal enkele aanpassingen moeten doen in je stroomkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de stroomkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten wat de meest efficiënte route is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Hempens zet het als wallbox tegen de muur of op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Onderaan de streep is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Hierbij is van belang of de woning een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele elektrische voertuigen vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Hempens zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten bedragen circa €875. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers van laadkabels verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 is vooral te zien bij de Europese merken. De meeste gangbare elektrische auto’s in Hempens zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Leeuwarden heeft momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of het oplaadpunt nabij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.leeuwarden.nl.

Plaats een reactie