Laadpaal Dongjum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Hierdoor zien we ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een handige laadpaal in Dongjum aan huis. Op basis van een laadstation op eigen terrein weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW iX3 en/of Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en je hebt het snel terugverdiend. Middels onze vergelijker zoek je praktische informatie over meerdere soorten laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en vind je de beste installateurs uit jouw gemeente.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Gratis rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €965.
 • Een individueel laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Dongjum

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van jouw EV zoals bijv. een Aiways U5 kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Dongjum kopen biedt veel voordelen. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je kunt rekenen op een 100% actieradius. Daarbij is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kWh prijs voor de stroom (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? In het gedeelte hieronder vind je inhoudelijke informatie en tips omtrent laadpaal laten installeren in Dongjum. Op deze website lees je ook meer over Zero Emission.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Dongjum installeren kan op 2 manieren. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een stevige paal. De werking is verder helemaal identiek. Denk vooraf na over de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal werkt met de standaardaansluiting van 230V. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Het 3-fase systeem heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt dan de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Dongjum. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse variant. Het grootste gemak van de vastzittende kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een ander voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Tenslotte noemen we nog even dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (of een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Daarvoor neem je de reguliere meegeleverde kabel. Daarbovenop ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en gaat jouw kabel langer mee. Het grote nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je even snel wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, daarna sluit je ‘m aan. De oplossing met een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Koop je een nieuwe elektrische auto? In zo’n scenario zijn er geen aanpassingen nodig. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Dongjum.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkele paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit biedt uitkomst als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf check jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Dongjum vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn heel divers. De kostprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €525 tot €3125. Het prijskaartje hangt met name af van het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger je systeem, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Verder kan je kiezen voor slimme opladers met leuke extra’s als Dynamic Load Balancing die in aanschaf duurder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Dongjum.

Laadstation typeVermogenLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€535- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€520- €605
3-fase laadpaal11 kW4 uur€680- €795
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€825- €1015
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Top producten

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme aanpasbare maximale stroom limiet.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: De perfecte oplossing om te laden op de camping.
 14. Ook interessant: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge & Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Dongjum liggen tussen de €300 tot €1900. De totale kosten hangen af van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Kosten van het laadpas abonnement
Hedendaags wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Je kunt natuurlijk zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen ongeveer €2,50 per maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Achterhaal ervaren vakmannen uit jouw streek.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina hebben wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1048 kilometer per 4 weken. Met dit aantal kilometers becijferen we wat je kunt besparen. In ons geval gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Dongjum):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
SoortPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,105€110,04€1320,48
Elektrisch rijden€0,041€42,97€515,62
Besparing€0,064€67,07€804,86
Kosten elektrisch vs benzine rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Waadhoeke

Rijd je een elektrische auto, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Dongjum aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en in welke omgeving de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als zichtbaarheid en drukte. Elke inwoner mag het gebruiken. Alle info is ook te lezen op www.waadhoeke.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Meer en meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Daar kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Elektriciteitsnet.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Dongjum zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen met een abonnement kan hier laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De prijzen schommelen tussen de €0,265 en €0,605 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In de onderstaande kaart bekijk je de openbare laadstations in Dongjum. Check tevens oplaadpunten en aanbieders in Herbaijum, Achlum, Hitzum, Tzum en Franeker.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden dongjum-8808

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is een prettige service voor klanten, bezoekers en personeel. Zoek je naar opties voor een locatie met tenminste 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een thuis-laadpaal inclusief installatie zit zo tussen de €800 en €2125. De uiteindelijke kostprijs hangt af van welk merk je kiest (eventuele slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier zoals Energiedirect, Essent, NLE, Eneco, Budget energie en Vandebron, PowerPeers, Oxxio, Vattenfall. Dat is om en nabij de €0,250 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,60 p/100 km. Vergeet niet: een benzineauto kost circa €9,85 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een reguliere EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De leverancier integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de stroomvoorziening van je woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanuit de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de meest efficiënte route is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Dongjum plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een losse paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De oude modellen EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Moderne types kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Dongjum kan het allemaal juist aansluiten. De kosten daarvoor liggen rond de €875. Bedenk wel: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we vooral terug bij Europese leveranciers en fabrikanten. Een groot deel van de gangbare elektrische auto’s in Dongjum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Waadhoeke verstrekt momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of de paal vlakbij jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.waadhoeke.nl.

Plaats een reactie