Laadpaal Midden-Groningen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dit resulteert in het feit dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een handige laadpaal in Midden-Groningen aan huis. Dankzij een zelfvoorzienend laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Audi Q4 e-tron + DS 3 Crossback E-Tense. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en je hebt het snel terugverdiend. Middels onze vergelijker zoek je handige informatie over geschikte laadstations, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers bij jou in de regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €915.
 • Een laadstation bij de woning kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Midden-Groningen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. een MG ZS EV kan op diverse manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Midden-Groningen kopen is een zeer interessante optie. Het is ontzettend handig in gebruik en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Ook is het stukken betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. Wat betreft kosten heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de kosten van jouw eigen stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn auto en mijn situatie? In het gedeelte hieronder bespreken we een aantal kooptips wat betreft laadpaal laten installeren in Midden-Groningen. Zie ook onze informatie over Laadpaal plaatsen.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Midden-Groningen kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een speciale paal. De werking is verder helemaal identiek. Bekijk altijd goed de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase aansluiting kan laden met de normale 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Midden-Groningen. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse stekker. Het grote voordeel van een vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Ook is het goed om te weten dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het een rommelig geheel wordt. Ook noemen we nog even dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het gemak van een losse kabel (net als socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Hiervoor gebruik je de reguliere meegeleverde kabel. Daarnaast oogt het netter en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een negatief aspect is dat er een extra stap is als je de accu gaat opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadzuil met losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Midden-Groningen.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil heeft te maken met hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Dit biedt uitkomst als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
Laadstations hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder tref jij meer info over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Midden-Groningen vergelijken

De tarieven van laadpalen variëren enorm. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €950 t/m €3400. De prijs hangt vooral af van het vermogen van de laadpaal. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Daarnaast zijn er allerlei slimme stations met leuke functies als Autostart die kostbaarder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Midden-Groningen.

Type laadstationLaadvermogenOplaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€500- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€520- €650
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€685- €765
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€875- €930
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede producten

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Slimme laadstations met vaste kabel of als socket.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Zie ook merken als: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Midden-Groningen liggen tussen de €350 en plus minus €2050. Dit is afhankelijk van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter het terrein, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Soms wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Men hoeft dat niet af te nemen, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van deze laadpaal abonnementen liggen rond de €3,00 op maandbasis.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Gast Tarief instellen.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check betrouwbare vakmannen in de regio.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Onderstaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1065 km per maand. Met dit getal verwachten we wat de verwachte kostenbesparing is. In het rekenvoorbeeld nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Midden-Groningen):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,125€133,13€1597,50
Elektrisch€0,047€50,06€600,66
Besparing€0,0780€83,07€996,84
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Rijd je een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Midden-Groningen aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en in welke omgeving de laadzuil geactiveerd wordt. Ze onderzoeken zaken als toegankelijkheid en of het technisch kan. Elke EV-eigenaar mag gebruik maken van het oplaadpunt. Extra achtergrondinfo is terug te lezen op www.midden-groningen.nl/. Hier lees je bovendien of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Via deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Zero Emission.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Midden-Groningen zijn 24/7 actief. Elke weggebruiker mag daar in principe gebruik van maken. Het is relatief wel duur. De kosten liggen tussen de €0,295 en €0,600 p/kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het onderstaande kaartje zie je alle openbare laadstations in Midden-Groningen. Bekijk ook laadzuilen en installatiebedrijven in Borger-Odoorn, Stadskanaal, Tynaarlo, Aa en Hunze en Midden-Drenthe.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden midden-groningen-9636

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is relevant voor klanten, bezoekers en personeel. Betreft het een gebouw met 10 parkeervakken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Bovendien kan je het laadpunt versneld terugverdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief installatie kost tussen de €950 & €2050. De definitieve prijs hangt af van welk merk je kiest (wel of geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan de stroomaanbieder van je huis zoals Engie, Energiedirect, Budget energie, Eneco, Essent en Pure energie, Vattenfall, Oxxio, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,245 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,65 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een benzineauto kost je zo’n €9,60 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een EV anno 2024 heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De expert plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen wordt besloten waar het station moet komen om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De laadpaal installateur in Midden-Groningen plaatst het als wallbox aan de muur of op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Al met al is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Innovatieve types vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Midden-Groningen kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice bedragen zo’n €1025. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel beschikbare elektrische auto’s in Midden-Groningen kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio heeft een eigen beleid. De gemeente Midden-Groningen verschaft op dit ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het laadpunt nabij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Een verzoek indienen kan op www.midden-groningen.nl/.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie