Laadpaal Meerstad

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een eigen laadpaal in Meerstad aan huis. Dankzij een privé laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus en/of Tesla Model X Long Range Plus. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Hier vind je bruikbare informatie over populaire type laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en vind je de beste installateurs uit jouw omgeving.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €940.
 • Een particulier laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Meerstad

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het elektrisch laden van een EV als onder andere de Volkswagen ID.3 Pro S kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Meerstad kopen is een goede investering. Het werkt snel en veilig en je rijdt elke ochtend weg met een goed geladen accu. Daarbovenop is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een laadpunt in de wijk. Wel heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroom / verbruikskosten (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn woning en auto? Hieronder vind je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden m.b.t. laadpaal laten installeren in Meerstad. Of klik door voor meer informatie over Elektrische autoverzekering.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Meerstad kan op 2 manieren worden aangebracht. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een stevige paal. Verder zijn er geen verschillen. Onderzoek de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1 fase installatie kan laden met een standaard 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadpaal kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt hierin investeren en jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Meerstad. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse variant. Het grootste gemak van de vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Wat we ook vaak horen is dat het er wat rommelig bij hangt. Ook is het zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (ofwel een socket) is de vrijheid in het opladen. Het laadproces doe je met de kabel die af-fabriek is geleverd. Eveneens ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en blijft de kabel langer goed. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Meerstad.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekker aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme toepassingen
De huidige oplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check je meer info over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Meerstad vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn heel divers. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €500 tot +/- €3450. De aanschafkosten hangen vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Daarnaast zijn er slimme palen met leuke snufjes als gebarenherkenning die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Meerstad.

Laadpaal typeVermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 – 12 uur€515- €640
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€545- €650
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€650- €755
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€845- €960
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Laadsessies op afstand starten en stoppen met slimme App.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric en Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Meerstad schommelen tussen de € 450 & €2150. Deze prijs komt tot stand door een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Eventueel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn zo’n €3,75 op maandbasis.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk erkende verkooppunten uit jouw gemeente.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De elektrische auto en jouw thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Bijgaand kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1081 km op maandbasis. Met dit aantal kilometers berekenen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. Hierbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Meerstad):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,130€140,53€1686,36
Elektrisch€0,046€49,73€596,71
Besparing€0,084€90,80€1089,65
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Heb jij de beschikking over een EV, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Meerstad aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente wijst uit of en in welke straat de laadzuil gemonteerd wordt. Ze checken daarvoor zaken als zichtbaarheid en doorstroming. Elke bewoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer details kan je bekijken op www.midden-groningen.nl/. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Duurzaam rijden.

Lijst met openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Meerstad zijn er voldoende. Iedereen met een laadpas kan terecht bij deze punten. De onkosten liggen daar wel hoger. De onkosten liggen tussen de €0,250 en €0,615 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het onderstaande kaartje onderzoek jij de openbare laadstations in Meerstad. Vergelijk ook oplaadplekken en verkooppunten in Sappemeer, Waterhuizen, Westerbroek, Foxhol en Kropswolde.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden meerstad-9613

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal naast kantoor biedt veel uitkomst voor personeel of bezoekers. Bekijk je de mogelijkheden voor een bedrijfspand met 10 parkeerplekken of meer? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Tevens kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief plaatsing kost tussen de €950 en €2575. Het hele prijskaartje is afhankelijk van welk merk je kiest (softwarematige slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, NLE, Budget energie, Eneco, Energiedirect en Vattenfall, Oxxio, Vandebron, PowerPeers. Dat is om en nabij de €0,240 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,25 p/100 km. Even om te vergelijken: een doorsnee benzinewagen kost ongeveer €10,30 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De monteur legt een nieuwe stroomgroep aan in de stroomvoorziening van je woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Meerstad plaatst het als wallbox aan de muur of op een paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Over het algemeen is elke stroomkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Achterhaal of de groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere modellen vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Meerstad kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice bedragen circa €1000. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 zien we met name terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De favoriete elektrische auto’s in Meerstad kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Midden-Groningen heeft momenteel geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt vragen of het oplaadpunt in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Een verzoek indienen kan op www.midden-groningen.nl/.

Plaats een reactie