Laadpaal Kropswolde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Een gevolg is dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. De oplossing is een privé laadpaal in Kropswolde aan huis. Met behulp van een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh en/of Tesla Model 3 Long Range Performance. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op dit portaal check je bruikbare informatie over populaire soorten laadpunten, een handige keuzehulp en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit de buurt.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €895.
 • Een particulier laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Kropswolde

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het elektrisch laden van een EV zoals de Audi e-tron GT gaat steeds eenvoudiger. Een 100% eigen goedkope laadpaal Kropswolde kopen is een zeer interessante optie. Je kunt eenvoudig laden en je rijdt elke ochtend weg met een optimale actieradius. Daarbij is het stukken betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. De kosten worden gevormd door de initiële aanschaf + installatie en uiteraard de verbruikte stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mijn situatie? Verderop delen we handige tips en adviezen omtrent laadpaal laten installeren in Kropswolde. Of klik door voor meer informatie over Hybride voertuigen.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Kropswolde kun je op twee wijzen aanbrengen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of hij komt op een aparte paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation kan laden met de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadzuil kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt tegen geringe kosten de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Kropswolde. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop en snel laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het belangrijkste voordeel van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Tenslotte is het in de praktijk zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Verder ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het belangrijkste nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. De oplossing met een losse kabel is vaak de beste keuze. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Kropswolde.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Heel erg praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
Laadstations hebben intuïtieve slimme laadfuncties. Hieronder vind jij meer info over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Kropswolde vergelijken

De kosten van laadpalen laten een grote variatie zien. De kostprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €875 tot en met €3300. De prijs hangt vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder zien we steeds meer slimme opladers met leuke mogelijkheden als Dynamic Load Balancing die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Kropswolde.

Type stationLaadvermogenLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€525- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€505- €620
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€660- €790
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€825- €1060
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: SIM-lock vrije laadstations.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Degelijk Nederlands design.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Xcharge, Zaptec, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Kropswolde variëren van €410 – €1800. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas
Bij sommige aanbieders wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn zo’n €5,75 per maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis kopen?

Zoek de beste leveranciers uit jouw gemeente.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Hieronder kan je een rekenvoorbeeld zien. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1076 km per maand. Hiermee begroten we met welke kosten je rekening moet houden. In onze calculatie gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Kropswolde):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,105€112,98€1355,76
Elektrisch rijden€0,041€44,12€529,39
Besparing€0,064€68,86€826,37
Kosten elektrisch vs benzine rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Heb je een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Kropswolde aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente geeft aan of en waar de laadzuil neergezet wordt. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als zichtbaarheid en parkeerdruk. Iedereen kan terecht bij dit oplaadpunt. Updates en informatie is ook te lezen op www.midden-groningen.nl/. Daar kom je er ook achter of je een subsidie kunt krijgen. Veel gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Via deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Elektrische autoverzekering.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Kropswolde zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen kan hier laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De kosten lopen uiteen tussen de €0,240 en €0,585 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht zie je alle openbare laadstations in Kropswolde. Vergelijk ook laadmogelijkheden en verkooppunten in Kiel-Windeweer, Hoogezand, Onstwedde, Vledderveen en Mussel.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden kropswolde-9606

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Beschik je over een bedrijfspand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief de installatieservice zit zo tussen de €825 – €2500. De uiteindelijke kostprijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (met of juist zonder slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, Engie, NLE, Eneco, Budget energie en Vandebron, Vattenfall, Oxxio, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,90 p/100 km. Belangrijk: een doorsnee benzinewagen kost om en nabij de €9,90 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De gemiddelde EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De monteur kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomvoorziening van je woning. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanuit de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar de laadpaal wordt geplaatst om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Kropswolde monteert het als wallbox of op een speciale paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Meestal is elke stroomkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste elektrische voertuigen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De nieuwste elektrische wagens kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Kropswolde kan dit allemaal regelen. De kosten daarvoor zijn circa €1125. Goed om te weten: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. Veel beschikbare elektrische auto’s in Kropswolde hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Midden-Groningen verstrekt momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Vraag daarbij gerust of het laadpunt vlakbij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.midden-groningen.nl/.

Plaats een reactie