Laadpaal Slochteren

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dat betekent ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Slochteren aan huis. Dankzij een particulier laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Aiways U5 of jouw Fiat 500e Berlina 42 kWh. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is erg goedkoop. Middels onze vergelijker zoek je praktische informatie over diverse soorten laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €915.
 • Een thuis-laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Slochteren

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Jouw elektrische auto opladen zoals een Volkswagen ID.3 Pure is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Slochteren kopen is een uitstekend idee. Je kunt eenvoudig laden en je rijdt elke ochtend weg met een 100% actieradius. Ook is het een stuk goedkoper dan laden bij openbare stations. Wel heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en uiteraard de verbruikte stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Op deze pagina bieden wij tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Slochteren. Zie ook aanvullende informatie over Accu.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Slochteren installeren kan op 2 manieren. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of je installeert het op een paal. De werking is verder helemaal identiek. Check de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1 fase systeem draait op de standaardaansluiting van 230V. Daarmee behaal je standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt dan je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Slochteren. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Spotgoedkoop opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het belangrijkste voordeel van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het wat rommelig oogt. Ook noemen we nog even dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het handige van een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die af-fabriek is geleverd. Evenzeer ziet het er wat netter uit en blijft de kabel langer goed. Het grote nadeel is dat er een extra handeling vereist is als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel is vaak de beste keuze. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Slochteren.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekkeringang kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit biedt uitkomst als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve functies
Laadpalen hebben tegenwoordig doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hierbij lees je extra uitleg over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Slochteren vergelijken

De kosten van laadpalen zijn nogal verschillend. De kosten van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €900 – €3400. Het prijskaartje hangt met name af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zien we steeds meer slimme stations met speciale opties als gezichts- en gebarenherkenning die kostbaarder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Slochteren.

Type stationLaadvermogenOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€505- €625
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€530- €635
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€700- €790
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€835- €930
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:De beste laadpaal voor thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Alternatieve marken: ABB, Eaton, Delta, Etrel, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric of Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Slochteren variëren van €390 – €1825. De prijs wordt bepaald door een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas
Hedendaags wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen zijn zo’n €4,50 per maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vind aangesloten specialisten uit jouw streek.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1088 km (maandelijks). Hiermee berekenen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Slochteren):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,110€119,68€1436,16
Elektrisch€0,042€45,70€548,35
Besparing€0,068€73,98€887,81
Kosten elektrisch vs benzine rijden in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Rijd je elektrisch, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Slochteren aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil neergezet wordt. Daarbij bekijkt de gemeente facetten als vindbaarheid en parkeerdruk. Iedereen met een elektrische auto kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Meer informatie vind je op www.midden-groningen.nl/. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Meer en meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpalen.

Lijst met openbare laadpunten (maart 2024)

Laadstations in Slochteren kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen kan hier parkeren en laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten schommelen tussen de €0,290 tot wel €0,620 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het Google Maps overzicht bekijk je de openbare laadstations in Slochteren. Bekijk ook laadzuilen en installatiebedrijven in Froombosch, Woudbloem, Harkstede, Scharmer en Kolham.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden slochteren-9621

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een extra stukje service richting personeel of bezoekers. Bekijk je de mogelijkheden voor een bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Tegenwoordig moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een privé laadpaal aan huis inclusief installatiewerk kost +/- tussen de €850 en €2350. De prijsindicatie komt tot stand door het soort laadsysteem (eventuele slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Essent, Eneco, Engie, Budget energie, NLE en PowerPeers, Vandebron, Vattenfall, Pure energie. Rekenen op zo’n €0,245 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,60 per 100 kilometer. Vergeet niet: een benzineauto kost ongeveer €10,25 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een EV anno 2024 vergt 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De installateur zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomkast in de woning. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Van dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de beste manier is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Slochteren zet het als wallbox tegen de muur of op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke woning geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse modellen kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Slochteren zal al dit werk voor je oplossen. De onkosten van deze installatieservice zijn zo’n €975. Disclaimer: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. De beschikbare elektrische auto’s in Slochteren kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Midden-Groningen verschaft op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of deze laadpaal in de buurt van jouw woning kan komen. Een verzoek indienen kan op www.midden-groningen.nl/.

Plaats een reactie