Laadpaal Harkstede

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een eigen laadpaal in Harkstede aan huis. Door gebruik te maken van jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Mercedes EQA of bijvoorbeeld de Porsche Taycan 4S Plus. Niet meer wachten op een vrije plek en de kWh prijs is voordeliger. Hier bekijk je handige informatie over meerdere laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw omgeving.

 • Dankzij een elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €940.
 • Jouw eigen laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Harkstede

Elektrisch rijden is de toekomst. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. de Mini Electric gaat steeds eenvoudiger. Een eigen goedkope laadpaal Harkstede kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en eenvoudig en je kunt rekenen op een volgeladen accu. Evenzeer is het vele malen goedkoper dan een openbaar laadstation in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de tarieven voor de elektriciteit (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Verderop delen we aantal belangrijke aandachtspunten m.b.t. laadpaal laten installeren in Harkstede. Of klik door voor meer informatie over Milieuvriendelijke EV.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Harkstede kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een losse paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Bekijk altijd goed de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1 fase installatie draait op een standaard 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase variant gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. Het 3-fase systeem kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Harkstede. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een oplaadstation aan huis

Spotgoedkoop opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het belangrijkste voordeel van de vaste stekker is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Een ander voordeel is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er water in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander minpunt is dat het er wat rommelig bij hangt. Ten derde moet je er rekening mee houden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het handige van een losse kabel (of een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Opladen kan altijd en overal met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Ook oogt het een stuk georganiseerder en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Waar je op moet letten is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Harkstede.

Enkele of dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit is praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder check je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Harkstede vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De adviesprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €950 tot en met €3225. De prijs hangt vooral af van het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Verder zien we steeds meer slimme palen met innovatieve snufjes als Hub/Satellite die een stukje prijziger zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Harkstede.

Laadstation typeLaadvermogenOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€535- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€525- €640
3-fase laadpaal11 kW4 uur€690- €785
3-fase laadpaal22 kW2 uur€880- €950
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Goede producten

 1. EVBox:Ingebouwde elektrische beveiligingen.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Variabel laden tussen 6A en 32A.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Andere merken: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge & Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Harkstede komen uit tussen de €340 en plus minus €1850. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Steeds vaker wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van abonnementen voor laadpalen liggen rond de €6,00 p/maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Zoek goede specialisten uit jouw gemeente.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Bijgaand illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1085 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde ramen we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze begroting gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Harkstede):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
TypeKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,150€162,75€1953,00
Elektrisch rijden€0,050€54,25€651,00
Besparing€0,100€108,50€1302,00
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Een elektrische auto gekocht, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Harkstede aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente neemt een besluit over of en waar precies de laadzuil werkzaam zal worden. Hierbij bekijken zij aspecten zoals zichtbaarheid en geschatte drukte. Elke EV-eigenaar kan het gebruiken. Updates en informatie is te vinden op www.midden-groningen.nl/. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Flink wat gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Laadpassen vergelijken.

Openbare oplaadpunten vergelijken (april 2024)

Laadstations in Harkstede zijn er veel. Elke laadpashouder heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is relatief wel duur. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,265 tot €0,590 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de onderstaande kaart vind je de openbare laadstations in Harkstede. Vind ook oplaadpunten en verkopers in Scharmer, Kolham, Harkstede, Meerstad en Sappemeer.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden harkstede-9617

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is een prettige service voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Beschik je over een parkeerterrein met tenminste 10 parkeerplaatsen? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het opladen.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een particulier laadpaal voor huis en laten installeren zit qua kostprijs tussen de €900 & €2225. De totale investering is afhankelijk van het type laadpaal (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van je stroomleverancier voor je woning zoals Budget energie, Engie, Eneco, Essent, Energiedirect en Pure energie, Oxxio, Vandebron, PowerPeers. Dit is nu ongeveer €0,230 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,90 p/100 km. Ter vergelijking: een benzineauto kost circa €9,95 p/100 km. Met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een normale EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De leverancier plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in jouw meterkast. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het laadpunt het beste kan komen om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Harkstede monteert het als wallbox of op een paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Belangrijk is of de meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De vroegere modellen werden geladen op 220V (1-fase). Moderne elektrische auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit kennen we ook als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Harkstede zal al dit werk voor je oplossen. De tarieven hiervan liggen rond de €1000. Disclaimer: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers van laadkabels zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de Europese merken. De beschikbare elektrische auto’s in Harkstede kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke provincie kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Midden-Groningen heeft op dit moment geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt aanvragen of het laadpunt niet al te ver van jouw woning geïnstalleerd kan worden. Zie ook de website van de gemeente www.midden-groningen.nl/.

Plaats een reactie