Laadpaal Harkstede

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dit resulteert in het feit dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het alternatief is een handige laadpaal in Harkstede aan huis. Door middel van een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh of DS 3 Crossback E-Tense. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze website lees je uitgebreide informatie over verschillende type laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Met een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Gratis rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €980.
 • Een particulier laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Harkstede

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een Skoda Enyaq iV 80 kan op diverse manieren. Een eigen goedkope laadpaal Harkstede kopen is een zeer interessante optie. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je hoeft niet onzeker te zijn over een 100% actieradius. Eveneens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadpunt. Wel heb je te maken met de eenmalige aanschafprijs, installatie en de kosten van jouw eigen stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? Hierbij bieden wij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot laadpaal laten installeren in Harkstede. Op EVplan.nl lees je ook meer over Blog over elektrisch rijden.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Harkstede kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation is compatibel met de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van krachtstroom (400V). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadstation kan dus veel sneller een auto opladen. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt tegen geringe kosten deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Harkstede. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De voordeligste manier van opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het pluspunt van de vaste variant is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo netjes uit ziet. Daarbij moet je opletten dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het grote voordeel van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Hiervoor gebruik je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Tevens oogt het een stuk georganiseerder en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Belangrijk nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als jij de EV even snel wil bijladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: probeer ook eens de snelladers in Harkstede.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je 2 elektrische auto’s hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Smart toepassingen
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. Hierbij check je extra details over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Harkstede vergelijken

De prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De investering van een laadstation voor thuis ligt tussen de €500 tot +/- €3200. Het prijskaartje hangt met name af van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Daarnaast zien we steeds meer slimme wallboxen en palen met functies als Peak Shaving die een hogere verkoopprijs hebben. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Harkstede.

Soort laadpaalLaadcapaciteitOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€530- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€505- €615
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€670- €775
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€880- €1035
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: De beste oplossing voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een unieke mobiele oplader met bluetooth.
 14. Alternatieve marken: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Keba of Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Harkstede schommelen tussen de € 400 en +/- €2075. Dit hangt af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Heb ik een laadpas nodig?
Bij steeds meer services wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Je kunt natuurlijk zonder, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van deze laadpaal abonnementen zijn zo’n €5,75 (maandelijks).

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Zoek betrouwbare leveranciers die werken in je omgeving.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en het thuislaadpunt zelf verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina vind je een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1082 km per maand. Met dit getal berekenen we met welke kosten je rekening moet houden. In ons voorbeeld nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Harkstede):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
SoortTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,135€146,07€1752,84
Elektrisch€0,047€50,85€610,25
Besparing€0,088€95,22€1142,59
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Groningen

Lease of koop jij een elektrische auto, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Harkstede aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en in welke omgeving de laadzuil werkzaam zal worden. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedere woningbezitter kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Updates en informatie is ook te lezen op www.groningen.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Via deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Elektrisch v.s. benzine.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Harkstede zijn er voldoende. Iedere EV-bezitter kan hier laden. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De tarieven bedragen tussen de €0,230 – €0,570 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder zie je alle openbare laadstations in Harkstede. Vergelijk ook laadmogelijkheden en installateurs in Meerstad, Sappemeer, Waterhuizen, Westerbroek en Foxhol.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden harkstede-9614

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand is heel praktisch voor bijv. bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Zoek je naar opties voor een gebouw met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op basis van de huidige wetgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarbovenop kan je het laadpunt versneld terugverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief plaatsing kost +/- tussen de €1050 en €2525. De totale investering komt tot stand door het soort systeem (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw leveranciers van energie zoals Eneco, Essent, Budget energie, NLE, Engie en Vandebron, PowerPeers, Vattenfall, Pure energie. Dat is doorgaans zo’n €0,215 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,25 per 100 kilometer. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost al gauw €9,75 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De expert zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Via de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De ervaren laadpaal installateur in Harkstede monteert ‘m in overleg tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is ieder huis geschikt voor het laden van een elektrische auto. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De oude modellen EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele elektrische auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Harkstede kan dit uit handen nemen. De tarieven hiervan bedragen ongeveer €975. Belangrijk: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 is vooral te zien bij de Europese leveranciers. De beschikbare elektrische auto’s in Harkstede hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Groningen verstrekt momenteel geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het laadpunt in de buurt van jouw woning kan komen te staan. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.groningen.nl.

Plaats een reactie