Laadpaal Kolham

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dit resulteert in het feit dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het is dan mogelijk om te gaan voor een slimme laadpaal in Kolham aan huis. Op basis van een privé laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw BMW iX3 of jouw Jaguar I-Pace EV320. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is veel voordeliger. Op deze pagina vind je bruikbare informatie over verschillende laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw omgeving.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €985.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Kolham

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het opladen van jouw EV zoals een MG ZS EV kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Kolham kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Hij is altijd beschikbaar en je bent altijd verzekerd van een 100% actieradius. Bovendien is het een stuk goedkoper dan laden bij openbare stations. Wel heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en uiteraard de verbruikte stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Verderop delen we handige tips en adviezen wat betreft laadpaal laten installeren in Kolham. Of klik door voor meer informatie over Smart Charging.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Kolham kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een montagepaal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Analyseer de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen apparaat
Het 1 fase systeem kan laden met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Elke woning in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Het 3-fase systeem is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Voor een paar honderd euro kun jij dit laten aanleggen door een elektricien in Kolham. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Spotgoedkoop opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse variant. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat de drempel om even snel op te laden lager is. Ook is het goed om te weten dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er water in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Bovendien moet je er rekening mee houden dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als socket) is dat elke soort EV kan opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de stekker die je in de auto hebt liggen. Evenzeer ziet het er niet zo chaotisch uit en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een punt van kritiek is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een paal met een losse laadkabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n scenario ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Kolham.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee mogelijkheden: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Ideaal als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of voor zakelijke doeleinden.

Smart functies
Laadstations hebben steeds vaker slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder lees jij extra details over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Kolham vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €525 tot en met €3000. De prijs wordt bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Verder zijn er allerlei slimme opladers met features als Dynamic Load Balancing die een stukje prijziger zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Kolham.

Type laadpaalVermogenOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€515- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€505- €610
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€675- €785
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€875- €930
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Bekende merken

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Laadsessies op afstand starten en stoppen met slimme App.
 14. Overweeg ook: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Kolham wisselen tussen de €370 en ongeveer €1800. Dit wordt berekend aan de hand van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €2,50 (maandelijks).

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal voor thuis kopen?

Achterhaal goede leveranciers in de regio.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Een Nederlander rijdt zo’n 1083 kilometer op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde checken we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Kolham):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
SoortKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,140€151,62€1819,44
Elektrisch€0,048€51,98€623,81
Besparing€0,092€99,64€1195,63
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Rijd je een elektrische auto, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Kolham aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en waar de laadzuil geactiveerd wordt. Ze overwegen daarbij factoren als toegankelijkheid en technische haalbaarheid. Iedereen kan het gebruiken. Uitgebreide informatie kan je lezen op www.midden-groningen.nl/. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Steeds meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Daar kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Accu.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Kolham zijn er voldoende. Elke laadpashouder kan daar gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten bedragen tussen de €0,275 tot wel €0,585 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de onderstaande kaart onderzoek je de openbare laadstations in Kolham. Vind ook laadstations en verkopers in Harkstede, Meerstad, Sappemeer, Waterhuizen en Westerbroek.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden kolham-9616

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een kantoorpand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het opladen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief de installatieservice zit qua kostprijs tussen de €975 & €2025. De prijsindicatie wordt gecalculeerd a.d.h.v. het model laadzuil (met of juist zonder slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je eigen energieleverancier zoals Essent, Engie, Budget energie, Energiedirect, NLE en Vandebron, Oxxio, PowerPeers, Pure energie. Rekenen op zo’n €0,235 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,05 per 100 kilometer. Goed om te weten: een auto met benzinemotor komt uit op zo’n €9,70 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De huidige EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De installateur integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de stroomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de installateur overleg je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Kolham plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Meestal is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Nieuwere EV’s kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Kolham zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De prijzen van deze service zijn zo’n €1000. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de Europese leveranciers. Veel gangbare elektrische auto’s in Kolham zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Midden-Groningen verschaft op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt wel een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of het laadpunt dichtbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Zie ook www.midden-groningen.nl/.

Plaats een reactie