Laadpaal Meeden

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Door deze trend zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een privé laadpaal in Meeden aan huis. Met behulp van jouw eigen laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh of jouw Tesla Model Y Long Range Performance. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op EVPlan.nl vind je praktische informatie over meerdere type laadpalen, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk werkzaam in jouw regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €945.
 • Een particulier laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Meeden

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. een Audi e-tron GT kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal Meeden kopen is een uitstekend idee. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Tevens is het een stuk goedkoper dan een publiek toegankelijk laadstation. Je hebt te maken met de volgende kosten: een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de tarieven voor de elektriciteit (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn voertuig en mijn woning? In het gedeelte hieronder delen we belangrijke aspecten om over na te denken ten aanzien van laadpaal laten installeren in Meeden. Op deze website lees je ook meer over Onderhoud.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Meeden kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Bekijk kritisch de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1-fase laadstation gaat via de standaard 230 voltage. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke woning in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Tegen een kleine meerprijs kan je de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Meeden. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De goedkoopste oplossing en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse kabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse variant. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij noemen we nog even dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het handige van een losse kabel (net als socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Daarvoor neem je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Bovendien oogt het een stuk georganiseerder en profiteer je van een langere levensduur. Waar je op moet letten is dat het altijd even iets langer duurt als je de accu gaat opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadzuil met losse kabel is vaak de beste keuze. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Meeden.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Heel erg praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Bijgaand lees jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Meeden vergelijken

De prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €825 en €3100. De aanschafkosten hangen vooral af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Daarnaast zijn er slimme palen met innovatieve mogelijkheden als Hub/Satellite die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Meeden.

Laadstation typeLaadcapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€535- €650
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€535- €605
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€680- €755
3-fase laadpaal22 kW2 uur€855- €1075
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Uniek ‘less is more’ design.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Delta, Etrel, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge en Tritium, Zaptec, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Meeden komen uit tussen de €380 en +/- €1900. Dit is afhankelijk van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter het terrein, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Doorgaans wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen zo’n €3,75 per maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk de beste deskundigen uit jouw omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In de tabel hieronder tonen we een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1103 kilometer per 4 weken. Met dit getal berekenen we welke besparing er mogelijk is. Daarbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Meeden):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
SoortPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€143,39€1720,68
Elektrisch rijden€0,046€50,74€608,86
Besparing€0,084€92,65€1111,82
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Rijd je een elektrische auto, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Meeden aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente wijst uit of en in welke omgeving de laadzuil aangesloten wordt. Daarbij bekijkt de gemeente zaken als vindbaarheid en drukte. Elke EV-eigenaar mag het gebruiken. Meer details is te vinden op www.midden-groningen.nl/. Hier lees je bovendien of de gemeente subsidies verstrekt. Veel gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Informatie over elektrisch rijden.

Openbare oplaadpunten zoeken (april 2024)

Laadstations in Meeden zijn er veel. Iedereen kan hier parkeren en laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De tarieven schommelen tussen de €0,250 en €0,595 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het volgende schema treft jij de openbare laadstations in Meeden. Check tevens laadstations en aanbieders in Muntendam, Wildervank, Zuidbroek, Noordbroek en Tripscompagnie.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden meeden-9651

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij je werk is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Gaat het om een bedrijfspand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Volgens de laatste regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van meerdere subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen met daarbij de installatie kost +/- tussen de €850 en €2300. Het hele prijskaartje wordt bepaald door het type laadpaal (wel of geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw huidige energieleverancier zoals NLE, Essent, Eneco, Engie, Budget energie en Vattenfall, Pure energie, PowerPeers, Vandebron. Rekenen op zo’n €0,215 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,90 p/100 km. Om een indicatie te geven: een gemiddelde benzineauto kost ongeveer €10,00 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De standaard EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De specialist legt een nieuwe stroomgroep aan in de stroomkast in de woning. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Van de stroomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen wordt besloten wat een goede plek is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Meeden plaatst het als wallbox aan de muur of hij komt op een aparte paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Al met al is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Innovatieve EV’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit komt neer op krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Meeden kan dit allemaal regelen. De kosten daarvoor zijn circa €1100. Disclaimer: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt met name toegepast bij merken uit Europa. De meeste bekende elektrische auto’s in Meeden kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Midden-Groningen verstrekt momenteel geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het oplaadpunt in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.midden-groningen.nl/.

Plaats een reactie