Laadpaal Wildervank

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat heeft als gevolg dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Je kunt dan beter kiezen voor een handige laadpaal in Wildervank aan huis. Dankzij een privé laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw BMW iX3 & Skoda Enyaq iV 80X. Niet meer wachten op een vrije plek en het is erg goedkoop. Op deze pagina zoek je bruikbare informatie over betrouwbare soorten laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Rijden zonder kosten door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €905.
 • Een privaat laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wildervank

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Polestar 2 kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal Wildervank kopen is een zeer interessante optie. Het is gemakkelijk en snel en je kunt rekenen op een volgeladen accu. Daarnaast is het veel betaalbaarder dan een publiek laadpunt. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de kWh prijs voor de stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? Verderop bespreken we inhoudelijke informatie en tips omtrent laadpaal laten installeren in Wildervank. Bekijk ook meer info over Alle elektrische auto’s.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Wildervank kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een losse paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk vooraf na over de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase installatie gaat via de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. In principe heeft elke woning zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale vermogen is 11 kW. De 3-fase variant kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt gemakkelijk de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Wildervank. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Ook is het goed om te weten dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze sneller nat wordt (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Daarnaast kan het zijn dat het een rommelig geheel wordt. Ten derde moet je opletten dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (als mede een socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Daarvoor neem je de reguliere meegeleverde kabel. Eveneens heb je geen rommelige hangende kabels en gaat jouw kabel langer mee. Waar je op moet letten is dat er een extra handeling vereist is als je gaat laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Wildervank.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Ideaal wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme functies
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder delen we meer info over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Wildervank vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €775 tot en met €3275. Het prijskaartje hangt met name af van de capaciteit en functies van het laadstation. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Verder zijn er allerlei slimme palen met extra snufjes als Autostart die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Wildervank.

Soort laadpaalLaadvermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€505- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€520- €600
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€680- €765
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€830- €940
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Top producten

 1. EVBox:Ingebouwde elektrische beveiligingen.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Degelijk Nederlands design.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Overweeg ook: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Keba en Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Wildervank schommelen tussen de € 400 tot €1925. Dit hangt vooral af van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Heb ik een laadpas nodig?
Doorgaans wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen circa €4,25 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vergelijk populaire installatiebedrijven uit jouw gemeente.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Onderstaand tonen we een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1101 kilometer per maand. Op basis daarvan verwachten we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In onze begroting gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wildervank):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
SoortKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,120€132,12€1585,44
Elektrisch€0,044€48,44€581,33
Besparing€0,076€83,68€1004,11
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Veendam

Heb je een EV, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Wildervank aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en in welke straat de laadzuil geactiveerd wordt. Ze analyseren hiervoor factoren als toegankelijkheid en of het technisch kan. Iedere woningbezitter kan terecht bij dit oplaadpunt. Extra achtergrondinfo is beschikbaar op www.veendam.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Beste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten in de buurt (april 2024)

Laadstations in Wildervank zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedere EV-bezitter heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is relatief wel duur. De tarieven schommelen tussen de €0,245 – €0,575 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In onze maps kaart doorzoek jij de openbare laadstations in Wildervank. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en installateurs in Zuidbroek, Noordbroek, Tripscompagnie, Borgercompagnie en Steendam.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wildervank-9648

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. werknemers en klanten. Beschik je over een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief installatiewerk kost tussen de €975 – €2400. De definitieve prijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (wel/geen slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw vaste energieleverancier zoals Engie, Budget energie, Essent, Eneco, NLE en Oxxio, Pure energie, Vattenfall, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,235 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,70 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €10,25 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een EV anno 2024 vergt 10 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De installateur integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Van de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Wildervank plaatst het als wallbox aan de muur of op een vrijstaande paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Al met al is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De oude modellen EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige types kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Wildervank kan dit uit handen nemen. De prijzen van deze service zijn zo’n €1050. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 wordt met name toegepast bij Europese leveranciers en fabrikanten. De meeste beschikbare elektrische auto’s in Wildervank zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Veendam verstrekt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt aanvragen of het laadpunt in de buurt van jouw woning kan komen te staan. Zie ook de website van de gemeente www.veendam.nl.

Plaats een reactie