Laadpaal Hellum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dat betekent ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een slimme laadpaal in Hellum aan huis. Op basis van een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw BMW i4 of bijvoorbeeld de Mercedes EQV 300 Lang. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en de kWh prijs is voordeliger. Middels onze vergelijker vind je uitgebreide informatie over betrouwbare soorten laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Altijd een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Nog voordeliger rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €955.
 • Een thuis-laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hellum

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het laden van een elektrisch voertuig zoals een BMW i4 kan op diverse manieren. Een eigen goedkope laadpaal Hellum kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en eenvoudig en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Evenzeer is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Wel heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de tarieven voor de elektriciteit (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Het enige wat je verder moet hebben is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is geschikt voor mijn auto en mijn situatie? In onze keuzehulp delen we aantal belangrijke aandachtspunten rondom laadpaal laten installeren in Hellum. Op deze website lees je ook meer over Laadpaal installatie.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Hellum kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Analyseer hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1-fase variant maakt gebruik van de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. In principe heeft elke woning zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadstation kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Tegen een kleine meerprijs kan je dit laten aanleggen door een elektricien in Hellum. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en altijd een vrije plek!

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse variant. Het pluspunt van de vastzittende kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Ook is het goed om te weten dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(tenzij je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er wat rommelig bij hangt. Als laatste is het goed om je te bedenken dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het handige van een losse kabel (of een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Daarvoor neem je de kabel die af-fabriek is geleverd. Bovendien heb je geen rommelige hangende kabels en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Waar je op moet letten is dat je een stap extra moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om daarna het geheel te connecten. Een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Hellum.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn twee opties: één aansluiting of twee aansluitingen. Het enige verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Dit biedt uitkomst als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Hellum vergelijken

De prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €800 tot +/- €3050. De prijs hangt vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Des te hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop onderscheiden we slimme wallboxen en palen met innovatieve functies als Autostart die kostbaarder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Hellum.

Soort laadstationLaadcapaciteitLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€535- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€550- €640
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€650- €785
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€875- €940
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Slimme technologie in een slank design laadstation.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Variabel laden tussen 6A en 32A.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Schneider Electric , Keba, Hypercharger en Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Hellum lopen uiteen tussen de €310 en €2100. Dit wordt berekend aan de hand van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter het terrein, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Kosten van het laadpas abonnement
Hedendaags wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen circa €4,50 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Achterhaal aangesloten installateurs uit jouw omgeving.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf hebben een korte terugverdientijd. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1094 km per 4 weken. Met dit aantal kilometers berekenen we wat je kunt besparen. In ons voorbeeld kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hellum):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,140€153,16€1837,92
Elektrisch rijden€0,048€52,51€630,14
Besparing€0,092€100,65€1207,78
Kosten elektrisch vs benzine rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Midden-Groningen

Lease of koop jij een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Hellum aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente neemt een besluit over of en op welke plek de laadzuil geactiveerd wordt. Ze overwegen daarbij zaken als bereikbaarheid en veiligheid. Iedereen met een elektrische auto mag gebruik maken van het oplaadpunt. Updates en informatie is beschikbaar op www.midden-groningen.nl/. Hier kan je ook lezen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Meer en meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Private lease elektrische auto.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Hellum zijn aanwezig. Iedereen met een laadpas mag daar in principe gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten liggen tussen de €0,290 tot wel €0,570 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het onderstaande kaartje onderzoek jij de openbare laadstations in Hellum. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en installatiebedrijven in Schildwolde, Overschild, Luddeweer, Lageland en Lageland.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hellum-9627

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is een prettige service voor personeel of bezoekers. Betreft het een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidiemogelijkheden. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Ook kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief installatie kost +/- tussen de €925 – €2050. De totale investering wordt berekend aan de hand van het type en model (eventuele slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, Engie, Budget energie, Essent, NLE en Pure energie, PowerPeers, Vandebron, Vattenfall. Dat is om en nabij de €0,250 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,10 p/100 km. Even om te vergelijken: een normale auto op benzine kost circa €10,00 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een normale EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Groningen.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De expert zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanuit dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overeenstemming met de specialist bereken je wat de beste manier is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Hellum plaatst het als wallbox aan de muur of op een paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Al met al is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Innovatieve EV’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Hellum kan dit allemaal regelen. De onkosten van deze installatieservice bedragen zo’n €1125. Disclaimer: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we met name terug bij de Europese merken. De meeste beschikbare elektrische auto’s in Hellum kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Elke gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Midden-Groningen heeft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Het alternatief is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het laadpunt vlakbij jouw huis kan komen. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.midden-groningen.nl/.

Plaats een reactie